İzmir Sağlık Platformu: "Makamlar sizin; ama sağlık hizmeti üreten biziz"

TAKİP ET

İzmir Sağlık Platformu, iki aile hekiminin iş sözleşmesini ihtar cezaları gerekçesiyle yenilememe kararı alınmasına tepki göstermek için bir araya geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne dayanarak Torbalı ve Karabağlar ilçelerinde görevli iki aile hekiminin iş sözleşmesini ihtar cezaları gerekçesiyle yenilememe kararı almıştı. Bu karara tepki göstermek için İzmir Sağlık Platformu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “Makamlar sizin olabilir ama halka sağlık hizmeti üreten biziz. Biz yoksak sağlık yok” dedi.

“Bu uygulamanın kime yararı var”

Kamuoyunda Ceza Yönetmeliği olarak bilinen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sözleşme imzalama ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verildiğini hatırlatan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “Anayasa mahkemesi açılan mahkemeler sonrası komisyon kararıyla sözleşme yenilenmemesini anayasaya aykırılık gerekçesiyle iptal etti. Yürürlüğe 2023 yılı Mart ayında girmesine karar verildi” dedi. Bu yönetmeliğe göre 2 aile hekiminin sözleşmesinin yenilenmediğini dile getiren Çolak, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne seslendi.

 ‘Bu hukuk tanımaz keyfi uygulamayı neden yapıyorsunuz? Hedef ne? Bize gözdağı mı vermek istiyorsunuz? Sizlerin bu yaptıklarınızdan dolayı sorumluluğunuz olmayacağını mı düşünüyorsunuz?’ sorularını İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne yönelten Çolak söz konusu uygulamaya karşı dava açtıklarını kaydetti ve “Hukuki yolları sonuna kadar kullanacağız. Olumlu sonuç alacağımızdan eminiz. Bu ceza aynı zamanda bu arkadaşlarımıza kayıtlı, sözleşmesi yenilenmeyen meslektaşlarımızdan hizmet alan yurttaşlarımıza yönelik bir cezadır. Biz buradan soruyoruz; bu kararın kime ne gibi bir yararı var?” diye konuştu.

Kaynak, “Suni sorunlar yaratılıyor”

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ise, basın açıklamasından sonra konuşarak var olan mevcut sorunların üstüne yeni sorunların eklendiğini dile getirdi. Kaynak, her türlü hak arayışının arkasında olacaklarını vurgulayarak, “Covid salgınında tüm hekimler sağlık çalışanları fedakârca çalıştı. Aile hekimlerimiz de bu süreçte canlarını ortaya koymak sureti ile katlı sağladılar. Aslında bu salgın kamu organizasyonundan daha çok hekimlerin uğraşıyla yenildi. Bugün MHRS sistemindeki tıkanıklardan özlük haklarına, yurt dışına giden doktorlardan sağlıkta şiddete kadar birçok sorun varken üzerine suni sorunlar ekleniyor. Kamu yönetiminden bu tür kararları geri çekme gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İzmir Sağlık Platformu aile hekimi ihtar cezaları