İzmir Sağlık Platformu iktidara seslendi: Sağlık terörünü durdurun!

TAKİP ET

İzmir Sağlık Platformu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünce bir araya gelerek sağlıkta şiddet noktasında iktidara seslendi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Sağlık çalışanlarına karşı karşıya kaldıkları şiddet olaylarına İzmir'de bir yenisi eklendi. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum biriminde görevli Asistan Dr. M. Furkan Balcı, Suriye uyruklu şahsın saldırısına uğramıştı.

Erkek doktora muayene olmak istemediğini beyan eden bir kadın hasta, muayene olmadan dışarı çıktıktan sonra, eşi olan şahıs, önce kapıyı yumrukladığı ve ardından asistan doktor Mücahit Furkan Balcı’nın kapıyı açması üzerine "Benim karıma erkek doktor bakamaz" diyerek yüzüne yumruk attığı öğrenilmişti. İzmir Sağlık Platformu İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya gelerek iktidara seslendi. Açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Kamu yöneticileri, yaralı hekim arkadaşımıza geçmiş olsun demeyin, üzüldük demeyin, saldırganı kınadık demeyin. Bunların hiçbirinin değeri kalmadı … Önlem alın, saldırganlara arka çıkmayın, sağlık çalışanlarının feryadını duyun … Sağlık terörünü durdurun” dedi.

“İnsanlar şiddete yönelme olarak da kışkırtılmaya başlandı”

Kaynak, sağlık sistemini oy ve günlük siyaset uğruna seçim sürecinde kullanmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Tıkanmış sağlık sistemini çalışıyormuş gibi göstermek için, yalan bir algı yaratmak için, beş dakikada üç dakikada bir hasta bakılmasına programlanmış saçma elektronik sistemlerle halkı kandırmaya devam etmektedir. 3 dakikada 5 dakikada hastalara bakılmış gibi yapılarak, bu toplum aldatılmaktadır. Bu toplum hastalıklarına çare bulamaz duruma sokulmaktadır. Kamu yönetimi hastalara şunu söylemektedir: Biz bu sistemi çalıştıramıyoruz… eğer sağlık ihtiyacın varsa, sağlık kurumu işte şurada : ne istiyorsun, muayene mi, ne istiyorsun, tetkik mi, ne istiyorsun rapor mu, ne istiyorsun reçete mi, git oradan istediğini elde edene kadar her şeyi yap, istediğini al, hatta, elde etmek için şiddet kullanmak gerekiyorsa kullan ; ben senin arkandayım. Zorla ne istiyorsan al, ben senin arkanı sıvazlayacağım, Böylece sağlık sistemi çalışıyor görünecek, ben de oradan oy alacağım, Bu denmektedir. Artık insanlar sayı olarak değil şiddete yönelme olarak da kışkırtılmaya başlandı” diye konuştu.

“Bu bir acizlik midir yoksa bir politika mıdır ?”

Bu konuda hükümet ve bir kısım siyasi partiler samimiyetsiz olduğunu dile getiren Kaynak, şunları söyledi:

“Nerden anlıyoruz… 1 Ağustos’ta olağanüstü ‘sağlıkta şiddet’ çağrısı ile TBMM’nin bileşimine katılmayıp meclis kulisinde oturan partiler ve milletvekilleri bunun sorumlusudurlar. Hastanelere ne elektronik ne insan gücü ne de hukuki güvenlik sağlamamakta ısrarlı davranan kamu yöneticileri bu sürecin sorumlusudurlar … Hekimlerle ve sağlık çalışanları ile alay eder gibi kişisel korunma eğitimi alma tavsiyesine kadar giden bir kamu yönetimine, en temel hakkımız olan can güvenliği ve yaşam hakkımızı bile koruyamayan kamu yönetimine sesleniyoruz; Neredesiniz ne yapıyorsunuz? Kamu adına hizmet eden hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumak için parmağınızı kıpırdatmıyorsunuz? Bu bir acizlik midir yoksa bir politika mıdır ?”

“Sağlıkta terörü destekleyenleri tarih affetmeyecek”

Kaynak, sağlık çalışanlarının cins, ırk, din ayırımı yapmaksızın her insanı insan olarak görerek tanı ve tedavi yaptığını dile getirerek, “Hiç kimse hiçbir vatandaş, cins, ırk, din ayrımı yaparak, bir başkasını yargılayamaz, değerlendirmez. Bu insanlığa aykırıdır. Anayasaya aykırıdır. Bun ayrımcılığı yapanlar kadar, özendirenlerde anayasal suç işlemişlerdir. Dolayısı ile dünkü suç sadece bir darp ve vahşi yaralama suçu değil aynı zamanda anayasal bir suçtur. Buna seyirci kalanlara ve sırt sıvazlayanlara asla meydanı boş bırakmayacağız. Sağlık sistemini oy deposu görenleri de sağlıkta terörü görmezden gelerek destekleyenleri de tarih affetmeyecektir, sağlık çalışanları ve hekimlerimiz affetmeyecektir. Bizler hekimler ve sağlık çalışanları sadece sağlıkta terörü değil bunu bir politika haline getirenleri de tarihin karanlığına mahkûm edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İzmir Sağlık Platformu iktidar Sağlık terörü