İZTO Başkanı Özgener "Birlikten İzmir Doğar ile depremzedelere konut yapılacak"

TAKİP ET

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, 30 Ekim'de yaşanan İzmir depreminin ardından başlattıkları 'Birlikten İzmir Doğar' kampanyası ile toplanan 53 milyon TL bağış ile depremzedelere konut ve işyeri inşa edileceğini açıkladı.

GERÇEK HABERCİ-BERFİN BULUT-İzmir Ticaret Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, meslek komiteleri toplantısının pandemi nedeniyle 3 yıl aradan sonra yüz yüze ilk kez yapıldığını belirtti. 'Birlikten İzmir Doğar' kampanyasında bugüne kadar yaklaşık 53 milyon TL bağış toplandığını ifade eden Özgener, depremzedelere konut ve işyeri inşa edileceğini söyledi.
“İhtiyaçların karşılanması için çalışıyoruz”
30 Ekim İzmir Depremi sonrasında depremden zarar gören iş yerlerine destek olabilmek amacıyla KOSGEB Acil Destek Kredisi'nin geçmesine yönelik girişimlerin başarılı sonuç verdiğini ifade eden Özgener şunları ifade etti:
“Birlikten İzmir Doğar kampanyasıyla İzmir'de yaşanan deprem sonucunda, ailesinde vefat olan depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını kaydeden Özgener, konut yapımı, sosyal ve eğitim alanlarının yapımı ile gerekli olabilecek diğer ihtiyaçların karşılanması için çalışıyoruz”
“Kadın dostu kent çalışması yapılacak”
İZTO'nun meslek gruplarından 15'inin ihtisas site ve çarşı yapmak, 8'inin ise ihtisas OSB kurmak amacıyla başvuruda bulunduğunu anlatan Özgener, talepleri karşılamak için çalıştıklarını ancak kentin en önemli sorunu olan yer bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Özgener, kadına yönelik şiddet konusunda herkes gibi hassas olduklarına dikkat çekerek, “Kadın meclis üyelerimiz şiddetle mücadele konusunda çok önemli çalışmalar yapıyor, bunlardan biri Kadın Dostu Kent Planlaması. Çiğli Belediyesi ile yaptığımız protokolle Çiğli Köyiçi Mahallesi'nde kadının hayatını kolaylaştıracak, istihdama katılımını sağlayacak uluslararası standartlardaki planlamayı hayata geçiriyoruz. Aynı projeyi Bornova'da da yapacağız” dedi.
“Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkıldı”
Özgener, Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın Cumhuriyet tarihinden sonra ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktığına dikkat çekerek, “Bu rakam; 1980'de yüzde 0,14, 2000'de yüzde 0.43’dü. Pandemi sürecinde imalat ve ihracat ağırlıklı firmalarımız başarıyla sınav verirken, hizmet ve perakende ticaret alanında faaliyet gösteren üyelerimiz ise kısıtlamalardan dolayı ekonomik zorluklar yaşadılar” açıklamasını yaptı.

“Bakanlıklara dosya olarak bildirdik”
İzmir Ticaret Odası kaynaklarıyla 2020 yılında 2 bin 456 üyeye 120 milyon 859 bin, 2021 yılında ise bin 312 üyeye 170 milyon 719 bin olmak üzere toplamda 291 milyon 578 bin TL kredi verildiğini aktaran Özgener şöyle konuştu:

“Pandemi sürecinin hemen başında; Ticaret Bakanlığı’na 53, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 46, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 23, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 22, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 21, İçişleri Bakanlığı’na 15, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 12, Sağlık Bakanlığı’na 11, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na 9, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 9, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 9, Milli Eğitim Bakanlığı’na 6, TOBB’a ise 164, olmak üzere toplamda 400 konu, Meslek Komitelerimizin önerilerini ilgili Bakanlıklara dosya olarak bildirdik, görüşme ve toplantılarımızda aktardık, takibini gerçekleştirdik.”