İzmir'de liste yarışı: Romanlar ne olacak?

TAKİP ET

Her seçim gibi yine bu seçimde aday adaylık sürecinin sonuna yaklaştıkça listeler havada uçuşmaya başladı. Her kanat el altından kendine göre listeleri piyasaya sürerken bir ekipte yer almayan aday adayları da listede kendine yer bulabilmek için Genel Merkez'in kapısını aşındırmakta. Hal böyle olunca da spekülasyonlar ve manipülasyonlar kafaları karıştırmakta.

İzmir, aday listesini oluşturmak açısından CHP için belki de en zor kent. CHP’nin kalesi olan kentte yıllardır partiye emek veren isimler sıranın kendilerine gelmesini beklerken, parti içi ekipler de hem dışarıdan getirdikleri isimler hem de kent içinde kendilerine yakın isimlerin listeye girmesi için gizli bir kavga vermekteler. İzmir’i tüm diğer illerden farklı kılan bir ayrıntı ise Roman toplumunun talepleri. Hem CHP’den hem de AK Parti’den Türkiye’nin ilk roman vekillerini çıkararak Türk demokrasi tarihinde bir ilke imza atmayı başaran İzmirli Romanlar geleneğin devam etmesini istiyor. Fakat CHP’ye yakın Roman Toplumu içindeki kavga geleneğin sürdürülmesinin önündeki en büyük engel. Çünkü çok bölünmüşlük ve her grubun kendini öne çıkarmayı amaçlaması güçlü bir lobinin oluşmasına izin vermiyor ve Roman adaylar kendi kitlelerine dayanmaktan öte Genel Merkez’den ya da İzmir Büyükşehir ekibinden fayda aramakta.

Peki Roman topumu önümüzdeki seçimlerde İzmir’den bir milletvekili çıkarabilecek mi? CHP içinde konuştuğumuz isimler Roman toplumunun işinin bu sefer hiç de kolay olmayacağı öngörüsünde. En yaygın kanı İzmir’in Roman vekiller konusunda öncülük yaparak misyonunu tamamladığı. Yine de bir önceki seçimde olduğu gibi iki partiden birinin yapacağı hamlenin diğer partinin tutumunu da etkileyeceği…

İzmir’in Roman aday adaylarına bakacak olursak adaylık açısından öne çıkan isimler var. AK Parti cephesinde aslında durum gayet açık. Mevcut vekil Cemal Bekle’nin adaylığına hem AK Partililerhem de Roman toplumu garanti gözüyle bakıyor. Ancak buradaki önemli nokta Cemal Bekle’nin İzmir’den mi yoksa başka bir şehirden mi aday gösterileceği. Ağırlıklı görüş Bekle’nin İzmir dışından, özellikle de İstanbul’dan aday olacağı. Böylece Bekle yerine AK Parti İzmir’den bir ismin daha meclise sokulması. AK Parti’nin diğer bir adayı ise Sema Kalburcu. Kalburcu da bekle gibi İslami kesimlere yakın bir isim ve İzmir’deki tek Roman kadın aday adayı.

CHP’de ise AK Parti gibi kesin bir görüş hakim değil. Mevut vekil Özcan Purçu da dahil 5 isim aday adaylığı yarışında ve kıran kırana bir mücadele sürmekte. 1’inci  bölgeden İzmir siyaseteinin ve İzmirlilerin yakından tanıdığı Abdullah Cıstır ve Kuşadası’ndan aday adaylığı için gelen Şevket Keser var. Şevket Keser’in parti genel merkezinden Bülent Tezcan’a yakın olduğu söyleniyor. Keser Cıstır’ın aksine bugüne kadar çalışmalarını büyük oranda Aydın’da yapmış ve toplumsal alt yapısını Aydın’da oluşturmuş bir isim. Abdullah Cıstır ise İzmir’de  Romanlar arasında CHP ile özdeşleşmiş bir isim. Roman toplumunun büyük kesiminin AK Parti ile yakınlaştığı yıllarda bile CHP çizgisinden vazgeçmemiş ve Türkiye’yi adım adım gezerek CHP’yi örgütlemeye çalışmış bir isim. Aynı zamanda yıllardır partiden görev beklemesine rağmen alamamış bir isim aynı zamanda. Yazıya ilk girişte belirttiğimiz gibi partiden görev almak için sırasını bekleyen en önemli Roman aday adayı. Kendisine yalnız İzmir’den değil, başta Trakya olmak üzere ülkenin birçok bölgesindeki Romanlardan da destek alıyor.

2’nci bölgede ise yarışan 3 isim var. Özcan Purçu, Tanju Ceviz ve Hacı Ramazan Muhtaroğlu. Her ne kadar Özcan Purçu isminin süre gelen vekillik görevinde isminin yıprandığı düşünülse de önemli bir aday adayı ve mevcut bağlantıları kendisini güçlü kılıyor. Bu bölgedeki diğer isim İzmir Roman toplumunun yakından tanıdığı Tanju Ceviz.

Tanju Ceviz, Özcan Purçu’nun da ilk vekillik yıllarında danışmanlığını üstlenmiş ve Purçu ile birlikte siyaset sahnesinde görünür olmuştu. İkilinin yollarını ayırdıktan sonra birbirleriyle konuşmadıkları ve geçtiğimiz ay tekrar bir araya gelerek barıştıkları da diğer bir kulis bilgisi. Ceviz, her ne kadar 2’nci bölgenin aday adayı olsa da 1’nci bölgeden destek mesajları alıyor. Hacı Ramazan Muhtaroğlu ise Çanakkale’den ithal aday adayı. Kendisinin Muharrem Erkek’e yakın bir isim olduğu ve Muharrem Erkek tarafından İzmir’e yönlendirildiği konuşulmakta.

Ancak aday adaylığını açıklamayan güçlü bir isim daha mevcut. Elmas Arus. Arus ismini ayrıca başka bir yazıda daha detaylı kaleme alacağız. Birçok partili tarafından Arus İzmir’deki en güçlü Roman aday ve genel merkez tarafından İzmir’den listeye sokulacağı. Ancak Arus İzmir’den listeye girecek mi; girerse de Roman kimliğiyle mi yoksa aktivist kimliğiyle mi listeye girecek, bekleyip göreceğiz.

chp izmir milletvekili adayları chp izmir milletvekilleri chp izmir aday adayları chp izmir milletvekili adayları 2023 roman