İzmir Kent Konseyi Başkanı S. Nazik Işık: Dünyada tutuklu gazeteciler sıralamalarında ön sıralarda yer almadığımız günler görmek istiyoruz

TAKİP ET

GERÇEK HABERCİ- İzmir Kent Konseyi Başkanı S. Nazik Işık, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama gerçekleştirdi. Işık, “Dünyada tutuklu gazeteciler sıralamalarında ön sıralarda yer almadığımız günler görmek istiyoruz” dedi. 
YİTİRMİŞ OLDUKLARIMIZI SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ
Işık’ın yaptığı açıklama şu şekilde: 
Türkiye'de, basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasası'nın 1961'de yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Günü"dür. O gün yaşananlar basının özgürlüğe düşkünlüğünün adeta kanıtıdır. Mesleki sakıncalar getireceğini ileri sürerek Yasa’yı desteklemeyen dokuz büyük gazetenin sahipleri üç günlük bir gazetelerini kapatma uygulamasına giderlerken çalışan gazeteciler aynı üç günde ortak bir bildiri ile basın adını verdikleri bir gazeteyi yayınlamışlardı. Bu yürekli ve emekten yana duruş yıllarca Basın Bayramı, 1971’den itibaren de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlandı, kutlanıyor. İzmir Kent Konseyi olarak, öncelikle, demokrasilerin vazgeçilmez gerek ve güvencelerinden olan çok sesli basının değerli çalışanlarının mesleki gününü kutluyor, meslek onurunu layıkıyla yaşatmış tüm gazetecilerimizi saygıyla selamlıyor, yitirmiş olduklarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. 
DEMOKRASİNİN GELİŞMESİNE DOĞRUDAN KATKI YAPAR
Çok sesli, etkin, kısıtlamalara maruz kalmadan kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirebilen bir medyanın varlığı, demokratik ve şeffaf toplumun var ve sürdürülebilir olma şartlarındandır; toplumun doğru bilgilendirilmesi ve haber alma hakkının tam anlamıyla kullanılmasında rolü olan önemli ve değerli bir güçtür. Bu gücün toplumsal sorumluluk bilinciyle, meslek ahlakı ve tarafsızlık ilkelerine uygun bir şekilde kullanılması, tüm kurumlar ve varlıklae üzerinde, hepimiz adına bir denetim oluşturur, demokrasinin gelişmesine doğrudan katkı yapar. Biz de bu nedenle;Ülkemizin, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeye uyum sağlayan yazılı ve görsel basın, sosyal medya ve internet gazeteciliği alanlarında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almasını arzu ediyoruz. Basın çalışanlarının sansür ve oto sansür arasına sıkışmış bir biçimde habercilik yapmaktan çıktığı, dünyada tutuklu gazeteciler sıralamalarında ön sıralarda yer almadığımız günler görmek istiyoruz.
ÇALIŞAN GAZETECİLERİ ÖN SIRALARDA GÖRMEK İSTİYORUZ
Güvenilirliğini kaybetmek, teknolojiye yenik düşmek ya da vatandaşın alım gücü kalmadığı için erişememesi sonucu düşen tirajlar ve bununla bağlı olarak gündeme gelen kapanma veya ekonomik küçülmeler gazetecileri mesleğini yapamaz hale getiriyor. İşsiz gazeteci sayısı sektörde şimdiye dek görülmeyen boyutlara ulaşmış durumda. Yaşamakta olduğumuz Covid-19 salgınıyla birlikte işsiz gazeteciler sayısında da olağanüstü bir artış olduğunu biliyoruz. Bu gidişata dur demek üzere, likayata dayalı, eşit ve tarafsız desteklerle medyanın güçlendirilmesini hayal ve talep ediyoruz.  Gazetecilik entellektüel zeminde ve takım çalışması ile gerçekleştirilebilen bir meslektir. Gazetecilerin pandemi koşullarındaki kısmen ya da tümden uzaktan çalışmanın sorunlarını aşabilmeleri hepimizin haber alma özgürlüğüne ve haberlerin  kalitesine olumlu katkı yapacaktır. Biz 30 Ekim İzmir depreminde çadır alanlarında 24 saat kesintisiz görev yapan gazetecileri gördükçe, çalışan gazetecilerin Covid-19 aşısı yapılacak gruplar arasında öncelikli olmaları gerektiğinden emin olduk. Sağlık Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanlığı’nın oluşturacağı öncelikle aşı olacaklar listesinde sağlıkçılar, belediye hizmetlerinde çalışanlar gibi çalışan gazetecileri de ön sıralarda görmek istiyoruz.