Kılıçdaroğlu, İngiliz basınında çıkan 'göçmen' haberi üzerinden Erdoğan'a tepki gösterdi

TAKİP ET

Kılıçdaroğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Truss'ın başbakan olması halinde, ülkede Ruanda ile yapılan mülteci anlaşmasının bir benzerini Türkiye ile de yapmayı talep edeceği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Batı böyle kullanışlı rejimleri sever. Milletimiz müsterih olsun; Erdoğan bunu yapamaz, yaptırmayacağız" tepkisini gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın başbakan olması halinde, İngiltere'nin Ruanda ile yaptığı mülteci anlaşmasının bir benzerini Türkiye ile de yapmayı talep edeceği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, söz konusu haberi alıntıladığı Twitter mesajında söz konusu iddia üzerinden, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, "İngiltere Dışişleri Bakanı, Başbakan olursa Ruanda'nın yanı sıra Türkiye'ye de göçmen gönderilebileceğini söyledi. Erdoğan'ın dış güçler palavrasını artık bir kenara itelim. Batı böyle kullanışlı rejimleri sever. Milletimiz müsterih olsun; Erdoğan bunu yapamaz, yaptırmayacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere, ülkeye yasadışı yollardan gelen göçmen ve mültecileri, 'işlemleri' tamamlanıncaya kadar Ruanda'ya gönderme kararı almıştı. Ruanda, Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan giden göçmenlerin kendi topraklarında tutulmasına ilişkin anlaşmayı imzalamıştı.

Anlaşmaya ilişkin tartışmalar sürerken İngiliz The Times gazetesi, Muhafazakar Parti'den başbakanlık için yarışan Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın sığınmacıların gönderileceği ülke sayısını artırmak istediğini öne sürdü.

The Times gazetesinde yer alan haberde, Bakan Truss'ın sığınmacıların sınır dışı edildiği yerlere Türkiye gibi ülkeleri de ekleyerek genişletmeyi planladığı iddia edildi.

Haberde Truss'ın milletvekilleri ile yaptığı özel görüşmelerde, göçmen krizi ile mücadele etmek için Ruanda ile yapılan anlaşmanın benzerlerini yapmak istediğini söylediği belirtildi. Bakan Truss'ın bu noktada Türkiye ile de müzakere başlatmak istediği kaydedildi.