KARŞIYAKA'DA TADİLAT VE KADIN SIĞINMA EVİ MECLİSİ GERDİ

TAKİP ET

Karşıyaka aralık ayı olağan birinci meclisi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantının ana gündem maddesi Karşıyaka Belediyesi zemin katında gerçekleşen tadilat çalışması ve kadın sığınma eviydi. 

Sevilcan GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- Toplantıda 3 Aralık Dünya Engeli Hakları Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yapan AK Parti Meclis üyesi Ahmet Uğur Baran, “En büyük engel sevgisizliktir” dedi. Farkındalık çalışması anlamında da yarın Karşıyaka Belediyesi ve Karşıyaka Engelliler Konseyi 12.30’da Kısa Süreli Dinlenme Merkezi’nde de bir etkinlik gerçekleştirecek. 

İZBAŞ’A SERMAYE ARTTIRIMI

Öte yandan mecliste Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi tarafından desteklenen ve 31 ülke ile 98 şehir tarafından yürütülen Sağlıklı Şehirler Projesi’nin 7. Fazına üye olunması oy birliğiyle kabul edildi. Bunun yanında Karşıyaka Belediyesi’nin yüzde 0,2831 hissesine sahip olduğu İZBAŞ İzmir İlçe Belediyeleri Turizm Gıda Organizasyon Reklam Yayıncılık Yemek Akaryakıt İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine 35 milyon 850 bin TL olan sermayesinde arttırmaya gidildi. Şirketin sermayesi bin 189 TL yükseltilerek 36 milyon 270 bin TL’ye yükseltildi ve oy birliğiyle kabul edildi.

2 YENİ ARAÇ ALINACAK

Mecliste 2 adet 4+1 Sedan araç konusu da mecliste görüşüldü ve Başkan Tugay’da konu hakkında açıklama getirdi. “Bazı kiralık araçlarımızın kiralama sözleşmeleri bitti.  Onların yerine bazı araçlar almaya karar verdik ve en ucuz olan bir markayı tercih ettik.  Satın almanın daha tasarruflu olacağına inanıyorum” dedi.  Önerge Plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. 

KARŞIYAKA HAK ARAMA MERKEZİ KURUYOR

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Barosu’ya ortaklık kurarak bir hak arama merkezi kuracak. Meclis’te oybirliğiyle geçen karar sonrası konuşan Cemil Tugay “Burada hak merkezi, birim kurmayı amaçlıyoruz görevlendireceği nöbetçi avukatlar olacak. Onun dışında da belediyenin görevlendireceği bir personelin ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın anında bilgi alması ve bilgi amaçlı metaryellerin bulunması sağlanacak. Yüksek bütçeli bir şey değil. Denenmesi gerektiğine inanıyoruz. Her türlü hak arayışında olan insanın derdine çare olacağına inanıyoruz. Sadece avukatlık danışmanlığı olmayacak. Bilgilendirme ve bilinçlendirme de olacak burada. Avukatlara bir ödeme de yapmayacağız. Kira henüz belli değil. Mantıklı çözümler üreteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

BAŞKANA SORU ÖNERGESİ

AK Partili meclis üyeleri Belediye Başkanı Cemil Tugay’a Belediye Spor ’un Yönetim Kurulunda bulunması sebebiyle huzur hakkı alıp almadığı hususunda bir soru önergesi verdi. Bu konuda açıklama yapan Başkan Tugay, öncelikle; önergelerin son dakika verilmemesi konusunda anlaştıklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben devlet memuru statüsündeyim ve kesinlikle huzur hakkı almıyorum. Bazı Yönetim Kurulu üyeleri meclis üyesidir ve onların aldığı huzur hakkı için bilgiyi Belediye Spor Kulübüne sormanızı rica ediyorum. Son dakika verilen önerge olması sebebiyle de bunu daha fazla gündeme almayacağım.”

