İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: İktidar hesap vermeli

TAKİP ET

Siyasi iktidarın deprem vergilerini ne yaptığının hesabını vermesi gerektiğini ifade eden İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 'Toplanan deprem vergileri ne zaman halkın hizmetine açılacaktır' diye sordu.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşanan deprem sonrası gelişmelere ilişkin Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Basın metnini okuyan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, siyasi iktidarın deprem vergilerini ne yaptığının hesap vermesi gerektiğini söyleyerek, “Ne zaman, bugüne kadar toplanan deprem vergileri, birçok bakanlıktan fazla bütçesi olan Sarayın bütçesi bölge halkının hizmetine açılacaktır” diye sordu.

İzmir Deprem Kriz Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını hatırlan Yılmaz, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde bugüne kadar 141 tır, 115 kamyon, 3 uçak ve 7 gemi bölgeye gönderildi. Bu organizasyonda İzmir Tabip Odası 400 dolayında gönüllü sağlık görevlisi ile TMMOB’a bağlı oda üyelerinden çok sayıda konunun uzmanı teknik personel enkaz çalışmalarında yer almıştır, İzmir Barosu yüzlerce gönüllü avukatlarıyla, KESK 15 noktada kriz merkezleri ve yardım çadırları ile yine birçok DKÖ İzmir’de bölgeye gönüllü olarak akın etmiştir” dedi.İzmir’e yaşanacak göçe de değinen Yılmaz, “Başta gelenlerin sağlık durum tespiti, barınmaları ve bölgesel bulaşıcı hastalık trafiği gibi ve psikolojik destek gibi çok farklı alanlarda önleyici ve sağaltıcı sağlık hizmetlerine de lokal olarak destek verilmektedir, verilecektir” diye konuştu.

“SİYASİ İKTİDAR DEPREM VERGİLERİNİ NE YAPMIŞTIR, HESAP VERMELİ”

OHAL’in yalnızca deprem bölgesindeki kentlere değil, ülkenin tümüne yapıldığını söyleyen Yılmaz, “Öte yandan siyasi iktidar bugüne kadar halktan topladığı vergileri, deprem yardımlarını ne yapmıştır, hesap vermelidir. Ne zaman bugüne kadar toplanan deprem vergileri, birçok bakanlıktan fazla bütçesi olan Sarayın bütçesi bölge halkının hizmetine açılacaktır, bekliyoruz. Tüm ülkede, tarım alanlarını imara açarak hem gıda kaynaklarımızı yok ettiniz hem de canlarımızı yitirmemize sebep oldunuz. İmar barışı adı altında kaçak, ruhsatsız yapıları, iflasına sebep olduğunuz ülke ekonomisine üç kuruşluk kaynak sağlamak için legal hale getirdiniz” dedi.

“YARDIM FAALİYETLERİNE YAPILA TÜM ENGELLEMELER KALDIRILMALI”

Vatandaşların gönüllü yardımlarına, emek ve meslek örgütlerinin, demokrasi güçlerinin topladıkları yardımlara kayyum atanmasını kabul etmediklerini söyleyen Yılmaz, “Yardımları engelleyen kayyum atamaları derhal durdurulmalıdır. Devletin görevi yardımları durdurmak olamaz, tam aksine yardım faaliyetlerine yardımcı olması en doğal ve acil olanıdır. Üç gün boyunca vatandaşını enkaz altındayken seyirci kalan devlet, ortada olmayan devlet, oraya zar zor AFAD ekipleri gönderebildiğinde ilk yaptığı iş OHAL ilan etmek oldu. OHAL ilanı kaldırılmalı, bölge Afet alanı ilan edilmelidir. AFAD tarafından kayyum yoluyla el konulan yardımlar ilgili kuruluşlara geri verilmeli, gönüllü kuruluşların yardım faaliyetlerine yapılan tüm engellemeler kaldırılmalıdır” diye konuştu.

“SİYASAL İKTİDARIN TEMSİLCİLEREİNDEN HESAP SORULACAKTIR”

Yılmaz son olarak şunları kaydetti: “Tüm bu acıların yaşanmasına sebep olan, gözünü daha fazla kazanç daha çok kâr hırsı bürümüş müteahhitlerden, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlilerinden, rant düzeninin mimarı olan siyasal iktidarın temsilcilerinden hesap sorulacaktır.”

“BİZİM VERGİLERİMİZLE TOPLANAN PARALARLA ŞOV YAPTILAR”

Açıklama sonrası konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “Kapitalizm kâr hırsına insanları kurban etti. Faşizm şiddet ve işkenceyle baskı oluşturdu. Dün akşam televizyonda da popülizm yaparak bizim vergilerimizle toplanan paralarla şov yaptılar” dedi.

Sağlık-İş Sendikası İzmir Şube Genel Sekreteri Özgür Arslan ise, “Bu yıkım ihmalkarlık sonucu oldu. Türk-İş, 33 sendikası, şube başkaları ve üyeleriyle birlikte halkımıza destek sağlamak için çalışmaklar yaptı, yapmaya devam ediyoruz. 7 bin 600 maden işçisi ‘kömür için değil ömür için buradayız’ demesi önemlidir” diye konuştu. (EVRENSEL)

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri İktidar hesap