Kılıçdaroğlu'ndan Saray talimatlı Gül ziyareti yorumu: Askeri vesayet

TAKİP ET

Erdoğan’ın Akar ve Kalın’ı Gül’le görüşmeye göndermesine Kılıçdaroğlu, “Daha ağır bir vesayeti topluma giydirmek isteyenlere karşı çıkacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı, Cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçmesi için 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeye göndermesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Genelkurmay Başkanı ile Saray Sözcüsü’nün ziyaret anlamlıdır. Şimdi konuşmuyorum ama bunun üzerinde duracağım. Bir kişi kendi tek adam rejimini güçlendirmek için tıpkı 28 Şubat’ta olduğu gibi bir vesayet kurdurmak istiyorsa buna şiddetle karşı çıkacağız. 28 Şubat diye bağırıp ondan daha ağır bir vesayeti topluma giydirmek isteyenlere karşı çıkacağız. Biz bunu kabul etmiyoruz. 1961 Ali Fuat Başgil olayına bakın. Benzer bir olaydır, darbe sonrası. Orada ne yapılmıştır benzeri şimdi 2018’de yapılmak istenmekdir” dedi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında televizyonlar canlı yayınlarını keserken, haber ajansaları Kılıçdaroğlu’nun bu ifadelerini yayınlamadı.

Askeri vesayet

CHP’nin Kayseri’de düzenlediği il başkanları toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Sizi sonuna kadar savunan biziz. Çünkü biz adaleti savunuyoruz. ‘20 Temmuz’da sivil darbe yaptılar’ dedim kıyameti kopardılar. ‘1980 darbesinden farkı ne?’ dedim. OHAL ile istediğini içeri atıyorsun. ‘Kısa süreli yapacağız’ dediler ama 2 sene oldu. Bu ülkede ilktir. Yeniden askeri vesayeti getirmek istiyorlar kendi askeri vesayetini güçlendirmek için. Demokrasi üzerindeki vesayeti kabul etmiyoruz” dedi.

HDP tepkisi

Siirt’te konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Sayın Gül açıklama yapmış. ‘Aday olmayacağım.’ Neden? Çünkü herkes bir araya gelmemiş. Oldu beyim, sen buyuracaksın, biz bir araya geleceğiz, irademizi sana ipotek edeceğiz. Senin cesaretin yok mu? Çık aday ol. Neden ‘Herkes bir araya gelsin’ diyorsun, çünkü senin bir programın yok, senin savunabileceğin demokrasi konusuna atacak bir adımın yok. O yüzden diyorsun ki, ‘Ancak herkes bir araya gelirse ben aday olurum.’ Ne güzel, bunu kim istemez” dedi.

Bilgen’den tweet

Öte yandan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise sosyal medya hesabı Twitter’dan, Genelkurmay Başkanı Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın Gül’ü ikna etmeye gitmesi konusunda “Cumhurbaşkanı adaylığında Gül’e ziyaret dostmodern darbe gibi olmuş” diye yazdı.

Akşener'den yorum: İzlemedim

 Parti binasının açılışı için Zonguldak’a giden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olmayacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, “Açıklamalarını izlemedim. Sabahtan beri yoldayız. Onunla ilgili bir bilgim yok” yanıtını verdi. Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un gündeme getirdiği suikast girişimi iddialarıyla ilgili gazetecilerin sorusunu da yanıtlayan Akşener, “Kimi zaman bu tür şeyler söylenir. Esasında geriye çektirmek amacını taşır. Ben mesela genç için daha çok korkarım. Yaşayacak çok zamanı var. Türkiye’de ağırlıklı korkutmak üzerine şu sıra. Onun için onun karşısında korkmayacaksınız” dedi. Polis, miting alanında geniş güvenlik önlemleri alırken Akşener’e hakaret ettiği iddia edilen bir kişi çevredekiler tarafından darp edilirken polis bu kişiyi kalabalığın arasından güçlükle uzaklaştırdı. İl başkanlığının açılışı sırasında da arbede çıktı. Akşener, korumaları tarafından il başkanlığı binasına sokuldu. Parti binasında bir süre kalan Akşener, ardından Genel Maden İşçileri Sendikası’nı ziyaret etti. Akşener, mitingde “25 Haziran sabahı bu kabustan uyanacağız” dedi

Sosyal medyada gündem oldu

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Saray danışmanı İbrahim Kalın’ın Abdullah Gül’e helikopterle ziyareti, sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biriydi. Erdoğan’ın talimatı ile gerçekleştiği öne sürülen bu ziyaret iddiası Gül’ün açıklamalarının ardından alevlendi. Yurttaşlar sosyal medya hesaplarından “Abdullah Gül aday değilim demiş, sıkıysa ol, aday olmaman için bahçene helikopter indirenler, aday olunca F-16 indirirdi.”, “Benim de evime genelkurmay başkanı helikopter ile inse bende aday olmam”, “Hulusi Akar, Abdullah Gül’ü helikopterle ziyarete gitmiş. Tankla gitseydin helikopter çok yakar” ifadelerini kullandı

cumhurbaşkanı abdullah gül vesayet askeriye