İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Erişen: "Pazarı 'Deprem' değil 'Soğuk' vurdu"

TAKİP ET

Kahramanmaraş depreminin ardından semt pazarlarında artış yaşandı. Pazar fiyatlarında yaşanan artışın asıl nedeni belli oldu. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, pazar fiyatlarındaki artışın nedeninin depremden kaynaklı olmadığını belirterek, 'Pazarı, deprem değil soğuk vurdu.'dedi.

Soğuk kış aylarının etkisiyle, semt pazarlarında hareketli dönemler başladı. Güncel pazar fiyatlarında yaşanan değişiklikler hakkındaki sorulara cevap veren İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Ege’ye Bakış Gazetesi’ne konuşarak, pazar fiyatlarındaki hareketliliğin sebeplerini açıkladı.

Ege'ye Bakış'tan Kübra Ceylan'ın haberine göre Pazar fiyatlarında depremin de etkisiyle yolların kapandığını bu nedenle nakliye ücretlerinde artış yaşanmasının yanında bu ücretlerin pazara yansıdığını söyleyen Erişen, “Nakliye ücretleri arttı. Yollar açıldı. Hatta Antalya bölgesinden meyve ve sebze de deprem bölgesine gitti. Piyasa çok yükseldi. Pazarda bu haftadan itibaren artışlar kendini göstermeye başladı. Domates ve salatalık yerinde 20 TL civarında, patlıcan 22, 23 TL civarında… Bu söylediğim rakamlar üretilen yerlerde geçerli.”dedi.

Geçtiğimiz aylarda, kış aylarında fiyatların iki katına çıkacağını söylediğini belirten Erişen, “Ben çevremdekilere söylemiştim. Geçtiğimiz aylarda bana kış döneminde pazar fiyatlarında artış olacaklarını sorduklarında fiyatların mevsim değişikliği sebebiyle 2 kat artacağını söylemiştim. Şu anda dediğim şekilde Pazar fiyatlarında hareketlilik oluştu ve fiyatlar yüzde 100 arttı.”ifadesinde bulundu.

Depremin pazarı etkilemesi hakkında konuşan Erişen, “Deprem tabi bizi biraz etkiledi. Daha doğrusu pahalılık etkiledi. İnsanlarda biraz heyecan oluştu. Korktular pazar artacak mı diye ancak deprem bizi çok fazla etkilemedi, bizi etkileyen asıl unsur soğuk oldu.”dedi.

Pazardaki artışın en önemli temelinin sera ürünlerindeki artış sebebiyle gerçekleştiğini söyleyen Erişen, “Aslında bizi etkileyen en önemli şey Sera oldu. Havaların soğumasıyla fiyatlar yükseldi. Pazarcılık sektörü borsa gibi bir şey… Sera üretimin az olması da pazar fiyatlarını etkiledi. Sera, tarla gibi değil. Üretim az, her şey pahalı. Gübre, mazot… Bu pahalılık kaç senedir anlatılıyor. Bu nedenle üretim hem çok az hem de maliyeti çok yüksek. Havalar soğuduğu için az çıkıyor.”şeklinde konuştu.

Haziran sonuna kadar pazar fiyatlarında indirim olmayacağını söyleyen Erişen, “Pazarda Haziran ayı sonu Temmuz Ayına girerken bölgenin tarla malları çıkacağı için bu aylardan itibaren pazar fiyatlarında indirim olmasını bekliyoruz. Maalesef pahalılık bu aylara kadar devam edecek.”ifadesinde bulundu.

Pazar fiyatlarındaki güncel piyasa hakkında bilgiler veren Erişen, “Pazarda artık ucuz bir ürün yok. Patatesin kilosu 3, 4 aldığınızda 15 TL’ye denk geliyor. Soğan keza aynı… Biberlerin kilosu çeşitlerine göre değişiyor. Bazıları 30, bazıları 40 TL arasında…”

Türk Lirası’nın değer kaybettiğini ve alım gücünün düştüğünü söyleyen Erişen, “Allah hepimize yardım etsin bizim pazarımızın değeri düşüyor. Keşke bu duruma düşmesek, paramız değer kazansa, vatandaşımız bu sıkıntıları çekmese.”dedi.

Hamdin Erişen Pazar Deprem