İzmir'de 409 bağımsız birimin yapımı için imzalar atıldı

TAKİP ET

Halk Konut Projesi'nin 7 etabı için toplu imza töreni gerçekleştirildi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İzmir Depremzedeleri Derneği'nin hasarlı evlerin yeniden inşası için İZDEDA Koop ve İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri İZBETON, EGEŞEHİR A.Ş ve Bayraklı Belediye Şirketi BAY-BEL’in hayata geçirdiği Halk Konut Projesi’nin 7 etabı için toplu imza töreni gerçekleştirildi. Onur Apartmanı, Seven Sitesi, Yeni Ay Sitesi, Özkanlar 36 Apartmanı, Işık Apartmanı, Ömer Bey Apartmanı, Başarı 2-3 Apartmanı ile imzalanan protokol kapsamında toplam 409 bağımsız birimin yapımı için imzalar atıldı.
Soyer, “Yeni mahalleler inşa ediyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrasında depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için vakit kaybetmeden çok sayıda adım attıklarını dile getirerek, “Tüm zorlu koşullara ve ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yenilikçi modeller tasarladık, İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ve uyguluyoruz. Bugün Türkiye’de ilk kez uygulanan Halk Konut Projesi’nin toplu imza törenindeyiz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde; tarım, ulaşım ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif yapılanması yer alıyor. İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoğu sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir’in iş insanları yanıt verdi ve mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz” dedi.
“Depremzedeler kendi binalarının müteahhidi oldu”
Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelinin bina ölçeğindeki örneği olduğunun altını çizen Soyer, “Depremde evleri yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımız, binalarını yenilemek istese bile bu konuda kamunun gücünü yanında hissetmiyordu. Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. Projemize 2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3000 bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsamış olacağız. Böylece depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak” diye konuştu.
Sandal, “Rezerv alanı depremzedelere aittir”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise bazı eleştiriler noktasında sitem ederek şunları dile getirdi:
“Hem büyükşehirin hem bizim hem de İZDEDA’nın hem de bütün paydaşlarımızın çabalarının boş görme işi de bizi son derece rencide ediliyor. Ne yaptığımız soruluyor. Enkaz döneminde ne yaptığımız ortadaydı. Çadır dönemine neleri paylaştığımız en çok depremzedelerimiz bilir. K sınırlarıyla birlikte vatandaşlarımızın kayıplarını önlemek için plan notunu geçirdik. Yetersiz gelince emsal artışını verdik. Şimdi buradan sormak gerekiyor Bu deprem sadece İzmir’de olmadı. Biz depremi Van’da da Elazığ’da da yaşadık. Bu söylediklerimden hangilerini oralarda yapabildiniz? Emeğimizin yok sayılması bizi rencide ediyor. Biz bugün de elimizi yeniden taşın altına koyuyoruz. Vatandaşlarımızla nasıl el ele ve kol kola yürüdüğümüzü herhâlde göreceksiniz. Gelelim sizden isteklerimize. Yaklaşık 2 yıl oldu. Biz, vatandaşlarımızın kredi borcuyla ilgili 2 yılı ödemesiz 18 yıl 0 faizli kedi talebimiz vardı. Peki 2 yıl sonunda ne oldu? Dağ, fare doğurdu. 2 yıl ödemesiz bir kredi alamıyoruz. Peki bu Cazip kredilerden belli kesimler fazlasıyla yararlanabiliyor ama. Söz konusu depremzedeler olunca ne kadar yalnız olduğumuzun hepiniz tanığısınız. Bir diğer önemli mesele… Deprem rezerv alnında yaklaşık 5 bin konut yapılıyor Sormak istiyorum. Depremzedelerimiz merak ediyor. Rezerv alanındaki konutları kime vereceksiniz? Çevre ve şehirciliğe soruyoruz TOKİ bilir diyor. TOKİ’ye soruyoruz Bakanlık bilir diyor. Buradan tekrar söylüyorum Rezerv alanı depremzedelere aittir. Onlardan başkasının oraya gitmesine izin vermeyiz.”
Depremzede vatandaşlarımızın emlak vergi borçları olduğunun altını çizen Sandal, “Gelin bir yasayla bu deprem vergilerini hep birlikte sıfırlayalım. Başka bir nokta… Gelin vatandaşlarımızın bir konutun içinde yaşayabilmelerinin koşulunun binanın risk durumuna bağlı olduğunu açık seçik ilan edelim. Az-orta-ağır diyerek az ve orta hasarlı diyerek bu yükü vatandaşın sırtına yüklemek sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Bu nedenle depremzedelerimiz taleplerinin insani ve acil olarak çözülmesi gereken taleplerimizi ilettik. Sayın Başkanım… Girmeyecektim bu konuya ama… Hakkınızda yürüten soruşturmalarla iliği buradan söz veriyoruz. Bayraklı örgütü olarak sonuna kadar arkanızda duracağımıza söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Özkan, “Tunç Başkanımızın direktifleri doğrultusunda adım attık”
İzmirli Depremzedeler Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise “Belki teknik açıdan zararı olur mu bilmiyoruz ancak biz gariban, onurlu depremzedeler için gurur emsali için ‘emsal’ için uğraştık. Bundan sonra bir yol daha açmalıydık ki ekonomik zorluklar içinde yıpranan, tamamen sorunları sarmal haline dönen depremzedelerin evlerine kavuşabilmesi için kredi modelini geliştirebilmemiz lazımdı. Bunu anlatabilmemiz 23 ay sürdü. 23 ay boyunca deprem vergisi veren bir depremzede olarak, 23 aydır kredi peşinde koşarken 23’üncü ayda tam bizim istediğimiz gibi olmasa da 0,87 gibi faiz oranı ile ikinci yolumuzu açmış olduk. Üçüncü yolumuz ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bize daha önce telkinlerde bulunarak söylemiş olduğu ‘depremzedeleri müteahhitzede yapmayalım, bizde destek olalım şeklindeki’ bakanlık aracılığı ile TOKİ’nin buraya gitmesi ile üçüncü yolu açtık. O yolumuz biraz yavaş ilerliyor, kısmet olursa inşallah ilerler. 8-9 aylık zaman diliminde yoğruldu ve Tunç Başkan’ın verdiği direktifler doğrultusunda adımlar attı ve Bayraklı Beledi Başkanını ‘bu çorbada bizim niye tuzumuz yok’ diyerek dahil oldu” açıklamasını yaptı.