İZOTO Başkanı Dursun, "Kurumsal firmalar otomobil sektörünün belini büküyor"

TAKİP ET

İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası ve İZOTO Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Zafer Dursun, kurumsal firmaların otomobil sektörünün belini büktüğünü söyledi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-İzmir Oto Galericiler Esnaf Odası ve İZOTO Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Zafer Dursun, sektörü ve yaşanan sorunları GERÇEK HABERCİ’ye aktardı. Dursun, sektörün en büyük sorununun kurumsal firmalar olduğunu belirterek, “Otomobil gurubunun belini büken kurumsal firmalar. Biz şu anda konu hakkında hukuk mücadelemizi başlattık. Hiç kimse kimsenin ticaretini engelleyemez; ama ortada halkı yanıltmak varsa biz sesimizi çıkaracağız” dedi.
“Sektörün kaos içinde olmasının sebebi büyük firmalar”
Araç fiyatlarının yükselmesini ve düşmesini büyük firmaların neden olduğuna dikkat çeken Dursun, “Türkiye’de 15 tane irili ufaklı büyük firma var. Hemen hemen 5’i bütün yerel televizyonlara reklam veren kurumsal firmalar var. Bu büyük firmalar, araçların fiyatlarının düşmesine ve inmesine neden oluyor. Bu büyük firmalar insanları yanıltıyor, yanlış bilgiler veriyorlar. Otomobil sektörünün kaos içinde olmasının tek sebebinin de büyük firmalar olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
“15 gündür bu konu hakkında şikâyetler arttı”
Dursun, bu büyük firmaların uyguladığı sisteme de değinerek, “Bir sistemleri var, internet üzerinden arabanın bilgilerini giriyorsun ve fiyatının ne kadar olduğunu belirtiyor. Arabanın 500 bin TL diyorlar, size adres veriyorlar ve arabanıza ücretsiz ekspertiz yapalım diyorlar. Siz oraya gittiğinizde arabaya öyle bir maliyet çıkarıyorlar ki 50-60 bin TL zarara giriyorsunuz. Son 15 gündür bu konu hakkında çok fazla şikâyet alıyorum” diye konuştu.
“Piyasa tamamıyla kilitlenmiş durumda”
Enerji kısıtlaması nedeniyle Hyundai vardiyalarını azalttı. Renault süresi belli olmamakla beraber Fiat 3 gün üretimi durdurdu. Toyota ise haftanın 4 günü çalışacak. Türkiye’nin en önemli otobüs fabrikası MAN da 7 gün süreyle üretimi bıraktı.
Yaşananlardan sonra ‘Otomobil sektörü nasıl etkilenecek? Fiyatlar artacak mı?’ sorusu gelmeye başlamıştı. Fiyatların yükseleceğini düşünmediklerini vurgulayan Dursun, “İkinci elde markalar arası yüzde 10 ile 20 arasında düşüş yaşandı. Şu anda ikinci el piyasada fiyatların artacağı gibi bir endişemiz yok. Çünkü şu anda alım satım yok ve piyasa tamamıyla kilitlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.
“Sektörün Nisan ayında açılacağını düşünüyoruz”
Dursun, esnafın çok endişeli olduğunun altını çizerek Şubat ve Mart ayının böyle geçeceğini düşündüklerini söyledi. Döviz’de çok büyük bir artış beklemediklerini de ekleyen Dursun, “Fiyatlarımız da artmayacak. Nisan ayına kadar, alışverişin başlayacağını düşünüyoruz. Şu anda parası olan da ihtiyacı olan da almıyor. Arabasını satacak olan da ihtiyacı olmasa da satmıyor” görüşünü aktardı.