İzmir'de sağanak yağış esnafı perişan etti; "Parasında değilim kitaplarım gitti"

TAKİP ET

İzmir'de etkili olan sağanak yağış Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve birçok mahallede sel ve taşkınlara neden oldu. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Sahaf Dükkanı olan ve yüzlerce kitabı su baskın sonucu zarar gören Dilek Koca, 'Benim dükkanımdaki alt rafların hepsine su bastı. Ben parasında değilim kitaplarım gitti ona üzüldüm' diye konuştu. 

Uğurcan BOZTAŞ/GERÇEK HABERCİ-İzmir’de geçtiğimiz hafta sonu etkili olan sağanak yağış kentteki birçok bölgede hayatı felç etti. Deniz seviyesinin yükselmesi ve özellikle altyapı sorunu olan bölgelerde oluşan sel ve su taşkınları nedeniyle cadde ve sokaklar yağmur suyu ile dolarken birçok dükkânı da su bastı. Sağanak yağış ve deniz seviyesinin yükselmesi sonrasında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde elektrik arızalarının oluştuğu görülürken bölgedeki esnaflar kendi imkanları dükkanlarda dolan suyu tahliye etmeye ve meydana gelen hasarı onarmaya çalıştı. Yağmur sularının dükkanları basması sonucu birçok dükkanda ciddi maddi zararların olduğu kaydedilirken belediye ekiplerinin su tahliye ve onarım çalışmalarının birçok noktada yetersiz kaldığı görüldü. Su taşkını ve oluşan sel nedeniyle Doğan Kitapevi Sahaf ve Kitapevi ciddi maddi zarara uğrayan ve zarar gören kitaplarını bir yığın halinde dükkanının önünde toplayan Dilek Koca, “Maddi zarar önemli değil ama kitaplarım gitti. En çok buna üzüldüm” şeklinde konuştu. 

‘ON YILDIR BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM’
Koca su baskını nedeniyle aralarında nadir bulunanlarında yer aldığı 2 binin üzerinde kitabının yok olduğunu ifade ederek, “Benim dükkanımdaki alt rafların hepsine su bastı. 2 binin üzerinde kitabım telef oldu. Ben parasında değilim kitaplarım gitti ona üzüldüm. Kitaplarımı hiç bir yerden geri alamam. Burası babamdan kaldı bana. 10 yıldır böyle bir şey görmedim. Bana para vermeyin kitap verin. Belediye bana kitap verse daha iyi. Daha önce de bazı arkadaşlarımız böyle bir durumla karşılaşmış zararları kitap yardımı ile telafi edilmişti” ifadelerini kullandı.


Dükkanı su baskınına uğrayan İzmir’in tanınmış kitapevlerinden olan, Yakın Kitabevi yetkilileri ise afet gecesi ve sonrasında yaşananları şöyle anlattı: 
“Cumartesi kitapevimizi kapatırken önlemimizi almıştık. Dükkâna su girmesin diye her defasında kepenklerin önüne bariyer koyuyoruz. Daha önce de böyle bir şey olmuştu ancak bu sefer gördüğümüz manzara çok farklıydı. Bölgede elektrikler olmadığı için kitapevimizi açıp içeri giremedik. Bu sabah ise kendi yöntemlerimizle açtık. Manzara korkunç ve bir hafta on gün anca toparlayabiliriz. Şu an tam tespit yapamadık ama maddi zarar çok büyük.”

İzmir sağanak yağış kitap