Kemal Kılıçdaroğlu adaylık için öne geçti

TAKİP ET

AKP ve MHP'nin ortaklaşa aldığı 'baskın seçim' kararı ardından gözlerin çevrildiği CHP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Kılıçdaroğlu'nun ismi öne çıkıyor. CHP, en geç 15 gün içinde adayını belirleyecek

‘Baskın seçim’ kararıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı için adaylar ortaya çıkmaya başlarken gözlerin çevrildiği CHP’de ibre partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu gösteriyor. Parti’nin yetkili isimlerinin dünkü açıklamaları adaylık için Genel Başkan’ı işaret ediyor. Kılıçdaroğlu da dün yaptığı açıklamada ismi üzerinden bir mesaj vermeyerek konuya değinmemeyi tercih etti.

CHP’nin Kılıçdaroğlu üzerinde yoğunlaşmasının temel sebebi, seçimlerin beklenenden çok erkene alınması ve isim tartışması için yeterli zamanının olmaması. Kılıçdaroğlu’nun en geç haftaya yapılacak Parti Meclisi toplantısında önseçim yapmama kararı ve milletvekili adaylığı listelerini belirlemesi için yetki alması bekleniyor.



‘PM ve görüşmeler ile karar vereceğiz’

Dün amcasının cenazesine katılan ve çıkışta gazetecilerin erken seçim gündemli soruları yanıtlayan CHP Lideri, kendisinin aday olup olmayacağına dair bir soruya “CHP’nin adayını ben değil parti organlarımız belirler. Önümüzdeki günlerde Parti Meclisimizi toplayıp, diğer parti liderleriyle de görüşüp karar vereceğiz” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, “İttifak yapacak mısınız?” sorusu üzerine ise, “Diğer parti liderleriyle görüşüp o çerçevede bir karar alacağız” cevabını verdi.



‘En büyük aday Kılıçdaroğlu’

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan da, dün katıldığı canlı yayınlarda Kılıçdaroğlu ismini öne çıkardı. “Bana göre CHP içinde en büyük aday Kılıçdaroğlu’dur. Gönlümden geçen isim Genel Başkanımızdır. Ama adayımız Kılıçdaroğlu’dur deme yetkim yok” diyen Tezcan, “En kısa sürede adayımızı belirleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde çok hızlı bir şekilde belirleyeceğiz. PM bir karar verecek bu konuda. Bizim için 2 günlük bir iştir” ifadelerini kullandı.



Tezcan, ittifak konusunda da, “Hiçbir ittifaka kapıyı kapatmıyoruz. Ön şartımız yok, mutlaka ittifak olacak diye bir şartımız da yok” diye konuştu.



Kısa sürede belirlenecek

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da adaylarının en kısa sürede açıklanacağını söyledi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Altay, “(Adaylık için) Elbette Sayın Kılıçdaroğlu, en güçlü isimdir. Ama Türkiye’de demokrasiden yana olanların mutabakatına bakacağız. Türkiye bize ait değil, Türkiye demokrasiden yana olan herkesindir. Belli görüşmeler, değerlendirmelerden sonra CHP adayı da kısa bir sürede açıklanacak. Bu 3 gün, 5 gün, 10 gün olur, bunu bilemem. Olabildiği kadar kısa sürede” dedi.



Seçim güvenliği turu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise, partisinin seçim güvenliği konusunda diğer partilerle görüşmeler yapacağını açıkladı: “Önümüzde bir seçim var, daha önce de seçim güvenliğiyle ilgili partilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapılmıştı. Kısa bir zaman dilimi içerisinde randevular alınarak görüşmeler yapılacak.”

Öte yandan CHP’nin adayı tartışılırken Anadolu Ajansı da dikkat çeken bir habere imza attı. Kılıçdaroğlu isminin öne çıktığı haberde, “CHP’de cumhurbaşkanı adaylığı için de kamuoyu yoklamaları ve anketler yaptırılıyor. Bu anketlerde ise ağırlıklı olarak Kemal Kılıçdaroğlu isminin öne çıktığı öğrenildi” denildi.