İzmir'de 100.yıl coşkusu

TAKİP ET

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100.yıl kutlamaları tüm Türkiye'de coşkuyla başladı. İzmir Valisi Süleyman Elban, Valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Kemal Yeni ve İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalara katıldı.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-İzmir’de sabahın ilk ışıklarında Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran halk, Cumhuriyet’in 100.yılını coşkuyla karşıladı. İzmir Valisi Süleyman Elban, Valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Kemal Yeni ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Cumhuriyet Meydanı’na gelerek, törene katılan birlik, okul ve halkın bayramını kutladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajı okunduktan sonra İzmir Valisi Süleyman Elban konuşmasını yaptı. 
“Bu milletin vatanı için canını seve seve vereceğini bilmiyorlardı…”
Kurtuluş Savaşı’nda ne denli büyük fedakarlıklar yapıldığını ifade eden Elban, “Cumhuriyete giden yolda uzun zamandan beri zor şartlar altında yaşayan millet maalesef son birkaç yüzyıl içerisinde sürekli kayıplar vermiş, sıkıntılar çekmiş ama her geçen gün ülkesinin bir parçasını kaybetmiş. Nihayet tarihler 1912’ye geldiğinde bu milleti yok etmek üzere seferber oldular. Bu millet 4 koldan gelen büyük savaşlarla büyük kayıplara uğramıştır. Milletin bu durumunu fırsat bilen düşman kuvvetleri artık son bir hamleyle bu milleti yok etmek için Anadolu’yu kuşatmıştır. Bu kuşatmayla hedefleri, bu milleti topyekûn yok etmekti. Anadolu’nun dört bir yanında başlayan bu kuşatmaya büyük Türk milleti kahramanca direnişler gösterdi. Bu direnişlerin derli toplu, bir bütün halinde verilmesiyle başarı gelecekti. Bunu fark eden Aziz Atatürk makamını, mevkisini, rütbesini ama her şeyden önemlisi canını hiçe sayarak 19 Mayıs günü samsuna çıktı. Bunun sonunda da verilen mücadeleyle içinde bulunduğumuz bu şehirde en son düşman denize dökülerek ülke kurtarıldı. Düşmanların bilmediği bir şey vardı; Bu milletin vatan ve devlet söz konusu olduğunda canını seve seve vereceği gerçeğini bilmiyorlardı. Böyle bir milletin yok edilmesi akıl dışı bir şeydir” diye konuştu.
Cumhuriyet hep genç hep genç kalacak
Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlayan ve Cumhuriyetimizin daima yüz yaşında, daima genç kalacağını söyleyen Elban, “Tarih sahnesinde olduğumuz bugüne kadar vatansız ve devletsiz kalmadık. Vatan ve devlet aşkımız sayesinde bunu başardık. Kutsal değerlerine bağlı ve o değerler olmadan yaşanmayacağını bildiğimiz için de gözünü kırpmadan canını seve seve vermeye hazır olmuşuzdur. Atatürk ve silah arkadaşlarının liderliğinde yürüyen bu mücadele son bulduğunda bu başarının taçlanması gerekiyordu. Bu mücadele 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmasıyla taçlandı ve Allah’a şükür 100 yıl geçti. 100 yıldan beri cumhuriyet gencecik devam etmekte, inşallah cumhuriyetimiz hep genç ve ayakta kalacak. Cumhuriyetin kurulmasında büyük emekleri olan, canını hiçe sayan, başta gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, tüm gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Onlara ve şehitlerimize; Gözünüz arkada kalmasın, elimizden gelen her şeyi yapacağımıza emin olmalarını istiyoruz. Bu vatanın korunması için gözümüzü kırpmadan onlardan öğrendiğimiz gibi canımızı feda etmeye hazır olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Bugün, cumhuriyetimiz 101 yaşına giriyor, Türklerin yüz ve bin yılı başlıyor. Bu millet bahtiyar kalacak ve lider ülke olmaya devam edecek!” dedi. 
Elban’ın konuşması sonrası Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi halk oyunları gösterisi ve Seyrek Ortaokulu ise Zeybek gösterisi ile 100.yıl kutlamalarına renk kattı. Ayrıca kutlamalar sonunda Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla yarışmalarda derece alanlara İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Kemal Yeni ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ödül takdimi yapıldı.

İzmir 100.yıl coşkusu Cumhuriyet Bayramı