İZSU'nun 'ek bütçe' talebine AK Parti'den 'ret': CHP'li Kökkılınç'tan artış faturası!

TAKİP ET

İZSU Genel Kurulu'nda 900 milyon TL'lik ek bütçeye AK Parti'den 'ret' oyu geldi. Eleştiriler nedeniyle mecliste tansiyon sık sık yükseldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İZSU Olağan Genel Kurulu, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında yapıldı. İZSU’nun 900 milyon TL’lik ek bütçe artışına AK Parti’den ‘ret’ oyu geldi. Gelen eleştiriler üzerine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, kalem kalem artışları dile getirdi. AK Parti kanadından ÜFE’ye bağlanan su tarifelerine yönelik de eleştiriler gelirken aynı şekilde ulaşım zammına atıfta bulundu. AK parti grubundan, ESHOT’un ÜFE’ye göre arttırdığı ulaşım tarifelerine yönelik verilen mahkeme kararı hatırlatması geldi.
Mısırlı, “Belediye, kamusal hizmetlerinde kâr amacı gütmez”
AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, ÜFE zammını ESHOT’ta uyguladığını ve mahkeme bunu iptal ettiğini hatırlatarak, “2 ay da 100 milyon TL İzmirlilerin cebinden aldık. Su tutarlarında üç büyük kentte ilk sıradayız. CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nde demek ki kararlar çok rahat alınabiliyor. Biz muhalefet olarak ne kadar hayır desek de fark etmiyor. Büyükşehir Belediyesi kamusal hizmetlerinde kâr amacı gütmez” dedi.
Şahin, “İZSU’nun hizmet konusunda sınıfta kalmasını anlamıyorum”
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, İzmir’in en temel problemlerinin başında geldiği alt yapı kanal ve kokunun baş sorumlusu İZSU olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:
“Her fırsatta Gördes Barajını sakız yapıp çiğneyen arkadaşlar nedense İZSU’nun altyapı kaynaklı kayıp kaçak bedellerini hiç ağızlarına almıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir önerge vermiştim Körfeze akan hangi derelerin tabanında pis su kanalları var diye, inanın şok oldum. Bu kanalların yapım tarihleri 25 ya da 30 yıl önceye ait ve bugüne kadar iyileştirme ve yenileme anlamında yeterli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz. Aynı İZSU kanal katılım paylarına ve abonelik ücretlerine 3 ila 5 katı arasında zam yaptı. Ayrıca enflasyona endekslediğiniz zamları da saymıyorum. Sayın Başkanım bir koyundan 3-5 post çıkmaz. Sürekli katılım paylarına zam yapıyorsunuz. Şebekelerdeki arızalardan dolayı kayıp kaçak bedellerini İzmirli kardeşlerimize yüklüyorsunuz. Elektrik zammını bahane ederek İZSU binasının camına yapıştırdığınız kağıdı unutmadık. Maşallah yaptığınız zamlar elektrik zammına rahmet okutuyor. İZSU kadar geniş yelpazeli gelirlere sahip üstelik İZBB bütçesinin yaklaşık 3’te 1’ini kullanan bu kurumun hizmet konusunda sınıfta kalmasını bir türlü anlayamıyoruz. Örneğin Dikilili kardeşlerimizin haklı isyanı hala kulaklarımızda. Turizm konusunda Çeşme planlarına itiraz ediyor sahil beldelerinde yapmadığınız yatırımlarla turizme en büyük darbeyi siz vuruyorsunuz. Bizim anlayamadığımız bu kadar büyük gelire ve bütçeye sahip bir kurumun neden bu kadar kötü yönetildiğidir.”
