İsrail'e karşı açılan soykırım davasında ara karar açıklandı: 'Yeterli kanıt mevcut...'

TAKİP ET

Uluslararası Adalet Divanı, bugün görülen ve İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan davada ara kararı açıkladı. İsrail mahkemeden, davanın reddini talep etmişti.

BM yargıçları, "Güney Afrika tarafından İsrail'e açılan soykırım davasında yeterli kanıt olduğunu ve davanın düşürülmeyeceğine karar verildiğini" duyurdu.

Mahkeme, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını durdurmasını da içeren acil önlem talebini de karara bağlayacak.

MAHKEME 'ACİL MÜDAHALEYE' ODAKLANACAK
Karar, davanın temel suçlaması olan "soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediği" konusunu henüz ele almayacak, Güney Afrika tarafından talep edilen "acil müdahaleye" odaklanacak.

Güney Afrika'nın talep ettiği önlemler arasında, "İsrail'in Gazze'nin büyük bölümünü yerle bir eden ve 25 binden fazla insanın ölümüne yol açan askeri operasyonunun derhal durdurulması" da yer alıyor.

17 yargıçtan oluşan heyet, geçici tedbirler uygulanıp uygulanmayacağına ve "İsrail'in, 1948 Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğine dair makul bir risk olup olmadığına" karar verecek.

"GAZZE'DEKİ NÜFUSU YOK ETMEYİ AMAÇLIYOR"
Öte yandan Tel Aviv yönetimi, mahkemeden davayı tamamen reddetmesini talep etmişti. Mahkeme, açıkladığı karar ile davanın düşürülmeyeceğine hükmetti.

Güney Afrika, İsrail'in hava ve kara saldırılarının "Gazze'deki nüfusun yok edilmesini amaçladığını" ileri sürüyor.

İsrail ise suçlamaları reddederek "uluslararası hukuka saygı duyduğunu" ve "kendini savunma hakkı olduğunu" iddia ediyor.

Perşembe günü, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e desteğini bir kez daha teyit etti.