İzmir Veterinerler Odası uyardı: Kuş gribi salgını ihtimaller dahilinde

TAKİP ET

Afyonkarahisar ve Denizli'de 6.5 milyon kanatlı hayvanın kuş gribi sebebiyle itlaf edildiği iddia edildi. Veterinerler Odası İzmir Şubesi Başkanı Selim Özkan 'Afyonkarahisar ve Denizli'den bazı duyumlar alıyoruz ancak kuş gribi diyebilmemiz için tanıya ihtiyaç var' dedi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ- Son 18 ayda Dünya genelinde 200 milyon kanatlı hayvan kuş gribi sebebiyle itlaf edilirken, bir itlaf haberi de Afyonkarahisar ve Denizli’den geldi. 6.5 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiği Afyonkarahisar ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden, itlafların kuş gribi nedeniyle olduğuna dair resmi bir açıklama gelmedi.
Henüz kuş gribi tanısı konmadı
Veterinerler Odası İzmir Şubesi Başkanı Selim Özkan, itlaf edilen hayvanların kuş gribi sebebiyle itlaf edilip edilmediklerinin henüz net olmadığını belirterek; “İtlaf konusunda süreç tüm dünyada böyle işliyor, üretim yerleri kapalı sistemle çalıştığı için hastalığın odağını yok ederek yayılması önlenmeye çalışılıyor. Havalar henüz soğuk olduğu için pek taşıyıcıya rastlamak mümkün değil çünkü göç yok. Personel giriş çıkışı sebebiyle bir taşıma olabilir ama dediğim gibi şu an bir tanı yok. Tanı olduktan sonra önlemler alınabilir” dedi.
Kuş gribi salgını ihtimaller dahilinde
İtlafların sebebinin kuş gribi olduğuna dair resmi bilgi olmadığını ancak bir salgın riskinin mümkün olduğunu ifade eden Özkan, henüz durumun net olmadığını ve tanıya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özkan “Bütün salgın hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da salgın olması ihtimaller dahilindedir. Ancak bir salgın olup olmayacağını kamu veterinerleri tahliller yaparak net tanıyı koyduktan sonra konuşabiliriz Bazı ölümler duyuyoruz tabii ki Afyonkarahisar ve Denizli’den ancak dediğim gibi salgın olarak değerlendirebilmemiz için öncelikle tanının konulması gerekiyor. Avrupa’daki bazı ülkelerden yapılan tanı ve açıklamalar var, tabii nüfusları görece daha az olduğu için daha hızlı hareket edip önlem alabiliyorlar. Bizde ise durum henüz net değil, tanıya ihtiyaç var” diye konuştu.

İzmir Veterinerler Odası Kuş gribi salgın Selim Özkan