İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası: "Vatandaşın kazancının yüzde 53'ü vergiye gidiyor"

TAKİP ET



Beyza COŞKUNTÜRK/GERÇEKHABERCİ-İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası’nın hazırladığı raporunda, Türkiye’de vatandaşın kazancının yüzde 53’nün vergiye gittiği ifade ediliyor. Rapora göre vatandaşlar, kazandıklarının yarısından azını brüt olarak harcama hakkına sahip oluyor. Avrasya Başdanışmanı ve Stratejist Kemal Özkiraz, sosyal medya hesabı Twitter'dan raporu değerlendirdi.

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası’na göre her insanın kazancının yüzde 53'ünün vergiye gittiğini söyleyen Özkiraz, “Yani Ocak ayından Temmuz ortasına kadar devlete, Temmuz ortasından Aralık sonuna kadar kendimize çalışıyoruz. Bunlara zorunlu harçlar, trafik cezaları, gecikme cezaları vs. eklenirse sanırım eylüle kadar devlete çalışmış oluyoruz. Şöyle düşünün en çok harcama yaptığınız kalemler neler? Sigara? Vergisi %80 kadar. Yakıt? Vergisi % 55 kadar. Elektrik, su, doğalgaz , telefon ? Vergi %60 kadar. Araç mı aldınız? Vergi %75 kadar. Havaya vergi yok mu? Var, Çevre Temizlik vergisi var” şeklinde açıkladı.

Hatta sadece çalıştıkları için bile insanları vergi ödediğini ifade eden Özkiraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret 2020 TL değil mi? Değil. Asgari Ücret 2558 TL. Vergi vs. kesinti yapıldıktan sonra kalan 2020 TL. Sokağa çıkıp şöyle bir gezip geri geleyim deseniz, yürümekten başka hiçbir şey yapmadan kaç çeşit vergi ödüyoruz? Bakalım. Kapıdan çıktınız, otomat yandı; KDV-ÖTV-TRT (Dağıtım bedeli vs. saymıyorum). Sokağa çıktınız; 1- Asfalt katılım payı, 2- Temiz hava için ÇTV. Benim aklıma bunlar geldi. Ayakkabının eskimesini ve ona ödediğimiz vergileri yazmadım. Madem asfalta bile para veriyoruz, ayakkabıları eskitene kadar yürüyelim ki para boşa gitmesin diye düşünün.”