İzmir Ekonomili profesöre 'kalp'ten ödül

TAKİP ET

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker İnce’nin, Finlandiya ve Katar’dan iki akademisyen ile birlikte kalp ritim bozukluklarının erken teşhisini sağlamak amacıyla geliştirdiği sistem, uluslararası bir dergi tarafından ödüle layık görüldü. Mobil medikal cihazlar ya da akıllı saat ve bilekliklere eklenebilen sistem, biyomedikal mühendisliği alanında dünyanın saygın kurumlardan birisi olan “The IEEE Engineering in Medicine and Biology” tarafından 2019 yılında birinci sıra makale ödülü aldı. Sistem sayesinde kalp atımlarının sürekli izlenerek analiz edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. İnce, “Sağlıklı bir kişinin kalbindeki ritmin farklılaştığını anında tespit ederek, kişiye özgü bir kalp izlemi yapmak mümkün. Sistem, birçok hastalıkla ilgili erken tanı ve tedavi olanağı sağlıyor” diye konuştu.

Kalp atımları ile ilgili hastalıkların erken tespit edilmesi ile birlikte tedavi süresinin de kısalmasına olanak sağlayan sistem, işaret işleme ve makine öğrenmesi alanından özgün teknikler uygulanarak geliştirildi. Gerekli başvuruların yapılmasının ardından çalışmanın uluslararası patenti de alındı. Kalp hastalığının tedavisinde etkin olarak kullanılabilecek sistem, yüksek tespit doğruluğu ile birçok kişi için hayat kurtarıcı olma özelliği taşıyor. Sistem, hastaların sürekli olarak uzaktan izlenmesini, ekonomik ve kolay erişilebilir şekilde mümkün kılıyor. Elde edilecek bilgilerin analizi sonucunda yeni tanı yöntemlerinin bulunması ve tedavilerin iyileştirilmesi de hedefleniyor. 

“ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ”

Kalp hastalığının görülme sıklığının son dönemde giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. İnce, bu alanda yapılan araştırma çalışmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. İnce, “İskemik kalp hastalığı ve inmeler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 15.2 milyon ile başlıca ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Bu rakamın aşağıya çekilmesinde erken teşhis ve tedavinin katkıları önemli olabilir. Elektrokardiyogram (EKG) işaret analizi, kalbin elektrofizyolojisi ve otonom sinir sistemi aktivitesi hakkında önemli bilgileri açıklama yeteneğine sahip. Günümüzde, hastanelerde gelişmiş EKG monitor ve tanı cihazları kullanılıyor. Buna rağmen kalp atışlarındaki değişiklikleri (anomali), ortaya çıktığı anda tespit edebilecek, güvenilir bir sistem hala bulunmuyor. Bu noktada hayata geçirilecek mobil sistem, kalp atımlarının seyrini anlık yapabilecek ve kalp ritminde bir değişiklik olması durumunda anında uyarı verebilecek” dedi.

“PROJELER DEVAM EDECEK”

Emek verdikleri çalışmanın ödüle layık görülmesinin kendilerini gururlandırdığını söyleyen Prof. Dr. İnce, “Önümüzdeki süreçte, araştırmalarımızda geliştirdiğimiz yeni yöntemleri, insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve daha etkili tedaviler almalarını sağlayabilecek gerçek sistemlere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yakın zaman önce bu amaçla uluslararası destekli önemli bir projemiz başladı. Ayrıca üç ayrı ülkeden araştırmacının başarılı bir iş birliği sonucu geliştirdiğimiz sistemin, bilim dünyasında değer bulduğunu görmek, bizi fazlasıyla mutlu etti. Dergide yayınlanan makalemiz, son 3 yılda biyomühendislik alanındaki yazılar içerisinde en çok ilgi görenlerden birisi oldu” diye konuştu.