‘SIĞINMA EVİNİ İŞLETMEK ÇOK MALİYETLİ’

Karşıyaka’da bulunan ve uzun süredir kapalı olan kadın sığınma evinin bakımının, onarımının ve işletmesinin ciddi bir maliyeti olması nedeniyle,   Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne devredilmesi konusu da mecliste bir polemiğe neden oldu. AK Partili meclis üyesi Hüsniye Dalkılıç Ersay, Kadın sığınma evinin vatandaşların vergileri ile yapıldığını ve belediyenin şu an böyle bir devir işlemine karşı olduklarını belirtti. 

‘KAMUOYUNDA YANLIŞ BİLGİLER DOLAŞIYOR’

Bu açıklamanın ardından Ersay’a yanıt veren Başkan Tugay, burayı işletebilecek mali güce sahip olmadıklarının altını çizdi. Tugay, “Burası vatandaşların vergisi ile yapılmadı, sığınma evimiz Avrupa Birliği’nden sağlanan bir hibe ile yapıldı arsanın mülkiyet Karşıyaka Belediyesi’nin ama binayı biz yapmadık.  İkincisi kısa bir dönem faaliyet göstermiş; yangın merdiveninin olmayışı nedeniyle ve işletme maliyetinin belediye bütçesini aşması sebebiyle kapatılmış.  Kadın sığınama evinin açılmasına biz de karşı değiliz. Bunun sadece reel bir zeminde gerçekleşmesini beklediğimiz için çalışıyoruz. 7 belediye var kadın sığınma evi ileten çünkü maliyeti çok fazla. Biz şu anda da işletilmesi için uğraşıyoruz. Şu andaki şartlarda ya bekleyeceğiz ya da müdürlüğümüze devrederek açılmasını sağlayacağız. Benzeri bir şey huzur evinde de yaşanmış ve il müdürlüğümüze devredelim, Burada kamuyu devleti belediye ve belediye olmamak diye ayırmak çok yanlış bizler de bu devletin bir parçasıyız. Bugün imkanlarımız ve gücümüz yetse hemen açacağız. Geçmişte daha küçük bir binada kadın sığınma evini belediyemiz yönetmiş ama şu anda orası da kapalı ve gittim gezdim kullanılacak durumda değil. Ne yazık ki imkanlarımız belli” diye konuştu. 

ÖZTÜRK: PROJE NEDEN BİTMEDİ?

AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk, ise belediye zemin katta gerçekleşen tadilat hakkında sorular sorarak kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaştığını ileri sürdü. Öztürk, “Proje ile ilgili yalan bilgi ve belgeler ortada dolaşmakta, zemin katın tadilatı konusu hakkında soru sormak istiyorum; 400 bin lira bedel verildi iki firma ihaleye katıldı dediniz. Halbuki  449 bin liraya mal oldu ve aslında diğer giderler ve KDV ile  539 bin lira ediyor. 17.10.2019’da bitmesi lazım ama bu tadilat yılan hikayesine döndü siz 10 gün gecikme dediniz.  Halbuki 45 günlük gecikme var ve neden uzun sürdü; başkanım denetim ve kontrolün yetersiz olduğunu düşünüyorum bir beyanatınızda da yurt dışından malzeme demişsiniz ne malzemesi yurt dışından geliyor. KSK zemin ve bodrum katı tadilatı 400 bin lira diyorsunuz ama buna tefrişat ve yönlendirme bedeli de yani bu rakamlar 700 800 bini buluyor bu yapılmasın demiyoruz ama imkanlarımızın bu denli kısıtlı olduğu zamanda bu illa gerekli miydi. Bir meclis üyemiz oturarak konuştu bu yasal bir zorunluluk mudur?” İfadelerini kullandı. 

ÇİFTÇİOĞLU GERGİNLİĞİ

CHP’li meclis üyesi Yaşar Özcan, AK Parti Karşıyaka  İlçe Başkanı İsmail Çiftçioğlu’nun tadilat  1 milyonun üzerinde bir paraya mal oluyor açıklaması yaptığını ve bunun doğruyu yansıtmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bir ihaleyi veriyorsunuz ve gecikebilir bunu feshetmek başkasına vermek kolay değil. Bu ihale bitsin diye bir çaba sarf ediyorsunuz. Her tadilatta düşündüğünüzün dışında bir şey çıkıyor.” 

