Kaynak: Kapanma olmayacak ancak hazırlıklı olmalıyız

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, yeni Covid-19 varyantları hakkında GERÇEK HABERCİ'ye açıklamalarda bulundu. Kaynak, yeni varyantların kapanma getirmeyeceğini ancak yine de dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, 'Vatandaşlara mesajımız, maske, mesafe ve hijyen' dedi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İngiltere, Yunanistan ve ABD’de görülen Covid-19’un Eris varyantı ve yeni bir kapanma riski üzerine açıklamalar yaptı. Kaynak, yeni varyantların kapanma getirmeyeceğini ancak yine de vatandaşların ve kamu görevlilerinin önlemler alması gerektiğini ifade ederek, “Kamu yönetimi maske ve aşı depolamalı, vatandaşlar ise, maske, mesafe ve hijyen üçlüsüne dikkat etmeli” dedi.

Risk grupları tehlikede
Risk grubunda bulunan yaşlı, kronik hasta ve immün sistemi zayıf hastaların yeni varyant sebebiyle tehlikede olduğunu ifade eden Kaynak, “Yeni varyantın, yaşlılar, kronik hastalar ve immün sistemi zayıf hastalarda nasıl seyredeceğini bilmiyoruz. Burada söylenecek 2 temel husus vardır, 1’incisi kış dönemine giriliyor ve risk artıyor, 2’ncisi de riskli gruplar için Covid ve Covid’in yeni varyasyonları oldukça risk teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

“Yeni varyantlar ağır klinik tablo yaratmıyor”
Yeni Covid-19 varyantlarının ağır tablolar yaratmadığını belirten Kaynak, “Yeni bir kış mevsimine giriyoruz, bu mevsimde insanlar daha iç içe oluyor. Okullar açılıyor, insanlar ulaşım araçlarını daha çok tercih ediyorlar, kapalı alanlarda geçirilen vakit artıyor ve bu durumlar bulaş riskini artırıyor. Eris gibi yeni çıkan varyantlar farklı ülkelerde görülüyor, yeni varyantlar çıkması tabi ki de sürpriz değil. Şu ana kadar çıkan varyantların da çok ağır klinik tablolar meydana getirmediğini biliyoruz” diye konuştu.

Hazırlıklı olmalıyız
Yeni varyantların daima olacağını ve toplum olarak buna hazır olmamız gerektiğini ifade eden Kaynak, “Şu anda bir kapanma, toplumun tamamının izole edilmesi gibi bir dönem olacak gibi görünmüyor ancak her zaman hazırlıklı olmalıyız. Viral hastalıkların yeni varyantlar çıkardığını ve bu varyantlar hakkında bir fikrimiz olmayacağını da biliyoruz” dedi. 
“İş vatandaş ve kamu yönetimine düşüyor”
Olası bir salgın durumunda vatandaşlara ve kamu yönetimine yapılması gerekenleri hatırlatan Kaynak şöyle konuştu:“Kamu yönetiminin test temin etmesi ve gerektiğinde de aşı depolaması gerekiyor. Aşılama, yeni varyantlara karşı da bağışıklık yaratacaktır diye düşünüyoruz. Vatandaşlarımıza mesajımız “Maske, mesafe ve hijyen”, kamu yöneticilerine ise yeterli maske rezervi bulundurulması ve aşı stoklarının gözden geçirilmesi yönünde olur.”

Süleyman Kaynak kapanma maske mesafe hijyen