Kaynak'tan "grip" uyarısı "Artış trendine girdik!"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Covid ve grip vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Pınar ŞARMAN-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-Kış mevsiminin gelmesiyle sadece Covid değil, grip vakaları da gündeme girdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Covid ve grip vakalarının artışı ile açıklamalarda bulundu. Vaka sayılarına dikkat çeken Kaynak, gribin artış trendinde olduğunu dile getirdi. Kaynak, bu açıklamasının yanı sıra PCR testlerinin eskisi kadar sık yapılmadığını vurguladı.
“Bu dönemde Covid vakalarının artmasını yadırgamayın”
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının artışına girilen bir ayda olduğumuzun altını çizen Kaynak, “Gerek grip, gerek akciğer hastalıkları bunların arasında viral enfeksiyonların önemli yer tuttuğu bir dönem. Bu arada bu olguların bir kısmının Covid olma olasılığı da var. Covid olmasının değişimi nedenlerinden bir tanesi eskisi kadar Covid-19’un ilk yıllarında olduğu gibi test yapılmıyor. Bunun iki nedeni var; vatandaşların çoğu aşılı olduğu için ya da daha önceden Covid geçirdikleri üzerine bağışıklıklarına güvenerek bir daha olmam düşüncesiyle test yapmayı gerek görmüyorlar. İkinci nedeni ise vatandaşın PCR testi yaptırmaması. Düzenli PCR testi artık her yerde yapılmıyor. Bazen yurt dışı seferlerinde isteğe göre PCR testi yapılıyor bunun dışında düzenli bir test kuralı yok” dedi.
Kaynak, kış döneminde Covid-19’un ne kadar yaygın olduğu konusunda somut kanıta dayalı verilerin olmadığını vurgulayarak, “Bütün kış enfeksiyonları olduğu gibi bunların arasında da Covid’in artmakta olduğunu görüyoruz. Bunun diğer bir kanıtı da şu özellikle Çin’de yeni bazı bölgesel atakların ortaya çıkmakta olduğunu bizden daha erken kış dönemine girmiş batı ülkelerinde yer yer Covid ile artış görüldüğünü beyan eden basın bilgileri mevcut. Dolayısıyla bu dönemde Covid’in artmasını yadırgamayın” diye konuştu.
“Maske sadece Covid için değil grip için de önemli”
Son olarak Covid-19 tedbirlerinin elden bırakılmaması gerektiğini belirten Kaynak, şunları dile getirdi:
“Eğer vakaların artışını engellemek istiyorsak en önemli kurallardan olan maske kullanımına özen gösterelim ve mesafemizi koruyalım. Bu tavsiyenin sağlık otoritesi olarak sağlık bakanı ve hükümet tarafından vatandaşlara sık sık hatırlatması gerekir. Çünkü bunu sağlık otoritesi yaptığı zaman insanların birbirini uyarması daha kolaylaşıyor. Yani kapalı yerlerde, ulaşım araçlarında eğer ki mesafeyi koruyamıyorsak mutlaka maske takılması gerekir. Korunma açısından çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Ve insanlar artık Covid hastalığının yaygınlaşması konusunda terk etmiş durumda. Grip istatistiklerini yapmak kolay değil, ancak gözlemsel olarak yapılabilir. Gribin ciddi bir artış trendine girdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle sadece Covid açısından değil, diğer üst solunum yolları açısından da maske takılmasının önemli olduğunu söyleyebilirim. Grip aşısı stoku hakkında bir bilgimiz bakanlığın verdiği kararlar dışında.”
 

Süleyman Kaynak Covid grip Artış İzmir Tabip Odası