İzmir Gemi Koordinasyon Merkezi: İsimler değişse de sorunlar büyüyor

TAKİP ET

İzmir Gemi Koordinasyon Merkezi, Aliağa Limanına getirilen asbest yüklü gemilere ilişkin “Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de sorunun büyüdüğünü” belirtti.  
İzmir Gemi Koordinasyon Merkezi, Aliağa Limanı’na getirilen asbest yüklü gemilerin sökümüne ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (İzBB) Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Sivil Toplum Örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve çevre aktivistleri de katıldı.
 Açıklamayı gerçekleştiren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Aydemir, Aliağa gemi söküm tesislerindeki tehlikenin devam ettiğine dikkat çekerek; “Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor” dedi. 
‘SÜRECİ İLK DEFA YAŞAMIYORUZ’
İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren iki tersanenin onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi'nden çıkarıldığını hatırlatan Aydemir; “Yaşanan örnekler gemi sökümleri ile ilgili işlemlerin yasal mevzuata uygun olarak gerçekleşmediğini, denetimlerin yetersiz kaldığını göstermekte, söylemlerimizi ve kaygılarımızı doğrulamaktadır. Geçtiğimiz aylarda Aliağa’ya getirilen Raymond Croze gemisi ile ilgili iddialar ile birlikte atık envanteri ve sürece ilişkin sorularımızı, uyarılarımızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Gemilerin yapım yılı, teknolojisi ve kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerme ihtimali bulunuyor. Biz bu süreci, bu gemiyi, bu iddiaları ilk kez yaşamıyoruz. Daha önce de Otopan, Kuıto, Ethan, Sao Paulo ve nicelerinde olduğu gibi yine bir atık gemi ve ülkemizin atık çöplüğü olduğu gerçeği ile mücadele ediyoruz” dedi. 
MÜCADELMİZİ BÜYÜTECEĞİZ 
Aydemir; “Gemi ile ilgili Tehlikeli Madde Envanter Raporu bulunmakta mıdır? Geminin notifikasyon onayı var mıdır? Gemi Aliağa’ya gelmeden önce gas free belgesi sunulmuş mudur? Gemiye ilişkin söküm izni verilmiş midir? Radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir? Geri dönüşüm ve atık bertaraf süreçlerine ilişkin planlar sunulmuş mudur?    Gemide boyaların potansiyel olarak asbest içerdiği hakkında söküm tesisi bilgilendirilmiş midir? Bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından atık içeriği ve miktarı ile ilgili değerlendirme ve denetim yapılmış mıdır? Söküm işlemleri safhasında alınacak çevresel önlemler nelerdir? İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler nelerdir?” sorularını sorarak, “Sorularımızın cevapları verilmeden, kamuoyu ile paylaşılmadan yapılacak her türlü çalışmaya dair mücadelemizi büyüteceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu. 
ETKİN VE KAMUSAL DENETİMLE…
Aliağa’daki gemi söküm tesislerinin kapasitelerini doldurduğunun altını çizerek; “Aliağa’da çevresel mevzuata aykırı işlem yapan, çevre ve halk sağlığı sorunu yaratan işletmelerde gemi sökümüne son verilmelidir. Gemi Sökümü sürecinin bilimsel ve teknik değerlendirmeleri ile etkin bir kamusal denetimle yürütülmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aliağa bölgesindeki gemi söküm çalışmaları başta olmak üzere, kentte insan ve çevre sağlığını tehdit eden tüm çalışmaların bilime, hukuka, kamu ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesi nihai hedefi ile kararlılığımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadelerine yer verdi. 
‘KURU HAVUZ SİSTEMİ OLMASI GEREKİYOR’
Tugay, limana getirilen gemilerin halk sağlığına yönelik tehlikeli olduğuna dikkat çekerek; “Geçmiş yılarda buradaki gemi sökümün yaratığı etkilerin denetlenmediği pek çok raporla ortaya koyuldu. İçinde bulunduğumuz şartlarda çevre aşısından denetlenebilir yapıların yapılması zorunlu hale gelmiştir. Dünyada pek çok iyi örneğin olduğu kuru havuz sistemi olması gerekiyor. Bu denetimsiz alanın bir an önce denetlenebilir sorunsuz hale gelmesi için ilgili kurumları göreve davet ediyorum. İzBB olarak yetki alanımızdaki incelmelerimiz devam ediyor” ifadelerine yer verdi. 
Kınay ise şu şekilde konuştu; “Bugün geldiğimiz noktada gemi söküm konusuyla ilgili sorunlar ülkemizi, hayatımızı ve hepimizi etkiliyor. Havamızın ve suyumuzun sağlığı ile ilgili üzerimize düşen görevleri yapacağız. Bu tür işlemlerin çevre ve halk sağlığına uygun yapılması için elimizden geleni yapacağız. Dün olduğu gibi kamudan yana halktan yana sesimizi yükselteceğiz.”