İzmir'de seçim maratonu başladı

TAKİP ET

İzmir'de 14 Mayıs tarihinde yapılacak Genel Seçimler için partiler çalışmalara başladı. Partilerdeki son kulisleri sizler için derledik...

BEGÜM BURÇAK GÜNAY/GERÇEK HABERCİ -Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için gözler 14 Mayıs seçim günü bekleniyor. Partilerin milletvekilliği için aday adalığı başvuruları ise tamamlandı.  
CHP’nin kalesi olarak adlandırılan İzmir’de bu dönem milletvekilli olmak için 193 kişi başvuruda bulundu.  2018 yılında yapılan Genel Seçimleri’nde ise bu sayı 189’du. CHP’de mevcut milletvekillerinden ise CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke dışındaki diğer vekillerin hepsi aday adaylığı başvurusu yaptı. Bu arada İzmir’den başvuran 193 ismin dışında başka illerden başvurup ikinci tercih olarak bu kenti isteyen isimlerin olduğu CHP İzmir kulislerinde konuşuluyor.
Aday adayları içinde; mevcut vekillerden Tuncay Özkan, Murat Bakan, Mahir Polat, Ednan Arslan ile Parti Meclisi üyesi olan Rıfat Nalbantoğlu, Devrim Barış Çelik ve İl eski Başkanı Deniz Yücel’in aday listesinde üst sıralarda yer alması bekleniyor.  Öte yandan kulislerde Milletvekilliği için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı görevinden İstifa eden Zekeriya Mutlu ve Tire Süt Kooperatifi eski Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün de listenin önemli yerlerinde olması bekleniyor. 
Öte yandan parti kulislerinde olası DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin seçime CHP listesinden girme kararının alınması durumunda listelerde ciddi sıkışıklık yaşanması bekleniyor. Tüm partilerin kurmaylarının bunun yaratacağı oy kaybını önlemek ve oyları arttırmak için çalışma başlattığı da ileri sürülüyor.
Bu çalışma hayata geçirilirse DEVA Partisi İl eski Başkanı Seda Kaya Ösen, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç ve Gelecek Partisi’nden Kerim Rota’nın bekleniyor.
AK PARTİ’DE İTHAL ADAYLAR DİKKAT ÇEKTİ  
AK Parti ise İzmir’den 202 isim aday adaylığına başvuruda bulundu. 2018 yılında ise 205 kişi aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. İzmir’de mevcut 9 vekil bu dönem için de aday adayı oldu. Bu isimlerden en dikkat çekeni ise şüphesiz ki İzmir ve İstanbul’da büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini üst üste kaybeden ve sonrasında başbakanlık görevi feshedilen İzmir milletvekili Binali Yıldırım oldu. Yıldırım’ın son gün aday adaylığı başvurusu yapması ise dikkat çekti.  Öte yandan bu dönem kent dışından birçok kişi İzmir’den aday adayı olduğu görüldü. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Aydın Milletvekili Kuvvet Erim, AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan İzmir’den şanslarını deneyecek. 
AK Parti’de en çok konuşulan konu tüzükte de yer alan 3 Dönem kuralı. Bu kuralla ilgili kararı bekleyen bir çok aday adayı var. Bu kural işletilir ise AK Parti’de Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkanlığı görevini yürüten İzmir Milletvekili Hamza Dağ aday olamayacak. 
İYİ PARTİ ÖZLALE’Yİ İZMİR’E YOLLUYOR
İyi Parti İzmir'de de temayül yoklaması geçtiğimiz günlerde tamamlanması sonrası 64 kişi vekil olmak için yarışacak. Mevcut milletvekili Müsavat Dervişoğlu aday adaylığı için başvururken İyi Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray ve İzmir’den aday adayı olan İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ise temayül yoklamasında yer almadığı görüldü. Çıray ve Özlale’nin liste başı olarak olması beklenen bir diğer sürpriz ise İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğinden istifa eden İYİ Partili Taylan Yıldız’ın da İzmir listelerinde yer alacağı konuşuluyor.
İzmir’de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ise seçime nasıl gireceği netlik kazanmaya başladı. Bir bölgede Yeşil ve Sol Parti çatısında altında seçime girilirken bir bölgeden ise ittifakın içindeki TİP, ayrı olarak kendi amblemiyle seçime girecek.  2018 yılındaki oy oranı göz önüne alındığında TİP’in 2. Bölgeden kendi amblemiyle seçime gireceği konuşuluyor.  HDP’nin ise mevcut vekilli Serpil Kemalbay ve Murat Çepni’den birinin bu dönem İzmir’den yeniden aday gösterilmeleriyle henüz netlik kazanmadığı öğrenildi.

seçim İzmir maraton