İTB Başkanı Kestelli, "Piyasalarda seçim ekonomisinin şartları hüküm sürecek"

TAKİP ET

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, seçim sürecinde bütün partilerin kazanmaya odaklanacağı için kalıcı çözümler olmayacağını savunarak, piyasalarda seçim ekonomisinin şartlarının hüküm süreceğini dile getirdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Ticaret Borsası, Kasım ayı olağan meclis toplantısı İzQ İnovasyon Merkezi’nde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, tarımsal girdiler noktasında değerlendirmelerde bulunurken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Türkiye’nin jeopolitik konumu ve seçim süreci üzerinden uyarılarda bulundu. Kestelli, seçim sürecinde bütün partilerin kazanmaya odaklanacağı için kalıcı çözümler olmayacağını vurgulayarak, “Piyasalarda seçim ekonomisinin şartları hüküm sürecek” dedi.
“Uzun vadeli planlamalar gerekiyor”
Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konuma dikkat çeken Kestelli, “Ukrayna-Rusya Savaşı, Güneydoğumuzda İran’da yaşanan özgürlük arayışları, Irak ve Suriye’deki belirsizlik, Doğu ile Batı arasında bir köprü gibi uzanan Türkiye’yi bir mülteci koridoruna dönüştürüyor. Başta bu konu olmak üzere pandemiyle birlikte hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış, yüksek enflasyon, finans kaynaklarına erişimin zorlaşması, üretim süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunların çözümü de uzun vadeli planlamalar gerektiriyor. Biz ise Önümüzdeki yedi ay içinde muhtemelen sadece seçimi konuşacağız” ifadelerini kullandı.
“Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor”
Kestelli, piyasalarda seçim ekonomisinin şartları hüküm süreceğinin altını çizerek, “Tüm partiler doğal olarak sadece seçimi kazanmaya odaklanacak. Yani kalıcı çözümlerden konuşmak yine pek mümkün olmayacak. Oysa iş dünyası hem iktidardan hem de muhalefet partilerinden, seçimlerin yapılması planlanan Haziran 2023 sonrasında yapılacakları duymak istiyor. Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor. Hızla artan dünya nüfusunun alt değil, üst gelir grubunda yer alabilmek için; Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanında iyi yetişmiş nesillere ihtiyaç var. Bunun için eğitim sisteminin, büyümenin kısıtı değil kaldıracı olacağı formüller üretmeliyiz” açıklamasını yaptı.
Tuncer, “Maliyetler üreticiyi olumsuz etkiliyor”
Açılış konuşmasını yapan İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, TÜİK birkaç, tarımsal girdi fiyat endeksinin eylül ayında yıllık artış yüzde 138 olduğunu hatırlatarak, “Alt kalemler detaylarına baktığımızda tarımın hemen her alanında yoğun olarak kullanılan gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarının yüzde 227, enerji ve yağların yüzde 194 ve hayvan yemlerinin yüzde 145 arttığını görüyoruz. Artan maliyetler her sektörde olduğu gibi tarımda da üretimi ve üreticiyi olumsuz etkiliyor” dedi.
“Plana uygun destekleme politikaların hayata geçirmek zorunluluk”
Maliyetlerdeki yüksek oranlı artışa rağmen pamuk fiyatları yaklaşık yüzde 30 artmış durumda olduğunu dile getiren Tuncer, şunları söyledi:
“Sektörün tüm paydaşlarla gelecek yıl pamuk üretiminin gerileyeceği konusunda hem fikir. Maliyet artışlarının en çok etkilediği alanlardan birisi de hayvancılık sektörü. Hem süt üreticilerimiz hem de besi üreticilerimiz maliyetler nedeniyle üretime devam etmekte zorlanıyorlar. Sektörde süt ineklerinin kesime gittiği yönündeki görüsü TÜİK’in hayvan sayısındaki azalma verileri de doğrular nitelikte. Büyükbaş hayvan sayısında geçen yıla göre bir düşüş söz konusu. Bu durumun orta ve uzun dönemde hem et hem de süt üretimini olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz Bu nedenle tarımda üretim planlaması yapmak ve bu plana uygun destekleme politikaların hayata geçirmek gıda güvenliği için bir zorunluluk haline geldi. Üretim planlaması her alanda önemli ama piyasa riskinin yanında iklim gibi kontrol edilemeyen riskleri de barındıran tarım sektörü için çok daha önemli.”


 

izmir ticaret borsası