İzmir'den tarikat yurtlarına tepki: "Gençler bu yurtlarda intihar ediyor, tacize uğruyor"

TAKİP ET

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, 'Kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın gerici toplum inşa etme politikaları sonucunda gençler, bu yurtlarda intihar ediyor, tacize uğruyor ve öldürülüyor' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Tabip Odası, Disk Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İKK, İzmir Barosu ‘Gerici toplum inşa etme anlayışı çocuklarımızı öldürüyor’ demek için bir araya geldi. Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, “Kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın gerici toplum inşa etme politikaları sonucunda gençler, bu yurtlarda intihar ediyor, tacize uğruyor ve öldürülüyor” diye konuştu.
 “Ülkenin her tarafı tarikat yurdu dolu”
Beyazadam, bu tarikat ve cemaat yurtlarının bir kısmının denetimsiz ve kaçak faaliyet gösterdiğini aktararak “Geçtiğimiz günlerde gerici tarikat ve cemaat yurtlarında yaşanan  acı olaylara bir yenisi daha eklendi. Kendi isteği ve özgür iradesi dışında ailesinin baskısıyla kaldığı  cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını anlatıp yaşamına son veren  Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara’nın üzüntüsünü derinden yaşıyoruz. Ne acı ki Enes ilk değildi. Ülkenin her tarafı, bir kısmı izinli ama çoğunluğu kaçak ve izinsiz cemaat ve tarikat yurtları ile dolu” açıklamasını yaptı.
“Önce gençlerimizi ve sonra da geleceğimizi kaybediyoruz”
Antalya’da bu yurtlardan birinde kalan Mehmet Sami Tuğrul'un, satırlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Beyazadam, "Bu yurt kaçak ve izinsiz işletilen bir yurttu ve açılışını Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı haberleri basında yer aldı. TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, Semerkand ve İlim Yayma Cemiyetleri gibi vakıflara ait beş yüzün üzerinde yurt bulunurken, izinsiz ve kaçak yurt sayıları on binlerle anılmaktadır. Cumhuriyet değerlerini yok sayan; çağdaş, laik ve demokratik toplum düzenini yok etmeye çalışan bu tarikat ve cemaat yapıları karşısında önce gençlerimizi ve sonra da geleceğimizi kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kamulaştırma çağrısı
Beyazadam,  laik, sosyal hukuk devletinde tüm çocukların devletin ve kamunun himayesinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Devlet gerekli önlemleri alarak bütün yoksul halk çocuklarının barınma ihtiyacını gidermelidir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar her aşamada eğitim ücretsiz, nitelikli ve laik bir kamusal hizmet olarak sunulmalıdır. Öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınma ihtiyaçları kamusal kaynaklar tarafından karşılanmalıdır. Cemaat ve tarikatların eğitimin herhangi bir aşamasına, herhangi bir biçimde dâhil olması engellenmelidir. Mevcut cemaat, tarikat ve vakıf yurtları derhal kamulaştırılmalıdır. Okullardaki dinselleştirme politikalarına son verilmeli, müfredattaki tüm dinci gerici unsurlar kaldırılarak, eğitim öğretim bilimsel ve laik temelde şekillendirilmelidir.”
Çamlı, “Gençlerimiz ölüyor, geleceğimiz karartılıyor”
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharına değinerek, “Ailesinin baskısıyla kaldığı cemaat yurdunda yaşamına son verdi. Cemaat yurdunda maruz kaldığı baskıları paylaşan Enes Kara'nın gelecek için bir umudu kalmadığını belirterek intihar etmesi yüreğimizi burktu. Bu son dönemde cemaat ve tarikat yurtlarında yaşadığımız acı örneklerden sadece bir tanesi. Gençlerimizin eğitim haklarının kısıtlandığı, barınma olanaklarının çok zorlaştığı ve en önemlisi geleceğe dair umutlarının tükendiğini bu ortamda gençlerimiz ölüyor, geleceğimiz karartılıyor” görüşünü aktardı.