"Kısmi kapanma çözüm değil; bizi dinlemiyorlar"

TAKİP ET

Dünyada yeni vaka sayısında Türkiye ilk 3' e girdi. Bilim Kurulu'nun uyarılarının dikkate alınmamasının ardından 8 haftada 8 kat artan vakalar tam kapanmayı gündeme getirdi. Bu konuda İzmir Tabip Odası Birliği Başkanı Lütfi Çamlı, GERÇEK HABERCİ'ye konuştu.

Kıymet OCAK – GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER - İzmir Tabip Odası Birliği Başkanı Lütfi Çamlı, “Kısmi kapanmanın etkili olamayacağını daha önce belirtmiştik, ama bu konuda da ne yazık ki sözümüz dinlenmedi” dedi.
Kontrollü açılımın ardından, vakaların tekrar artması üzerine 2 haftalık kısmi kapanma kabul edildi. Yeni vaka sayısı 60 bine yakınken, Türkiye ilk kez 300 küsurlarda bir vefat sayısı verdi ve 28 günlük tam kapanma gündeme geldi. Bu konu hakkında Dr. Çamlı, “Vakaların arttığı bir dönemde, bütün itirazlarımıza ve uyarılarımıza rağmen kontrollü bir açılım süreci gerçekleşti. Ve vakaların arttığı bu dönemde, bilim insanları mart sonunda ve nisan başında üçüncü pikin uyarısını da yapıyorlardı. İzmir’de 8 haftada 8 katına ulaştı vaka sayısı. Türkiye dünyada yeni vaka sayısı açısından da birinci ya da ikinci olduk her gün.
Ve her gün ortalama 60 bine yakın vaka ve 350’ ye yaklaşan vefat sayılarımız var. Geçtiğimiz hafta alınan kısmi kapanmanın da hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Vaka sayılarında artış ve vefatlar devam ediyor. Bu kısmi kapanmanın etkili olamayacağını daha önce belirtmiştik, ama bu konuda da ne yazık ki sözümüz dinlenmedi” diye konuştu.
Çamlı: “Tüm sektörler durmalı”
İnsanı ve zorunlu ihtiyaçlar dışında iş sektörünün durması gerektiğini vurgulayan Çamlı,
“Bizim daha önce de önerdiğimiz 28 günlük zorunlu sektörler dışında iş yaşamının durması ve bu süreçte ekonomik sosyal mağduriyet yaşayan kesimlerin mağduriyetlerinin giderilecek sosyoekonomik bir destek paketinin hazırlanması ve aşılanmanın hızlanması şart.
Aksi takdirde, bu vefatları, vaka artışlarını durdurmamız mümkün değil ve böyle artan bir vaka sayısına, sağlık sisteminin cevap verebilmesi de mümkün değil. Şu anda yoğun bakımlar, servisler dolu. Yetkilileri ekonomik kaygıları değil, toplum sağlığını düşünerek, acil önlemler almadan önce uyarılarımızı dikkate almalarını tekrarlıyorum” ifadelerini kullandı.
Hastane değil, önleyici uygulama yapılmalı
Aşılamayı hayata geçirmek için yeterli zamanlarının olmadığını, 28 günlük kapanma olursa bu zamanı toplumsal bağışıklık ve aşılmayı hayata geçirmek için kullanacaklarını ifade eden Çamlı,
“28 günlük kapanma sihirli bir değnek değil. Yani 28 günlük kapanmayla düzenli gelecek iddiasında bulunamayız. Sadece bu ciddi vaka artışlarını önemli ölçüde geriletir, azaltır, bu süreçte bizler de toplumsal bağışıklık elde edecek bir aşılamayı hayata geçirmek için yeterli zamanı bulmuş oluruz. 
Aynı zamanda bu pandemiyi hastanelerde değil, birinci basamakta karşılamak lazım. Yani hasta olan kişilerin tedavisi şeklinde değil de bizzat hasta olmamasını sağlayacak. Yani enfeksiyon bulaş zincirini birinci aşamada kıracak. Dolayısıyla yeni vaka çıkışlarına engel olacak bir strateji geliştirmemiz lazım” sözlerine yer verdi.