İZMİR'DE HEMŞİRE VE DOKTOR SIKINTISI BAŞ GÖSTERDİ

TAKİP ET

Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir'de bulunan devlet hastanelerinde hemşire açığı olduğunu ileri sürdü. Doğruyol, 'Hemşire açığından dolayı mevcut personel ayda 11 kez nöbet tutmak zorunda kalıyor' dedi

SEVİLCAN GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER-Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de hemşire eksikliği yüzünden kamuya bağlı hastaneler zor durumda. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol,  “İzmir’de Sağlık Bakanlığı (PDC) Personel Dağılım Cetveline göre hemşireler D kategorisinde yer alıyor. D kategorisi cetvelin son ayağını oluşturuyor. Yani, hemşirelerin yeterli olmadığı bu cetvelden de oldukça net olarak anlaşılıyor. Özellikle hemşire açığının çok olduğu hastanelerimizde personel eksikliğinden dolayı arkadaşlarımız ayda 10 veya 11 kez nöbet tutuyor,  arkadaşlarımızın sosyal hayat ve aile kavramları kalmamış durumda” diye konuştu. 

AYDA 10 NÖBET

Hemşire eksikliğinin yanı sıra birinci basamak sağlık hizmetlerinde de yaşanan bazı sorunların sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini belirten Doğruyol, “Yaşanan hemşire sıkıntısı yetmiyormuş gibi bir de buna ek olarak siyaseten, mazeretsiz olarak hastanelerde birinci basamak sağlık kuruluşlarına yapılan geçici görevlendirmeler söz konusu. Örneğin Ege Bölgesi’ne hizmet veren Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde hemşire arkadaşlarımız aylık 24 saat esasına göre aylık 10 civarında nöbet tutmaktalar. Hem gündüz mesaisi hem de ayda 10 nöbet tutmak, tutturmak insani değil” dedi. 

YENİ DOĞAN ÜNİTESİNDE PERSONEL YOK

Personel eksikliğinden dolayı, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne yaklaşık 6 yıl önce yapılan ek binada yer alan yeni doğan yoğun bakım ünitesinin bir bölümünün hala açılmadığını ifade eden Doğruyol şöyle devam etti;

“Yeni Doğan Yoğun Bakım Bölümü’nde 4 ünite bulunuyor ancak 1’i hala kapalı. Hastanede yeterli sayıda sağlık personelinin olmaması böylece çocukları ve yakınlarını da olumsuz etkiliyor. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan personelden 40’a yakını geçici görevlendirme ile başka kurumlarda görevlendirilmiş durumdalar.” 

PERSONELLER GEÇİCİ GÖREVLENDİRME İLE BAŞKA KURULUŞLARA GÖNDERİLİYOR

Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde de durumun benzer olduğunu aktaran Doğruyol, “Acil servisi personel döndürmekte güçlük çekiyor. Kurumun diğer birimlerinden acil servise destek verilmeye çalışılıyor. Yetersiz personel olmasın rağmen 20 civarında personel başka kurumlarda geçici görevle çalışıyor. Üniversite hastanelerimizde de aynı durum yaşanıyor” dedi. 

NÖBET TUTACAK HEKİM YOK

Hastanelerde bunlar yaşanırken Sağlık Bakanlığı’nın İzmir iline mazeret tayinleri dışında tayin açmamasının da sıkıntıların daha da artmasına sebep olduğunu söyleyen Doğruyol, “Benzer sıkıntılar doktorlarımız için de geçerli. İlimize tayinler açıldığında doğal olarak hizmet puanı yüksek, yani yaş ortalaması yüksek olan hekim arkadaşlarımız İzmir’e gelebiliyor. Bunun sonucunda da yaş ortalamasının yüksek olmasından dolayı nöbet tutacak hekim sıkıntısı da yaşanıyor” diye konuştu.