İzmir'de işçiler asgari ücret için sokağa indi

TAKİP ET

DİSK Ege Bölge Temsilciliği 'Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret' talebiyle gerçekleştirdiği yürüyüşte konuşan DİSK Genel Başkanı, Arzu Çerkezoğlu, 'Bizim ürettiğimizle bu ülke dönüyor ve ondan payımızı istiyoruz. Bunun içinde alanlardayız' dedi. 

Uğurcan BOZTAŞ/GERÇEK HABERCİ-DİSK Ege Bölge Temsilciliği, “Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret” talebiyle Basmane Meydanından Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Yapılan yürüyüşün ardından Cumhuriyet meydanında kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. 10 binlerce işçinin bir araya geldiği eyleme, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve İzmir Büyükşehir Belediye (İZBB) Başkanı Tunç Soyer’de destek verdi. Yapılan yürüyüşte, “Asgari değil insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” Pankartı taşınırken sık sık, “Slogan: Saraya değil emekçiye bütçe”, “Hükümet istifa”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. 

Açıklamada söz alan DİSK Genel Başkanı, Arzu Çerkezoğlu, demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı mücadele ettiklerini söyledi.  Çerkezoğlu, “Vergide adalet istiyoruz. İkinci yüzyıla girdiğimiz bu süreçte emeğim milli gelirden aldığı pay en düşük seviyede.  Dünyada başka ülkede işçinin patrondan fazla verdiği başka bire örnek yoktur.  Biz bu yüzden vergide ve gelirde adalet diyoruz. Sermayeden, şirketlerden vergi almayan, alamayan yandaş şirketlerin vergilerini affedenlere sesleniyoruz. Daha fazla vergi almak istiyorsan içinin cebine bakmaktan vazgeçin.  Tek kuruş vermeden kur korumalı mevduattan milyonlar kazananlara bakın” dedi. 
‘MİLYONLARCA İŞÇİNİN HAKKI İÇİN ALANLARDAYIZ’
Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan sistem için meclise kanun teklifi verdilerini hatırlatan Çerkezoğlu, mecliste bulunun bütün siyasi partilere bu konun teklifinin kabul edilmesi için çağrıda bulundu. Çerkezoğlu, “Bizim ürettiğimizle bu ülke dönüyor ve ondan payımızı istiyoruz. Bunun içinde alanlardayız. 2024 yılı asgari ücreti belirlenecek. Çalışanların yarısını ilgilendiren bu toplantı sadece yarım saat sürdü. Biz bu toplantıda yer almasak ta milyonlarca işçinin yaşam hakkı için verilen bu karar için alanlardayız” şeklinde ifade etti. 
‘EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
DİSK olarak her yıl rakam verdiklerini ancak bu yıl artan enflasyon rakamları nedeniyle insanca yaşanacak bir ücret talepleri olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Çünkü aralık ayında açıklayacağımız rakam zamlı aldığımız ilk maaşta enflasyon karşında eriyip gidecek. Enflasyon rakamları tek haneye düşene kadar 1 değil defa güncellenmesini istiyoruz.  “Asgari ücreti belirleyip işi burada bitireceğiz’ diyorlar. DİSK olarak bu iş burada bitmez diyoruz.  Hep beraber ekmeğimize işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İnsanca yaşanacak bir ücret, vergide ülkede adalet için yürüyoruz” diye konuştu.

işçi asgari ücret İzmir