KESK ve TÜM Emekli-Sen 'adil bütçe' için meydana indi: "Yüzde 1'in yükünü taşımayacağız"

TAKİP ET

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ve TÜM Emekliler Sendikası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK ve Tüm Emekli-Sen adına basın açıklamasını okuyan KESK Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Gönül Kural, 'Bizler bütçenin yüzde 75'ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Batuhan KAYA/GERÇEK HABERCİ- Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ve TÜM Emekliler Sendikası kamu işçi ve emekçileri ek zam talebiyle basın açıklaması düzenledi. Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamayı KESK ve TÜM Emekli-Sen adına okuyan KESK Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Gönül Kural, “Bizler öncelikle insanca yaşanabilecek bir temel ücret istiyoruz! Bizler bütçenin % 75’ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz” dedi.


“Maaşlarımız buharlaşıp gitmedi mi?”

Maaşlarının yeterli olmadığını ve birçok yan ödemenin emekliliklerine yansımadığını ifade eden Kural, “Takvimler bugün 15 Kasım 2023’ü gösteriyor. Kamu emekçileri maaşlarını aldılar ama ellerinde ne kaldı? Yoksa krediye, kredi kartına, ev kirasına, gıda harcamalarına, faize derken buharlaşıp gitmedi mi?
Maaşımızın önemli bir kısmı ek ödemeler, ek ders ücreti, yan ödemeler ve bir de 8077 TL. seyyanen zam gibi emekliliğe yansımayan kayıt dışı rakamlardan oluşuyor, bu haliyle 3600 Ek gösterge ile verilenler fazlasıyla geri alınmış olmuyor mu? Bizler öncelikle insanca yaşanabilecek bir temel ücret istiyoruz! Bizler bütçenin % 75’ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

“Enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar”

Ak Parti hükümetinin ekonomi politikalarını eleştiren Kural, “ ‘Enflasyonu düşürmek için tüketimi kısmamız, tasarrufu arttırmamız şart’ dediler. Ama ne uçaklarından, makam arabalarından ne de lüks saray harcamalarından, üç dört yerden aldıkları maaşlarından vazgeçmediler. Ama okul öncesi eğitimdeki yüzbinlerce öğrencinin 1 öğün ücretsiz yemeğini bile kestiler.  Saldırı dalgası bugün Orta Vadeli Program, Kalkınma Planı ve bütçe kanunu ile devam ediyor; Ücretlerimizi-maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre artırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar” şeklinde konuştu.100 TL’lik giderin 89 TL’si vergiden Toplanan vergilerin gittiği yerlerin adaletsiz olduğuna değinen Kural, “‘Vergi reformu’ adı altında çalışanlara ve halka daha çok vergi, ‘esnek çalışma’ adı altında daha çok sömürü dayatmak, kıdem tazminatını ortadan kaldırılmak istiyorlar.  Bütçe teklifine göre önümüzdeki yıl devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerden karşılanacak. Peki vergiler kimden, nereden toplanacak? 
Toplanacak her 100 TL verginin:
-    17 TL’si iktidarın yurt dışından ve içinden aldığı borçların sadece faiz ödemesine,
-    16 TL’si savunma ve güvenlik harcamalarına, 
-    5 TL’si “teşvik” olarak büyük patronlara, sermayeye
-    3 TL’si hizmet alsak da almasak da müşteri garantili şehir hastanelerine, yol, köprü, havaalanı, tünel inşaatı müteahhitlerine gidecek” dedi.

Ak Parti’ye ‘adaletli’ bütçe çağrısı
Son olarak Ak Parti hükümetine ‘adaletli’ bütçe çağrısında bulunan Kural şöyle konuştu:

“Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.  Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz.
2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır’da hayata geçireceğimiz bölge mitingleriyle ve diğer illerde yapacağımız kitlesel basın açıklamalarıyla emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize, bütçe hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

KESK TÜM Emekli-Sen adil bütçe