İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri pazarlık masasında

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerin işçileri bir süredir Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile toplu iş sözleşmesi için pazarlık yürütüyor. İZELMAN ve ESHOT’ta toplu iş sözleşmesi imzalanırken, İZENERJİ’de süreç devam ediyor. İZENERJİ’de örgütlü DİSK Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin dahil olduğu işveren sendikası olan Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEM-SEN) arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci sona erdi. Görüşmelerde Genel İş Sendikası, SODEM-SEN’in yüzde 15 zam teklifini kabul etmemiş ve sözleşme kapsamındaki bazı maddelerde de uzlaşı sağlanamamıştı. Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, 13 maddenin birçoğunu görüştükten sonra taban ücreti konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşme yapacaklarını belirtirken ‘eşit işe eşit ücret’ taleplerini de yineledi.

İZELMAN VE ESHOT’TA ANLAŞMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZELMAN ve ESHOT ile DİSK Genel-İş Sendikası 1 ve 3 Nolu Şubeleri arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşma ile sonuçlandı. İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile 7 bin işçinin tüm taban ücretlere yüzde 21 oranında zam yapıldı. Buna göre 10 yıllık bir İZELMAN çalışanının, yaptığı işe göre değişmek üzere alacağı en yüksek ücret günlük brüt 199,80 TL ve en düşük ücret günlük brüt 171,72 TL olarak belirlendi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” PROTOKOLÜ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk-İş bünyesindeki Belediye İş Sendikası’nın İzmir 1, 2 ve 3 No’lu şubelerinin örgütü olduğu İZBETON, İZULAŞ ve İZDOĞA şirketlerinde çalışan işçiler için “eşit işe eşit ücret” politikası doğrultusunda yaklaşık 7 ay sonra yapılması gereken protokolü öne çekerek ek protokol imzalandı. İmzalanan ek protokol bin 690 işçiyi ilgilendiriyor ve bin 250 İZDOĞA, 230 İZBETON, 210 İZULAŞ işçisini kapsıyor. Bu protokolle kademeli maaş sisteminde iyileştirmeye gidildi. Kademeli ücretlendirme sistemindeki 6 yıllık süre 3 yıla indirildi. Ek protokole göre birinci yıl yüzde 75, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl ise yüzde 90 oranında günlük yevmiye ile çalışanlar ücretlendirilecek. Ek protokole göre ilk yıl bin 100 işçinin maaşına bin 500 ile 2 bin lira arasında ücret farkı yansıyacak. Geri kalan işçilere de ilk etapta 300 ile 500 lira arasında ücret farkı yansıyacak.