“Memnuniyeti esas almıyorsunuz”
Gaziemir ve çevre ilçelerde sizin döneminizde defalarca musluklardan çamur aktığını dile getiren Şahin, “Hatta ekstrem bir örnek vereceğim Bornova Gürpınar mahallesinde 250 haneye 20 yıldır verilemeyen su ancak 2021 yılında sağlıklı su verilebildi. Her fırsatta pandemi ve ekonomik gerekçelerle zam yapıyorsunuz hatta zamları otomatiğe bağladınız fakat hizmet konusunda İzmirli kardeşlerimizin memnuniyetini esas almıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Çalışkan, “Belli bir ücret zammı daha şeffaf olur”
AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, AK Parti’nin gelir bütçenin içerisinde ÜFE dolayısıyla her ay otomatik zam gelirini de kapsadığı için hayır oyu kullandıklarını vurgulayarak, “Böyle bir uygulamanın doğru olmadığı tartışıldı. Bu şekilde olması doğru değildir. Kendimizi halkın yerine koymamız lazım, her ay otomatik zam geliyor. Belli bir ücret zammı yaparsınız, bu daha şeffaf bir uygulama olur” diye konuştu.
Sözüpek, “TBMM’ye de ek bütçe geldi”
CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek İZSU’nun 12 ay 24 saat 30 ilçelerde sokak sokak çalıştığına dikkat çekerek, “Bütçe konusunda da aynı şeyleri diyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti devleti bile TBMM’ye ek bütçe getirdi. Bunun sebebini biliyoruz, bildiğimiz halde neden bilmemezlikten geliyoruz? Bütçe artırımı yaptık, İzmirliye hizmet etmek için vatandaşlarımızın daha iyi faydalanması için. Alanda çalışan İZSU emekçi kardeşlerimize hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
Boztepe, “İzmir’i bilmeyen elini İZSU’dan çeksin”
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, İZSU’nun ve ESHOT’un İzmir’in çok önemli kurumları olduğunun altını çizerek, “İZSU’ya yeni genel müdür atandı. Kendisinin başarılı olmasını tüm kalbim ile temenni ediyorum. İZSU iyi yönetildiğinde bizde mutlu oluruz. 3,5 yıldır İZSU’da danışmanların baskısı ile yanlış işler yapıldı. Kokunun nedenini defalarca söyledik. Taramalar başlamış derinliğin -5 metreye düşürülmesi için. Belki bugün İZSU ile ilgili bir sunum da yapılabilirdi. Bu rakamlara ne zaman ulaşılacağını belki söylenir. Çiğli Arıtma Tesisi ile ilgili 4’üncü fazı 4 yıldır söylüyoruz.  Dökülen çamur ile ilgili bir çalışmanın başladığını da geçtiğimiz günlerde haberlerde gördük. Hiç bilmeyen danışmanlar elini İZSU’nun üzerinden çekerse İZSU’nun çok yetenekli bürokratları olduğunu ben biliyorum. İnşallah temennim İBB Başkanımızın İzmir dışında körfezi hiç bilemeden baş danışmanlık yapan ve Çiğli’de dolaşan kişi elini ayağını İZSU ve Çiğli’nin üzerinden çeker ve bürokratlarda kendi işini yapar ve bu kent kokudan kurtulur” açıklamasını yaptı.
