İYİ Partili Kırkpınar'dan 'cezaevi' açıklaması: "Öğrenci yurdu yapılabilir"

TAKİP ET

Yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi'ne uygulanacak planlar noktasında tartışmalar devam ederken bir çağrı da İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'dan geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi alanı, yıkımının ardından bölgede yapılacak planlar noktasında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nı karşı karşıya getirmişti. Buca Cezaevi alanı için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, alanın ‘Ticaret Alanı’ olan planlarının Rekreasyon Alanı ve Genel Otopark Alanı olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi, tartışılmıştı.
AK Parti Grubu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın alanı rezerv alanı ilan ederek plan değişikliğini askıya çıkarıldığını ve bu nedenle belediyelerin alanda plan yapma yetkisi olmadığını savunurken alanın 9 Eylül 2022’de Adalet Bakanlığı tarafından İller Bankası’na satıldığı açıklanmıştı. Yıkımı tamamlanan Buca Cezaevi alanı ile ilgili tartışmalar sürerken İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar konu ile ilgili çağrıda bulundu. Öğrencilerin İzmir gibi öğrenci kenti bir yerde sokakta kaldıklarını dile getiren Kırkpınar, söz konusu alanın 9 Eylül Üniversitesi’nin fakültelerine yakın olduğunu ve bir kısmına öğrenci yurdu yapılabileceğini vurguladı.
“Hükümet ve yerel yönetim bir araya gelmeli”
İller Bankası’nın burayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan devraldığını hatırlatan Kırkpınar, “Aldığı yeri imar planında yerine AVM ve konut yapılma noktasında karar bağlanma söz konusuymuş; ama İller Bankası’nın burayla ilgili düşünceleri farklıymış. Burası kısmi müze olabilir. Bu alan fakülteye çok yakın, buraya bir öğrenci yurdu yapılmalı. Bunu bir il başkanı olarak dile getirdim; ama meclis ve İller Bankası’nın bağlı olduğu alan. Bunu hem hükümet hem belediye bir araya gelerek uygun olanı yapmalı. Uygun olan da oraya öğrenci yurdu yapılmasıdır. Mümkünse arazinin bir kısmına otopark da yapılmalıdır” dedi.
“Genel başkanımıza layık olacağından şüphemiz yok”
Kırkpınar, seçilecek isim kim olursa olsun görevi layığı ile yapacağının belirterek “Yeni seçilecek ilçe başkanı, il başkanı, önümüzdeki dönemde yapılacak seçimleri kucaklayacak ekip. Ardından yerel yönetimler seçimi olacak. Ben bir iddiayı ortaya koymuştum ve en az 15 ilçe demiştim. Gelecek başkan inşallah 20 ilçe diyecek bir iddianın sahibi olmasını isterim. İki aday gözüküyor ve her biri genel başkanımızın genel başkanımıza layık bir il başkanı olacağından şüphemiz yok” diye konuştu.
“Fiziki mekanların yeterliliğini bırakın randevu alamıyoruz”
İzmir’de açılması planlanan Şehir Hastanesi konusunda da dikkat çeken Kırkpınar, şunları dile getirdi:
“2020 yılında İzmir’de hizmete geçmesi gereken efsaneye dönen bir şehir hastanesi meselemiz var. Hastanenin başından sonuna bu haliyle bile geleceğe taşınacak olan olumsuzlukları bugünden ifade etmek istiyorum. Bırakın hastanedeki fiziki mekanların yeterliliğini Türkiye genelinde hastanelerden randevu alamıyoruz. Yeni getirilen genelge ile bir ayda en fazla üç randevu alabiliyoruz. Toplu hastalık yaşayanlar bir günde iki uzmandan randevu alamıyor. Eğitim deseniz Türkiye’de 3’üncü büyükşehir olan aynı zamanda üniversite şehri olan İzmir’imizde barınma problemi çözülmemesinin 4’üncü yılı. Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim alan kardeşlerimiz geçen yıl yüz yüze eğitime dönünce tedbir almayan hükümet geleceği pırıl pırıl çocukları sokakta bıraktı. İYİ Parti Teşkilatı olarak Türkiye genelinde genç kardeşlerimize destek olmak için komisyon kurduk ve elimizden geleni yaptık. Ama yine de bu yara kapanmadı.”
“Bu sorunlara çözüm bulmak zor değil”
Kırkpınar, Buca’nın İzmir'in büyük nüfusa sahip ilçesi olduğunu ifade ederek, “Yerel yönetimler ile ilgili hem büyükşehir hem de bazı ilçe belediye başkanlıklarının 31 Mart seçim vaatlerini bir kısmını hayata geçirilmemesi hem ekonomik kriz hem salgın nedeni ile olabilir. Ancak İzmir'in en önemli sorunlarından biri olan trafik konusunda mutlaka çözüm getirilmelidir. Geçtiğimiz büyükşehir belediye başkanlığı ihale açıp sinyalizasyon hizmeti aldı ancak bu dönemde bunun ama olarak randımanlı hayata geçirildiği düşünmüyorum. Çiğli Arıtma Tesisine ilave ünitelerin yapılarak bir an önce korkudan kurtulması gerekir. Yağmur suyu ve atık hattının ayrıştırılmasının tamamlanması gerekiyor. Barcelona'ya gittim ve tıpkı İzmir. Yağmurda su ayrımı konusunda sorun çözülmezse İzmir’de sel baskınlarını hep yaşayacağız. İzmir’de trafiğin pik saatleri var. Bunlara çözüm bulmak çok zor değil. Kamu kurum ve kuruluşları mesai saatlerini buna göre ayarlayabilirler. Sabah saatlerini kaldırabilirler. En azından birkaç ay denense bu çok rahatlıkla anlaşılır. Mevcut yollarla iyileştirme yapılmalıdır. Ben siyasete girmeden önce servis taşımacılığı yaptığım için bazı yollar var ki ufak dokunuşlar ile çok rahatlatılabilir” açıklamasını yaptı.