Bunun üzerine tekrar söz alan AK Partili Adem Öztürk, “Ben işin yapılmamasından şikayetçi değilim ve İsmail Bey’in 1 milyon şeklinde bir açıklaması yoktur” dedi. Bunun ardından ayağa kalkan İlçe Başkanı Çiftçioğlu’nu Başkan Tugay, lütfen yerinize oturun, sizin konuşma hakkınız yok diyerek uyardı. 

Cemil Tugay, Öztürk2ün açıklamalarının ardından  duruma tepki gösterdi. Tugay, “Siz neyi ima ediyorsunuz?  Biz sadece 2 firmayı mı davet ettik bu imanız çok üzücü ve rahatsız edici. Her şey şeffaf sizin de ulaştığınız belge internette yayınlanan ve kolayca ulaşılan belge. Biz uygun veren firmayı kabul etik ve asla bu firma şu memleketliymiş diye de araştırmadık. Siz böyle bakıyorsanız verin liste mecliste oylayalım şu şu illerden vatandaşlar katılabilir ihaleye diyelim. Karşıyaka belediyesinin önceden süre gelen ödeme sıkıntısı olduğu için firmalar başvuru yapmıyor. Bu çok haksız ve rahatsız edici ben haber yayınlanınca hemen sordum 400 bin dendi ihaleyle ilgili ben bu ihaleleri rakamsal olarak takip etmiyorum 400 değil 449’muş muammen bedelin 569 olduğunu da sormadım.  Gecikme zemin kaldırıldı tesisat tavanda havalandırma sorunu çıktı ve her şey hukuki çerçevede yürüyor.  Asla özel bir gözeteme kayırma yok. Girişte daha önce bekleme salonu olarak kullanılan salon belediyede vatandaşın işi çabuk görülsün,  yukarı katlara çıkmadan işlerini yapabilsinler diye yapıldı. Bunun yanında yüksek bir tefrişat bedeli de yok 1 bardak su da fırtına koparak altında hile, yolsuzluk arayacak bir durum yok. Karşıyaka Belediyesi’nin vitrini olan girişinden söz ediyorsunuz oranında bir standardını olması lazım. Bir saray inşaatı değil burası. Yani, 449 yerine 400 dediğim için sizden özür dilerim 539 muammen bedeli de bilemedim kusura bakmayın bir daha size kuruşu kuruşuna bilgi vereceğiz. Ama dilerim ki tüm kurumlar şeffaf olarak yönetişin. Karamayı çamur atmayı düşünmemeliler” ifadelerini kullandı. 

‘ÇIKAR İÇİN SİYASET YAPAN YANLIŞ YAPAR’

Öte yandan zaman zaman kendisine neden siyaset yaptığını sorduğunu dile getiren Başkan Tugay şöyle devam etti: “Zaman zaman kendime soruyorum biz neden siyaset yapıyoruz, samimiyetle söylüyorum biz neden siyaset yapıyoruz. Biz bu kentin, insanların sorunların çözüm üretmek için siyaset yapıyoruz. Başkalarını karalamak kendine çıkar elde etmek için siyaset yapanlar yanlış yapar. Elbette bir şeyler eleştirilmeli ben gerektiğinde hatamı düzeltmeli özür dilemeliyim gerekirse de istifa etmeliyim Ben de Karşıyaka’da de yaşıyorum benimde hizmete ihtiyacım var, sokaktaki insanlar en ağır eleştirileri yapıyor üzerimize düşen şey üzerimize düşeni yapmak ve çalışmak muhalefeti yapıcı yapmak lazım. Senin buran böyle sen şunu dedin hepimizin eleştirecek yönlerini arasak buluruz. Sadece bir eleştiride bulunalım kafalarda şüphe olsun olmaz bu açık ihale ne demek iki firma katıldı davet usulü yapılsa anlarım ama bu açık.  Hiç başvurunun olmadığı ilahelerimiz de oluyor. Araç kiralama ihalesine çıkıyoruz başvurmuyor insanlar. Aylardır maaş alamıyorlar ifadesini duyunca insan kahroluyor yok ki böyle bir şey.”