"Köy-Koop olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'mızdan taleplerimiz var"

TAKİP ET

Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, süt sektörün de yaşanan sıkıntılarla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Soyer, “Tarım ve orman bakanlığımızın açıklamış olduğu süt destek primlerinin de düşük olması, ortaklarımız ve tüm süt üreticisi çiftçilerimiz nazarında üzüntüyle karşılanmıştır” dedi.

SADECE MARKET RAFLARINI DENETLEYEREK FİYATLARI KONTROL ALTINA ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Açıklama şu şekilde:

Son ekonomik gelişmeler sonrası süt üreticileri zor durumda. Yem fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin yüksek olması bir yana, bir de süt sanayicilerinin belli bölgelerde süt alımını bırakması ortaklarımız için yıkım etkisi yaratmıştır. Tarım ve orman bakanlığımızın açıklamış olduğu süt destek primlerinin de düşük olması, ortaklarımız ve tüm süt üreticisi çiftçilerimiz nazarında üzüntüyle karşılanmıştır. Sütten para kazanamayan ve hayatlarını idame ettiremeyen ortaklarımız ve süt üreticileri, damızlık süt hayvanlarını kesime göndermektedir. Kesilen her dişi damızlık hayvan, ülkemiz süt sektörüne vurulan büyük bir darbedir. Süt sektörünün geleceği baltalanmaktadır. Bunun farkına varmalıyız. Süt sanayicisi süt satışlarının azlığından yakınırken, marketteki süt fiyatlarında herhangi bir indirime gitmemiştir. Sanayiciler krizi öne sürerek süt alımından kaçınmakta ve ulusal süt konseyinin belirlemiş olduğu fiyatın altında süt alabilmek için ortaklarımıza ellerinden gelen tüm zorluğu çıkarmaktadırlar. Sadece market raflarını denetleyerek fiyatları kontrol altına almak mümkün değildir. Market raflarındaki birçok ürünün hammaddesi ya da yardımcı üretim materyali olan sütün arazi fiyatının da denetlenmesi gerekir.

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ…

Süt üretimi yapan Köy-Koop ortaklarımız başta olmak üzere, tüm süt işletmesi sahibi üreticiler adına taleplerimiz var;

1. Tarım ve orman bakanımız acilen birilerini görevlendirmeli, saha çalışmaları yapılmalı. Görecektir ki süt belirlenen fiyattan satılmıyor ve süt piyasasında önemli rol oynayan bazı firmalar süt alımlarını durdurmuş vaziyette.

2. Bakanlığımız kesimhaneleri de denetleme yetkisine sahiptir. Bir an önce damızlık dişi hayvan kesimlerinin durdurulması için önlemler almalıdır. Bu durum hem sütün hem et piyasalarını derinden etkileyecektir.

3. Geçtiğimiz yıllarda sütle ilgili yaşanan kriz durumlarında sütün et süt kurumu aracılığı ile süt tozuna dönüştürülmesi için müdahale alımları yapılmıştı. Şuan aynı bu noktadayız. Et ve Süt Kurumu’nu göreve davet ediyoruz.

4. Avrupa birliği ülkelerinin genelinde olduğu gibi, ortaklarımızın ve süt üreticilerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri ve işletmelerin ayakta kalabilmeleri için, yem-süt paritesinin 1 litre süte 1.5 kilogram yem alabilecek şekilde bir piyasa düzeninin oluşturulmasını ve denetlenmesini talep ediyoruz. Bu sistemin oluşturulması için de Et ve Süt Kurumu’nu göreve davet ediyoruz.

5. Üreticilerin sanayiciler karşısında daha güçlü durabilmesi, tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir süte doğrudan erişebilmesi adına, soğuk süt zincirinde kooperatiflere öncelik ve destek verilmesini talep ediyoruz.