İzmir'de ulaşıma zam geldi!

TAKİP ET

İzmir'de İZTAŞIT tarifelerine zam geldi. Öğrenci biniş ücreti ise 2,20 TL'den 2,54 TL'ye yükseltilirken 6,50 TL olan tam biniş ücreti 7,50 TL'ye çıktı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 3’üncü birleşiminde İZTAŞIT tarifelerinde zam yapılması gündeme geldi. Yeni tarifeyle birlikte A Tarife kapsamında daha önce 6,50 TL olan tam biniş ücreti 7,50 TL’ye yükselirken, 1,20 TL olan ilk aktarma ücreti de 2 TL oldu. Öğrenci biniş ücreti ise 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltildi. Fiyat artışından sonra mecliste gerginlik yükselirken AK Parti kanadından eleştiriler geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, her ay TÜFE’ye bağlı olarak ulaşım tarifelerine gelen zammın dava ile iptal edilmesinden geri çekilen tarihe kadar fazla ücret ödendiğini hatırlattı ve bu ücretlerin iade edilmesi gerektiğini belirtti.
Mısırlı, “Karar UKOME’den geçmedi”
AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, kararın UKOME’den geçirilemediğini savunarak “Burada yüzde 15’lik tarife değişikliğine gidiliyor. Biz buna oy çokluğu verirken buradan ne kadar para toplayacağız da bu insanlara zam yapıyoruz diye sorduk ama cevap alamadık. Yapılan sübvansenin rakamlarını da alamadık. UKOME’den bu karar geçmedi. O beklendi yüzde 35 olması gerekiyor. UKOME’den geçmeyen o karar meclisten geçirilmeye çalışılıyor. Zam kararı. Biz buradan 2-3 milyon ne kadar alacağız bilmiyorum ama biz dedik ki biz b parayı aktaralım ama zam yapmayalım dedik. İZTAŞIT kooperatifte bana göre sınıfta kaldı. Biz bu zammı yapmayalım 2-3 milyonu sübvanse edelim. UKOME’nin almadığı kararı burada çoğunluğunuz var diye CHP’nin mecliste getirmesinin anlamı ne?” dedi.
CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Biz komisyonda tartıştık ve aklımıza takılan tüm soruların yanıtını aldık. İZTAŞIT uygulaması Büyükşehir yasasıyla ortaya çıktı. Bu uygulamayla kenar ilçelerimizde bulunan vatandaşlarımız da uygulamaya dahil edildi. Ekonomik durum ortada. Mazota zamlar yapıldı. Bizler ekonomik koşullar uyarınca gerekeni yaptık” diye konuştu
Hızal, “İzmirlileri aldatıyorsunuz”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, UKOME’nin zam kararını reddettiğini dile getirdi ve şunları söyledi:
“Büyükşehir, kendi uhdesinde olmayan bir kararı geçirmenin peşinde. UKOME Genel Kurulu’nda böyle bir zam kararı alınmadı. Reddedildi. Yani İBB’nin teklifi reddedildi. Bu, İzmirlileri aldattığınızı gösteriyor. Genel Kurul’un verdiği karar ret yönünde Ama siz genel kurul, hukuk ve daha önce mahkemelerin verdiği kararı görmezden geliyorsunuz. Kelime oyunu yaparak önümüze bu zam önergesini getiriyorsunuz. Neden ESHOT’ta fiyat artışı yapamadınız? Burada bir hukuksuzluk var ve İzmirlileri aldatıyorsunuz. Daha önce ESHOT için alınan düzenli zam kararının mahkeme iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce da yaptı yine yapıyor. Mahkeme kararlarını yok sayıyor. Büyükşehir, İzmirlilerin parasının üzerine çöküyor. Çünkü daha önce alınan zamlı ücretlerin farkı İzmirlilere iade edilmeli. Bugün yapılan da İzmirlileri aldatmaktır. Alınmamış kararı alınmış gibi önümüze getiriyorsunuz.”