Hızal, “Bu salonda çok palavra duyduk”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZSU’nun sorunları çözme noktasında yeterli adım atmadığını belirtti ve şunları söyledi:
“İzmir’de bizleri, sizler, İzmirleri rahatsız eden İzmir’in önemli sorunlarını çözmesi gereken bir kuruluştan bahsediyoruz. Ama bu sorunların çözümü noktasında yeterince adım atılamamasından üzüntü duyuyoruz. Biz sorunların yerine gidiyoruz, yerinde görüyoruz, vatandaşları dinliyoruz. Sizin 3 yıl sora kabul ettiğiniz Çiğli Arıtma Tesisinin denizle buluştuğu noktaya gidiyoruz, tesisin ne kadar yetersiz olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz. Gönül isterdi ki iktidar olan sizler söyleseydiniz de “gidelim bakalım bir sorun varsa meclis üyeleri olarak birlikte çözelim. Her defasında karşılaştığımız muamele tiye alan açıklamalar oldu. Geldiğimiz noktada bizim haklı olduğumuzun mutluluğunu yaşamaktan ziyade şehrin 4 yılının kaybolduğunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Murat Bey biz burada çok palavra dinledik dedi, evet bu salonda ve şehirde çok palavra duyduk. Murat Beyin ifadesiyle söylüyorum. 3 yıl sonra yüzeceğim sözünü duyduk, yüzdük mü yüzmedik. Sonuç palavra. Koku problemi çözeceğiz dendi, duyduk. Çözülmedi, palavra. İzmir’in yağmur suyu ve atık su problemini 3 yılda çözeceğim dendi duyduk. Çözülmedi, palavra. İçilebilir musluk suyu dendi, duyduk. Palavra. Demek ki çok palavra duyduk, bu salonda da İzmir sokaklarında çok duyduk.”
Aydın, “Kendimi göstermek gibi bir çabam yok”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, ise AK Partili Hızal’ın ardından söz alarak, “Grubumuza da partimize de şehrime de kendimi göstermek gibi çabam yok. Palavra sözünü tanımını Sayın Hızal yaptı. Biz burada gerçeğe aykırı çok uzun sözler dinledik. Şehrin yararına bir şey bulur muyuz diye dinledik. Herkes iyi ya da kötü palavra ya da gerçek her sözü dinlemek, iktidar sorumluluğumuzun gereğidir. Gereğini yerine getiriyoruz. Dedikodular üzerinden değerlendirme yapmıyoruz dediler. Ben en az 5 kere böyle deniyormuş sözleri genel kurula taşınmaz dediğimi hatırlıyorum. Biz sokaktayız, sorun var, gelin meclis üyeleri gidelim demediler diyorlar, vallahi dedik. Narlıdere Metrosu durdu dediniz, başkanımız size gereken cevabı verdi. Ondan böyle yapıyorsunuz bence” dedi.
Kökkılınç, “Çevre sorunları hep hayatımızda olacak”
Son olarak söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, ek bütçenin harcama kalemlerini açıkladı ve “900 milyonluk ek bütçeyle gelindi. Bu ek bütçenin yüzde 42,5 oranını fiyat farklarından kaynaklanan kısmını kullanacaklar. Elektrik ve akaryakıttan kaynaklanan oran yüzde 22,3, mal ve hizmet alımlarındaki maliyet artışı için yüzde 9,4, Körfez tarama ve Çiğli revizyonu işe yüzde 7,6 , imar affıyla gelen su bağlantısı talebi var. Su sayaçları alınacak. Bunun için yüzde 6,7’si kullanılacak. Yüzde 6,7 de yedek ödenek ayrılmış. Son derece tutarlı ve denk bir bütçe. Mart ayındaki ÜFE oranı yüzde 114’ten Temmuz ayında ÜFE yüzde 144’e yükselmiş. Şehir içindeki dereler haftada en az bir kez temizleniyor. Dolayısıyla burada bir kirli dere görüntüsüyle İZSU faaliyetlerinin tamamının değerlendirmesini yapmak çok yanlış olur. Ayrıca atık suyun arıtma tesisine deşarj edilmesi için gerekli başvurular yapılmış. Yazışmalar var. Ancak arka arkaya 2 yazıya bakanlık yanıt vermemiş. AK Partili meclis üyelerimizden rica ediyorum bu yazışmaları takip etsinler. Bazen engelleniyoruz diyoruz. İşte bu da engellenen bir hizmet. Bugün aslında masmavi bir körfezimiz var. Biz zaman zaman Körfez’in içindeki canlı hayatını yayınlıyoruz. Evet, biz koku sorunuyla mücadele diyoruz. Ama çevre sorunları hep hayatımızda olacak. Biz de bunun için mücadele ediyoruz. Körfez’de yüzülecek” açıklamasını yaptı.