İZSU'YA 150 MİLYON TL KREDİ

TAKİP ET

Toplantıda İZSU'nun 2019 mali yılında yatırım, nakdi ve gayri nakdi kullanımlar için bankalardan 150 milyon TL kredi kullanma yetkisi hakkındaki önerge oy birliği ile kabul edildi

GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi Tunç Soyer Başkanlığı’nda gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun logosu ve ismi nedeniyle istifa eden AK Partili üyeler Dilek Yıldız Büyükdağ, Çile Özkul ve Sema Yeşilçimen’in istifası sonrası komisyona seçim yapılıp yapılmayacağı tartışıldı. Öte yandan Başkan Tunç Soyer, Elektrik Fabrikası için de AK Partili üyelerden yardım istedi. 

AK PARTİ KOMİSYONA ÜYE BİLDİRMEDİ

Konu hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç, “İstifa etmelerini istemezdim. Yedi aydır çok güzel çalışıp siyaset üstü davranıyorduk. Onların önergelerinin de meclis kararı haline gelmesi için çalışmıştık. Şimdi yapılması gereken şey AK Parti’den yeni bir üye bildirilmeyecekse, seçim yapmamız gerekecek” dedi. Kökkılıç daha sonra komisyona katkıları nedeniyle istifa eden AK Partili üç üyeye hediye verdi.

Kökkılıç sonrası söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Özgür Hızal, “Burada tereddütlerimizi çok açık dile getirdik. Ama dediğimiz gibi kafamızdaki soru işaretleri giderilmeli. Demokratik olarak bir tepki koymak adına istifa ettik. Önümüzdeki süreçte yeni bir adım atılmasını bekliyoruz. Bu adımlar atılmazsa komisyona üye bildirmeyeceğiz” dedi.

KOMİSYON CHP’Lİ ÜYELERLE DEVAM EDECEK

İki konuşmacı sonrası hukuk komisyonun raporunu ve görüşünü okuyan Başkan Soyer; komisyonun raporuna göre komisyonun 6 üyeyle devam etmesi yönünde oylama yaptı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu yoluna CHP’li üyelerle devam edecek 

YARDIM TARTIŞMALARI

Şanlıurfa AK Partili Akçakale Belediyesi Başkanı Mehmet Yalçınkaya’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Paletli Kepçe(Ekskavatör) ve nakdi yardım talebi AK Partili üyelerin eleştirilerine neden oldu. Başkan Yalçınkaya’nın talep metninde ‘Barış Pınarı Harekatı nedeniyle mağdur olmuştur’ sözü yüzünden tartışmalara neden oldu. Bazı AK Partili üyeler 1996 model paletli kepçeyi Büyükşehir Belediyesi’ne yakıştıramazken, Başkan Soyer ‘Arkadaşlar yapmayın lütfen neyini yakıştıramıyorsunuz, faal kullandığımız bir aracımızı hibe ediyoruz’ dedi. Akçakale’ye paletli kepçe gönderilmesi maddesi tartışmalara rağmen oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan yine Akçakale Belediyesi’nin nakit yardım talebi de ilgili komisyona gönderildi. Başkan Soyer konu hakkında ‘gönderebileceğimiz en yüksek nakit yardımı göndereceğiz’ dedi.

GO-KART PİSTİ GÜZELBAHÇE’YE YAPILMAYACAK

Dilek ve temenniler bölümüden söz alan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, ilçesindeki tarımsal SİT alanında yapılmak istenen Go-Kart pistinin yapılan itirazları sonucu, Güzelbahçe ve Büyükşehir Belediyelerine sorulmadan askıya çıkan planlarının iptal edildiğini ve bu pistin yapılmayacağını açıkladı.

BAŞKAN SOYER AK PARTİLİ ÜYELERDEN DESTEK İSTEDİ

Dilek ve temennilerde konuşan Başkan Soyer, Elektrik Fabrikası’nı gündeme getirdi ve AK Partili Üyelerden destek istedi. Soyer “Biliyorsunuz Elektrik Fabrikası’nı satın almıştık. Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine Ankara’ya gittiğimizde de konuyu gündeme getirdik. Hazine ve Maliye’den olumsuz yanıt gelmişti. Belediye olarak ihaleye giremeyeceğimiz belirtilmişti. Biz de Grand Plaza A.Ş. olarak ihaleye girdiğimizi, belediye hissesinin yüzde 49 olduğunu ve tüzel kişi olarak kabul edilebileceği tezimizi sunduk. Burası İzmir’in binası ve çürüyor. Sizden burası için destek istiyoruz. Biz burayı kamu yararına kullanmak istiyoruz” dedi.

24 KÖY İÇİN YENİ TARİFE

İZSU Genel Kurulu’nda 24 köy için tarife değişikliği kararı alınırken, 150 milyon TL kredi yetkisi talebi kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu Kasım ayı olağan birinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde yapıldı. İZSU’nun 2019 yılı için 150 milyon TL kredi yetkisi talebi oy birliğiyle kabul edildi. Kentteki 24 köyde su ücretlerinde tarife değişikliğine gidildi.

191 köyde geçtiğimiz süreçte su ücretlerinde metropol tarifesi uygulanmıştı. Ardından 191 köyden 167’si hakkında dağ köyleri için metropol tarifesinin geçerli olmadığı gerekçesiyle eski tarifeye yakın bir tarife uygulanması kararı alınmıştı. Kalan 24 köy, mahalle statüsünde olduğu için metropol tarifesinde kalmıştı. 5216 sayılı yasa kapsamında 24 köy için eski köy tarifesi uygulanması kararı alındı. 1 Aralık'tan itibaren 24 köyde su, ton başı kademesiz 1 lira 20 kuruş olacak.

150 MİLYON KREDİYE OY BİRLİĞİ

Toplantıda İZSU’nun 2019 mali yılında yatırım, nakdi ve gayri nakdi kullanımlar için bankalardan 150 milyon TL kredi kullanma yetkisi hakkındaki önerge görüşüldü. Oy birliğiyle kabul edildi.



DOĞUM GÜNÜ SÜPRİZİ

Ayrıca toplantıda AK Parti Grubu, CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu’ya doğum günü sürprizi yaptı. Özuslu kendisi için hazırlanan pastayı kesti, hatıra fotoğrafı çekildi.