Küçüközmen, Merkez Bankası'nın dövize müdahalelerini değerlendirdi: "Elde kalan son suyla devasa yangın söndürülmeye çalışılıyor"

TAKİP ET

Ekonomist C. Coşkun Küçüközmen, 'Devasa bir yangın varsa üzerine elde kalan son suları panik halinde dökerek söndürmeye çalışmak ne kadar akıllıca bilemiyorum' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Ekonomist C. Coşkun Küçüközmen, Merkez Bankası’nın dövize müdahalelerini değerlendirdi. Ekonomist Küçüközmen, “Devasa bir yangın varsa üzerine elde kalan son suları panik halinde dökerek söndürmeye çalışmak ne kadar akıllıca bilemiyorum” diye konuştu.
“MB müdahalelerin gerekçelerini açıklamalı”
Merkez Bankaları’nın yapmış oldukları müdahalelerde şeffaf olması ve gerekçelerinin açıklanmasın önemli olduğunun altını çizen Küçüközmen, “Ama maalesef böyle bir zorunluluk yok. Merkez Bankası duruma göre, ‘Ben yaptım oldu’ diyebiliyor” diyerek görüşlerini aktardı.
“Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeli”
Küçüközmen, Merkez Bankasının elinde yeterli miktarda döviz rezervi olmadığını ve net rezervlerin ekside olduğunun açık bir şekilde gözüktüğünü belirterek şunları söyledi:
“Swap Anlaşması’ndaki miktar çok büyük ve bunları tersine çevirme zamanı gelecek. O zaman başka sıkıntılar yaşanabilir. Kısa vadede yangının önünü ne kadar kapatabilirsek o kadar iyi deniliyor; ama elimizdeki döviz miktarı sınırlı. Eksi rezervdeyseniz bu dövizleri hangi kalemden (kaynaktan) kullanıyorsunuz? Merkez Bankası’nın bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeli.”
“Hatada neden ısrar ediliyor?”
Dövizin şu anda kendi haline kaldığına dikkat çeken Küçüközmen, “Yapılan hamleler de işe yaramıyor. ‘Faiz yükseltilmesi daha mı iyi olur?’ seslseri yükselirken bir taraftan da bu faiz düşecek deniyor. Tamam, bu faiz düşecek. Hatta Merkez Bankası daha büyük bir faiz indirimi daha yapsın. Kuru baskılayamadığımız sürece başka sorunlarının çıktığını son bir ayda gördük. Bunun hata olduğunu büyük bir çoğunluk görüyor. Buna rağmen bu hatada ısrar edilmesinin sebebi varsa açıklanmalı” ifadelerini kullandı.
“Bu hareketlerin insan üzerindeki etkisi analiz edilmesi gerekiyor”
Küçüközmen, enflasyon şu anda çok yüksek olduğunu hatırlatarak, “Bu enflasyon oranı belli bir rakamın üstüne çıktığında hemen kolayca geriye çevrilemiyor. Çünkü enflasyon birçok şirketi üretimden vazgeçirebilir, birçok insanın da tüketim alışkanlığını değiştirebilir. Dolayısıyla bu gibi beklenmedik hareketlerin insan davranışları üzerindeki etkisi de analiz edilmeli. Analiz edilmeden alınan kararlar bizi şu anda bulunduğumuz konumdan daha sıkıntılı bir konuma götürebilir” sözlerine yer verdi.