İzmir Barosu: Geri Gönderme Merkezi'nde keyfi uygulamalara son verin

TAKİP ET

İzmir Barosu, İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde son süreçte hukuksuz ve keyfi uygulamaların arttığına dikkat çekerek bu uygulamalara derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

İzmir Barosu, İzmir Geri Gönderme Merkezi'ndeki (GGM) müvekkilleri ile görüşmek isteyen veya dosya incelemek üzere GGM'ye giden avukatlara yönelik keyfi uygulamalara ilişkin basın açıklaması düzenledi. GGM önünde düzenlenen açıklamada avukatlar, “Avukatlığı engelleyen keyfi uygulamalarınıza ve hukuksuzluğa derhal son verin” yazılı pankart açtı. Avukatlar adına açıklama yapan İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Kaymak, GGM’ye giden avukatlara yönelik keyfi ve hukuk dışı bir şekilde işlem yaptırmama, uzun saatler bekletme, nezaketsiz ve kaba davranma gibi uygulamaların yapılan tüm başvurulara rağmen devam ettiğini söyledi.

'AVUKATLARIN GÖREVİNİ YERİNE GETİRMESİNE ENGEL OLACAK BOYUTA ULAŞTI'
Son olarak, baroya çok sayıda avukat tarafından iletilen hukuksuz uygulamalar sonrası İzmir GGM yetkililerine Avukatlık Kanunu ve ilgili yasa hükümlerini hatırlatmak üzere bu açıklamayı yaptıklarını belirten Kaymak, şöyle devam etti:

“İzmir GGM’de avukatların müvekkiliyle görüştürülmesi ve dosya incelemesi için saatlerce bekletilmesi, kimi zamanda keyfi bir şekilde görüştürülmemesi avukatların görevlerini yerine getirmesine engel olacak boyuta ulaşmıştır. Anayasamızın 'Hak Arama Hürriyeti' başlıklı 36. maddesi ile de herkesin avukata erişim hakkı güvence altına alınmıştır. Temel bir hak olarak tanımlanan avukata erişim hakkının kısıtlanması ancak kanunlarla mümkün iken kurum içi 'hizmet yönergesi' gibi kanuna aykırı uygulamalar ile kurumunuzda tutulu kişiler nezdinde hak kısıtlamasının yapılması Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla kısıtlama kriteri olarak kabul edilen 'demokratik bir toplumda gereklilik, meşruluk ve ölçülülük' ilkelerini de aykırıdır.”

'BU UYGULAMA VE TUTUMLAR HUKUKA AYKIRI'
Kurum içi yönergelerle düzenlenen x-ray cihazından geçme, telefonunu girişte teslim etme ve benzeri şartların, avukata erişim hakkının kasten engellenmesi anlamına geldiğini ifade eden Kaymak, “Temel bir hak olan adil yargılanma hakkının güvencesi olan avukata erişim hakkının kanuna aykırı yönergelerle veya kurum amiri talimatı ile engellenmiş olması açıkça anayasa hükümlerinin ihlalidir” dedi.

İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerine seslenen Kaymak, “Bir kez daha hatırlatıyoruz. Mesleki faaliyetleri kapsamında GGM’ye giden avukatların saatlerce bekletilmesi, keyfi bir şekilde müvekkilleriyle görüşmelerinin engellenmesi, müvekkillerinin dosyalarının tamamına erişimin engellenmesi, görevli memurlar ve özel güvenlik ve jandarma tarafından avukatlara yönelik nezaketsiz ve kaba tutumlar 'kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek' suçunu oluşturacağından bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerekmektedir. Bu uygulama ve tutumlar hukuka aykırı olduğu gibi kamu yararı gözetmeyen ve kurumlar arası nezaket kurallarına da aykırıdır. ‘Personel yetersizliği’, ‘fiziki şartlar’, ‘yoğunluğu azaltmak’ gibi hukuki dayanaktan yoksun ve gerçekçi olmayan gerekçeler yerine sadece sorunları çözme iradesinin yeterli olduğu ve son derece basit önlem ve düzenlemelerle sorunları çözebilecekken baroların çözüm önerilerinin dikkate alınmaması kanuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.

'AVUKATIZ, BURADAYIZ'
Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da GGM’de uzun zamandır keyfi uygulamaların yaşandığının altını çizerek, kişiye göre değişen yönetmelikler, yasa tanımaz anlayış ve hukukla ilgisi olmayan bir bakış açısının bugün İzmir’de Harmanlı GGM’de yaşandığını söyledi. İzmir Barosu'nun avukatlara yönelik hukuksuzluğun her zaman karşısında olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hukuk tanımaz, yargı tanımaz, baroları ve avukatları itibarsızlaştırmak isteyen siyasi iktidarın temsilcilerinin söylemleri bugün bizi buraya getirdi. Bu hukuksuzluklara karşı İzmir Barosu şunu söylüyor; avukatız, buradayız ve biz bu mücadeleyi kazanacağız” dedi.

İzmir Barosu Geri Gönderme Merkezi keyfi uygulama