Kestelli'den 'asgari ücret' yorumu: "Kısır döngüden çıkılmalı"

TAKİP ET

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, asgari ücret ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Ticaret Borsası (İTB) Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, güncel değerlendirmelerde bulunarak asgari ücret ile ilgili konuştu. Kestelli, işverenlerin maliyetlerindeki her bir artışın enflasyonu tetiklediğini dile getirerek öncelik alım gücünün yükseltmek bununla birlikte de enflasyonu düşürmek olduğunu kaydetti.

“Önceliğimiz enflasyonu düşürmek olmalı”

2023 yılında asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş olduğunu hatırlatan Kestelli, “Geçtiğimiz aralık ayında, 2022 yılı için asgari ücretin işverene toplam maliyeti 5 bin 879 liraydı. Sadece bir yılda hem asgari ücret hem de işverene maliyeti yüzde 100 oranında artmış oldu. Açıkçası bu artışı yüksek enflasyonun doğal sonucu ve çalışanların hakkı olarak görüyorum. Ancak bu artış piyasada talep artışı, işverenlerde ise maliyet artışı yaşanmasına; dolayısıyla da enflasyonu tetikleyici bir ortama neden oluyor. Bu kısırdöngüden çıkılması için enflasyonun düşürülmesi öncelikli konularımızdan biri olmak zorunda” dedi.

“Markalaşmaya ve yüksek teknolojiye ağırlık vermeliyiz”

Kestelli, Ticaret Bakanlığı'nın kasım ayı verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 2 artışla 21,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Bu rakamın 2022 yılının her ayında olduğu gibi bugüne kadar ulaşılmış en yüksek aylık ihracat değeri olarak kayda geçtiğini dile getiren Kestelli, “Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 13,9 artışla 231,2 milyar doları buldu. Bu da önemli bir rekor. Aynı dönemde ithalat yüzde 36,6 artışla 331,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 11 aylık dış ticaret açığımız yüzde 153,6 artışla 99,8 milyar dolara ulaştı. Malum, daha çok ihracat yapmak için daha çok hammadde ithal etmek durumundayız. Üretim politikamızı, yerli hammadde üzerine yeniden inşa etmek. Ayrıca markalaşmaya ve yüksek teknolojiye ağırlık vermeliyiz” diye konuştu.

“Tarımda destekler arttırılmalı”

Kestelli, tarım sektörü 2022 yılında genel ekonomik sorunlardan etkilendiği gibi kendine has sorunlarla da mücadele etmeye çalıştığını söyledi. Üreticilerin yaşadığı sıkıntılardan en önemlisinin maliyet artışları olduğunu vurgulayan Kestelli, “Bu artışın telafi edilebileceği üç yöntem var: Birincisi, verimliliğin artması. Kısa dönemde bu konuda ilerleme sağlamak çok mümkün görünmüyor.  İkincisi, ürün fiyatlarının maliyetle orantılı artması. Üçüncüsü ise destekleme miktarlarının artırılması” ifadelerini kullandı.

“Fiyat istikrarsızlığı üreticiyi zor duruma sokuyor”Maliyet artışlarının üreticiye olan olumsuz etkisini ortadan kaldırmanın ancak orta-uzun vadeli planlamalarla mümkün olabileceğini söyleyen Kestelli, “Üreticimizi zorlayan ikinci konu ise ürün fiyatlarındaki istikrarsızlık. Ürün fiyatları ekim yapılıp hasat edildikten sonra ancak bir sonuç olarak üreticimizin karşısına çıkıyor. Oysa ki, özellikle geniş alanlarda ekimi yapılan hububat, bakliyat, yem bitkileri, pamuk ve yağlı tohumlar gibi ürünlerde üreticilerimiz ekimi yaparken elde edeceği fiyatı bilebilmeli. Çünkü bu ürünler gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip ürünler” açıklamasını yaptı.

Kestelli asgari ücret Işınsu Kestelli Kısır döngü