Kılıçdaroğlu: Zaten Devlette Çift Başlılık Yok

TAKİP ET

AKP'nin 'başkanlık gelecek çift başlılık bitecek' söylemini artık kullanmadığını söyleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 'Zaten devlette çift başlılık yok. Siz Binali Bey'in ayrı telden çalacağını düşünüyor musunuz? Millete doğruları söylemek lazım' dedi.

BirGün'den İbrahim Varlı'nın haberine göre, başkanlık sistemini ‘çift başlılık ortadan kalkacak’ iddiasıyla savunan AKP’nin son zamanlarda bu söyleminden vazgeçtiğine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Nerede çift başlılık var? Siz Binali Bey’in ayrı telden çalacağını düşünüyor musunuz? Ya 500 metreden öteden Sayın Erdoğan’ı görse önünde 80 düğme olsa, 8 saniyede hepsini ilikler” dedi.

Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında Burdur’u ziyaret etti, esnafla kahvaltıda bir araya geldi ve kentte en az oy aldığı ilçe olan Bucak’ta da yurttaşlarla sohbet etti.

Hayırlı bir iş yapın

“Sizden birinci isteğim görüşünüz, siyasi tercihiniz ne olursa olsun mutlaka sandığa gidin” uyarısında bulunan CHP Lideri, şu ifadeleri kullandı; “Bu anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor. İster esnaf, ister çiftçi, ister sanayici, ister işçi, ister memur hepimizi ilgilendiriyor. O nedenle gideceğiz oyumuzu kullanacağız. Kendimize şunu soracağız, ‘Bu anayasa değişikliği hangi derdimizi çözüyor. Sanayicinin, esnafın, işsizin derdini çözüyor mu? Türkiye’ye itibar kazandırıyor mu, demokrasimizi geliştiriyor mu?’ Bunların hiçbirini yapmıyorsa, vicdan huzuru içinde gidin, hayırlı bir iş yapın ve ‘hayır’ oyu kullanın.”

Partilerle ilgisi yok

Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilerini sıralayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Diyorsanız ki bir kişiye yetki verelim, bir sabah kalksın istediği zaman Meclis’i feshetsin, yeniden seçimlere gitsin. ‘Bu doğrudur’ diyorsanız gidecek ‘evet’ oyu kullanacaksınız. ‘Böyle saçma şey olmaz, TBMM’yi, milletvekillerini biz seçtik Ankara’ya gönderdik. Bir kişinin iradesi milli irade olmaz, 80 milyonun iradesi bir kişiye emanet edilmez. Ortak akıl, düşünce vardır. Meclis’i bunun için seçtik, 550 kişi ortak iradeyi temsil ediyor’ diyorsanız, ‘hayır’ oyu kullanacaksınız” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde milletvekilinin çıkıp kürsüden yurttaşların derdini dile getiremeyeceğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bunun partilerle ilgisi yok. O nedenle bu ülkenin ülkücüsü, milliyetçisi, sosyal demokratı, liberali, mütedeyyin insanı hepimizi ilgilendiriyor. Demokrasi sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir kural” dedi.

Demokrasi tercihidir

‘Hayır’ oyu kullanılması gerektiğini bütün bu ayrıntılarıyla anlattığını, ancak AKP’lilerin ‘evet’ gerekçelerini anlatamadığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti; “Ne diyorlar, ‘Hayır oyu kullananlar teröristtir’. Bu memlekette ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu kullananlar bizim vatandaşımız. Demokrasinin gereği olarak ‘evet’ veya ‘hayır’ tercihinde bulunacak. Ne demek terörist? Efendim niye evet oyu kullanacağız, ‘çift başlılığı ortadan kaldırmak’ için. Ama son zamanlarda söylemiyorlar. Neden zaten devlette çift başlılık yok.”

Başkanlık sistemiyle başbakanlık makamının işlevsiz kalacağını hatırlatan CHP Lideri, “Başbakanlık aynı zamanda yürütmenin de başı’ diyorsanız, gidecek o zaman ‘hayır’ oyu kullanacaksınız. Tercih bu kadar kolay. Akıl süzgecinden geçirmeniz lazım. Bunun partilerle, kişilere ilgisi yok. Bu bir demokrasi tercihidir” diye konuştu.

Millete doğruları söylemek gerekir

‘Bu çıkarsa Türkiye uçacak’ şeklindeki söylemleri hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “15 yıldır hükümetteler, istediği kanunu çıkarıyorlar, istediği kararı alıyorlar, bütün bakanlar kendilerinden. Türkiye’yi uçurdunuz da çıkıp size engel mi olduk? Aynı kadro, bütün yetkiyi bir adama verecek. Efendim başbakan ayrı cumhurbaşkanı ayrı telden çalarsa... Ne zaman ayrı telden çaldılar? Nerede çift başlılık var? Siz Binali Bey’in ayrı telden çalacağını düşünüyor musunuz? Adamı gerçekten güldürüyorlar. Öyle ayrı telden çalma falan yok. Millete doğruları söylemek lazım.”

Anayasa Mahkemesi’ne neden gitmedikleri şeklindeki sorularla karşılaştıklarını dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir milletin kaderini bir mahkeme tayin edemez, bir milletin kaderini o ülkede yaşayan halk tayin eder. Siz tayin edeceksiniz. Demokrasiden yana mı tercihinizi kullanacaksınız, otoriter tek adam rejiminden yana mı tercihinizi kullanacaksınız? Bu kadar basit” dedi.

akp başkanlık çift başlılık söylem chp kemal kılıçdaroğlu referandum