Kimyasal yağmur paniği !

TAKİP ET

İstanbul Tuzla'da kimyasal madde üreten bir fabrikada çıkan yangının ardından, kimyasal yağmur yağma riski olduğu yönünde endişe yaşandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamalarda İstanbul'da herhangi bir kimyasal yağmur yağma riski bulunmadığı belirtildi.

AFAD'ın konu ile ilgili yaptığı basın açıklaması şöyle;

Tuzla’daki Fabrika Yangını Hakkında;

İstanbul ilinin Tuzla ilçesinde dün saat 11:40 sıralarında bir fabrikada yangın meydana geldiği ihbarı alınmıştır.

İhbarla birlikte İtfaiye, AFAD, Emniyet ve 112 Sağlık ekipleri olay yerine ivedilikle sevk edilmiş, yangın söndürme çalışmaları 53 araç ve 147 personel ile yürütülmüştür.

Yangın saat 18:15 itibariyle tamamen kontrol altına alınmıştır.

Olay yerinde dün ve bugün İstanbul ve Kocaeli AFAD KBRN ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm Sisteminde olağandışı bir veri alınmadığı bildirilmiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre de yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar ülkemizi terk edeceği ve Cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağandışı bir etki oluşturmayacağı öngörülmektedir.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nda bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı AFAD, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve akademisyenler katılım sağlamıştır.

Toplantı sonucunda bu olayla ilgili olarak halk sağlığını tehdit eden herhangi bir durum olmadığı anlaşılmıştır.

Gelişmeler takip edilmektedir.

Kimyasal yağmur nedir?

Yoğun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karışmasıyla meydana geliyor,gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor.Bulutların taşıdığı su damlacıklarına karışıp yağmurla birlikte tekrar yeryüzüne karışıyor.

Kimyasal Yağmurların Zararları Nedir? 

Göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar ve  bunun sonucunda  sularda yaşayan canlarla zarar verir. Toprağın mineral oranının düşmesine ve bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur.

İnsanlarda ise çeşitli solunum yolları, akciğer kanseri, nefes darlığı gibi hastalıklara neden olabilir.