İsrail-Hamas savaşını değerlendiren gazeteciler; "Ortadoğu'da kartların yeniden karılması sonucunu doğuracak"

TAKİP ET

"Hatta Türkiye'nin de etkileneceği birtakım sonuçlar olacakmış gibi..."

Gazeteciler Serdar Öztürk ve Ahmet Nesin dünyada değişen dengelere dikkat çekti. İsrail-Filistin arasında tırmanan gerginliğe dikkat çeken gazeteciler olayları Türkiye açısından değerlendirdi. 

Hamas'ın İsrail'e saldırmasını değerlendiren gazeteci Serdar Öztürk, "Herşeyde olduğu gibi burada da bir ikilik çıktı. Türkiye'de bu tartışmaların içerisinde insanların kafası karıştı. İşte bir takım sosyalist partilerin Türkiye'deki açıklamaları beni dahil şaşırtan noktada durdu. Açık açık Hamas'ı desteklemediğimi ben kişisel olarak desteklemediğimi söyleyebilirim ama bu İsrail'i de desteklediğim anlamına gelmiyor. Kim kazanır? Bu işten kim kazançlı çıkar? Bu sorunun yanıtını verebildiğimiz zaman sağlıklı olarak bence bu işin neden olduğunu neden yapıldığını veya malum deyimle arkasındaki gücün kim olduğunu daha iyi anlayabiliriz. O yüzden bu soruyu sorduğumda Filistinliler kazandımı? sorusuna evet yanıtı veremiyorum. Bence Filistinlilerin dışında pek çok istenmeyen kazanan olacak. Özellikle İsrail. Yıllardır sürdürdüğü barbarlığı, estirdiği devlet terörünü bundan sonra bir bahaneye sığınarak artık artıracak. ABD'nin Ortadoğu ve özellikle Afganistan'ı adam edebilmek için 11 Eylül'ü icat etmesi gibi. Bundan sonra ne olacak nasıl olacak? Herkes herşeyi beklemeli. Görülen o ki kartlar yeniden karılacak burada. İran'ın, Türkiye'nin, Irak'ın, Suriye'nin hatta Azerbaycan'ın etkilenebileceği bir yeni yapılanmaya gidecek. Ama bunun nereye doğru evrileceğini şu anda kestirmek biraz güç. Gerçekten bunu iyi bilen iyi okuyan uzmanların değerlendirmesine ihtiyacımız var"diye konuştu.

"Milimetrik uzmanı bile olsanız beş bin füzenin 500'ü sivillere gider"
 Gazeteci Ahmet Nesin ise "Tam bir burjuva politikası ile herkes hareket ediyor. Kimse Hamas olarak almıyor. Filistin halkını destekliyoruz gibi bir şeyle ama bir ülke yada örgüt yada o ülkeyi yönetenler başka bir ülkeye beş bin füze birden atabiliyorsa ve dünyanın bir numaralı istihbarat ağı onu atlamış oluyorsa işin içinde başka tartışmalar giriyor. Ortadoğu'daki bir takım büyük ülkelerin dengelerini de değiştirecek. Ortadoğu'da kağıtları tekrar dağıttılar diye düşünüyorum. Ama akıl almaz bir şey. Beş bin füze atıyorsanız bu beş bin füzenin en iyimser rakamla 500'ü sivillere gider. Ne yaparsanız yapın. Milimetrik uzmanı olsanız bile bu böyle" ifadelerine yer verdi. 

"Hamas'a karşı çıkmak İsrail'in yanında olmak değildir"
Sivillerin hayatını kaybeden görüntülerin yer aldığını söyleyen Serdar Öztürk, "Hamas'a karşı çıkmak İsrail'in yanında olmak değildir. İkisine birden karşı çıkmak da bir üçüncü yoldur. Bu Ortadoğu'da kartların yeniden karılması sonucunu doğuracak. Hatta Türkiye'nin etkileneceği bir takım sonuçlar olacakmış gibi" ifadelerine yer verdi.
Bundan sonraki sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ahmet Nesin de "Bir dakika ağabey deyip bundan sonra herkesin iyi düşünmesi lazım" şeklinde konuştu.