İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan: Bu şehirler nasıl toparlanır bilemiyorum

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 2 yıkıcı depremin 34. gününde İzmirli Eczacılar Hatay Samandağ'da depremzede vatandaşlara ilaç sağlamaya devam ediyor. Samandağ'da kurulan sahra eczanesinde aktif olarak çalışan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan bölgedeki durumu şöyle tarif etti; 'Buradaki yıkık binaların fotoğraflarını çekiyorum ve her çektiğim fotoğrafta daha kötü ne olabilir diye düşünüyorum, bir sonraki binaya geçtiğimde daha kötüsüyle karşılaşıyorum.'

Batuhan KAYA – GERÇEK HABERCİ- İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da Samandağ’da kurulan bir sahra eczanesinde aktif olarak görev alıyor. Sayılkan, bölgede yıkımın inanılmaz bir seviyede olduğunu ifade ederken, sağlık hizmetleri ve ilaç sorununun da kısa bir sürede çözüleceğini düşünmediğini belirtti.
Bu yıkım kaç yılda toparlanır bilemiyorum
Yıkımın inanılmaz boyutlara ulaştığını ve bu denli büyük bir yıkımın kaç yılda toparlanacağını bilemediğini belirten Sayılkan şöyle konuştu; “Depremin en çok etkilediği yerlerden birisi Samandağ, aksi gibi merkezden biraz daha uzak kaldığı için insanlar fark edemiyor ama burada çok büyük bir yıkım var. İş makinaları enkazları kaldırmaya çalışıyor, enkaz haline gelmeyen evlerde de çok ciddi hasar var. Hasarlı evler terk edilmiş durumda, ışıklar açık ama evler boş. Buradaki yıkık binaların fotoğraflarını çekiyorum ve her çektiğim fotoğrafta daha kötü ne olabilir diye düşünüyorum, bir sonraki binaya geçtiğimdeyse daha kötüsüyle karşılaşıyorum. Burada iyi niyetli çalışmalar görüyoruz ancak yıkım o kadar büyük ki geri dönüş nasıl sağlanır bilemiyoruz. Örnek veriyorum İzmir Manavkuyu’daki depremde gördüğümüz tablo bile 2 yılda ancak toparlanmıştı. Buradaki felaket yıkım sonucunda bu şehirler nasıl toparlanır inanın bilemiyorum.”
Herkes bir şekilde yardım etmeye çalışıyor
Tüm kurumların bir şekilde yardım etmeye çalıştığını belirten Sayılkan, eczaneleri ayağa kaldırmak için çalıştıklarını ancak diğer kurumlar için endişeli olduklarını söyledi. Sayılkan şöyle konuştu; “Herkes yardım etmeye çalışıyor bir şekilde, biz de eczacıların bağışlarıyla ilaç hizmeti vermeye çalışıyoruz, bu daha ne kadar yapılabilir bilmiyorum ancak burada en azından eczane ve hastaneleri ayağa kaldırarak normalleşmeyi başlatmamız gerekiyor. Bir yardım kampanyası başlattık ve bu kampanyayla eczaneleri ayağa kaldırmaya çalışıyoruz ancak diğer kurumlar nasıl ayağa kalkar bilemiyorum, bu konuda endişelerimiz var.”
Hatay’da 10 bin insana ilaç sağlıyoruz
Hatay’da ortalama 10 bin insana ilaç sağladıklarını ifade eden Sayılkan, imkanları olmadığı için şehri terk edemeyip çadır ve konteynırlarda yaşamak zorunda kalan insanların hayatta kalmak için her şeyi yaptıklarını belirtti. Sayılkan, sahra eczanelerinin faaliyetleri hakkında şöyle konuştu: 
“Hatay Merkezde 7 bin Samandağ’da ortalama 3 bin insana ilaç sağlıyoruz. Bu sadece Hatay’da 10 bin kişiye ilaç sağlıyoruz demek. Buradaki ilaç sorunu da kısa sürede çözülecek gibi durmuyor. İnsanların sağlık hizmeti vermek üzerine çalışmalarımız var. Defne Kaymakamlığı, Hatay Merkez ve Samandağ’da 3 eczanemiz var, Hatay Fuar alanında bir sahra eczanesi daha açtık. İnsanların çaresizliğini görüyor ve elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyoruz. İnsanlar kaygılı, çaresiz ve korkmuş durumda. Tabi durumu olanlar şehri terk etmiş ama burada çadır ve konteynırda kalan insanlarda hayatta kalmak için her şeyi yapıyor. Öyle ki sahra eczanemizin kapısı sabah saat 7’de açılıyor ve gece 11-12’ye kadar çalışmaya devam ediyor. Her 4 günde bir İzmir’den 6-7 eczacı arkadaşımız geliyor ve burada sahra eczanesi personellerinin sirkülasyonunu gerçekleştiriyoruz.”

İzmir Eczacılar Odası Tuncay Sayılkan kahramanmaraş İzmir Eczacılar Odası Başkanı sahra eczane