Kolesterol düşürücü ilaçlar hafıza kaybına mı yol açıyor yoksa hafızayı güçlendirmeye yardım mı ediyor?

TAKİP ET

Bazı araştırmalar 'kalp – damar hastalıklarından korunma amaçlı aldığınız kolesterol düşürücü ilaçlar çok küçük olasılıkla geri dönüşlü bir hafıza kaybı sorunu yaşamanıza neden olabilir' diyor. Bu görüşü destekleyen çalışmalar olsa da ağırlıklı görüş bunun tam tersine işaret ediyor

Kolesterol düşürücü ilaçların hafıza üzerine olan etkisi hala tartışılıyor. Bu ilaçların hafıza kaybına yol açtığı yönünde araştırmalar olsa da ağırlıklı görüş özellikle  uzun  dönem  kullanımları ile hafızanın daha iyi çalıştığı yönünde. 

 



 

Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre, Bu durum, bu tür ilaçların beyindeki damar  yapısı ve  yangıya (inflamasyon) olumlu  etkisi  olduğu  için nöronların  çalışmasına yarar sağladığı düşüncesiyle açıklanıyor ve bu yönüyle Alzheimer  ve  demansta  yardımcı  ilaç olabileceklerine dikkat çekiliyor. Görüşüne başvurduğumuz Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, Shultz ve Zhang’ın bilimsel çalışmalarının da bu  görüşü desteklediğini  söylüyor.

 

 

 



 

(Schultz BG,  Transl Neurodegener. 2018 - Zhang X  Medicine Baltimore 2018)  Diğer yandan  kolesterol  düşürücü  ilaçların hafıza  kaybına yol  açtığına ilişkin   medikal  dergilerde  yayınlanmış   yazılar da  bulunuyor. (Strom BL,  JAMA Intern Med. 2015 Aug  ve Tuccori M, CNS Drugs. 2014)  Buna gerekçe olarak da,  kolesterolün   nöronlardaki,  “myelin” tabakanın  oluşumu için gerekli  yapı  taşlarından  biri  olduğu  ve  kanda  seviyesinin düşürülmesi  ile  myelinin optimal  çalışmamasının hafıza kayıplarına  yol  açabileceği gösteriliyor.

 



 

HANGİSİ DOĞRU?

 “Kolesterol  ilacı  kullanan   hastaların  çok küçük bölümünde özellikle  ilk  30  gün içinde  hafıza  kaybı  gözlendiği ve ilacın  bırakılması ile hafızanın  normal hale geldiği bildirilse de bu  şekilde  rapor  edilen olgu sayısının milyonlarca   hasta  arasında  100’ü bulmadığı gösteriliyor.

 



 

Yakın  zamanda  yayınlanan  büyük  bir  araştırmada hafıza  kaybı  durumunun sadece “statin”  adı verilen  kolesterol   düşürücü  ilaçlarla  ilgili  olmadığı,  bu nadir etkinin kan  yağlarını  düşüren  bütün  ilaç gruplarında  meydana gelebileceğini  ve  bunun geri dönüşümlü olduğunu belirtiyor. Bu bilgilerden yola çıkarak; Kalp -  damar hastalıkları bakımından; gerek  koruyucu  olması, gerekse  hastalığın ilerlemesinin durdurulması   amacıyla kullanılan kolesterol  ilaçlarının doktor önerisiyle  alımının, beyin fonksiyonları üzerine de faydalı olabileceği (demans, Alzheimer) dile getiriliyor. Ancak ilaç  kullanımı  sırasında beklenmedik bir hafıza  kaybı durumuyla  karşılaşılması halinde  bunun nadir de olsa kolesterol  düşürücü ilaçtan  kaynaklanabileceğinin unutulmaması öneriliyor. Bu durumda  paniğe kapılmayıp ilacı bırakmak, hafıza kaybının  ilacın bırakılmasına rağmen devam etmesi halinde ise  diğer nedenlerin araştırılması için bir sağlık  kurumuna başvurmak gerekiyor.