İZEKO'dan konut kredisi iddialarına "Kriter" uyarısı

TAKİP ET

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yüzde 1.20 oranıyla konut kredisi verileceği iddiasının ardından GERÇEK HABERCİ'ye değerlendirmelerde bulundu. Güleroğlu, faiz oranı fark etmeksizin konut kredisinin ev fiyatının yüzde 75'ini bulması gerektiğini ifade ederek, 'Aksi halde ancak fiyatların yükselmesine neden olur' dedi.  

Batuhan KAYA/GERÇEK HABERCİ -Yüzde 1.20 faizle ilk defa ev alacak vatandaşlara konut kredisi verileceği haberleri inşaat ve emlak sektöründe heyecana neden oldu. Kredinin detayları merak konusu olurken, emlak sektöründen “kriter” uyarıları geldi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçmişte yüzde 0.69 ve 0.99 faizle konut kredileri verildiğini ancak çok fazla kriter olduğu için bu kredilerin sadece konut fiyatlarını yükseltmeye yaradığını ifade ederek, “Umuyoruz ki bu rakamda da geçmişteki hatalara düşülmez” dedi.
“500 bin TL limitle konut kredisi olmaz”
Geçmişte verilen düşük faizli ancak az limitli konut kredilerinin fayda sağlamadığını açıklayan Güleroğlu, “Geçmişte yüzde 0.69 ve 0.99’da yaşadığımız gibi belli başlı kriterlere bağlı olarak verilecekse havada kalacağını düşünüyorum. Konut kredisini yüzde 1.20’ye çekip vereceğiniz maksimum kredi tutarını 500 bin TL olarak belirliyorsanız maalesef o konut kredisi olmuyor” diye konuştu.
Konut fiyatının yüzde 75’ini kapsamalı
Konut kredisinin konut fiyatının yüzde 75’ini kapsadığı takdirde anlamlı olacağını vurgulayan Güleroğlu şöyle konuştu:
“Bazen konut kredileri için deniyor ki ‘İlk defa ev almak isteyenlere veriyoruz’, bu gibi kriterler kredilerin başarı oranını düşürüyor. Geçmişte, yüzde 0.99’da başarıya ulaşılamadı, yüzde 0.69’da da sadece fiyatların yükselmesine sebebiyet verildi. Umuyoruz ki bu rakamda da aynı hataya düşülmez. Geçmişte yapılan hatalar tekrarlanırsa bu krediler ev fiyatlarını yükseltmekten başka bir işe yaramaz”

İZEKO konut kredisi Kriter Mesut Güleroğlu