"Kuraklık kapıda değil içeride"

TAKİP ET

Sonbahar ve kış mevsimlerindeki yağış oranı İzmir barajlarını doldurmaya yetmedi. Mevcut su miktarının, barajların sahip olduğu kapasitenin yalnızca yüzde 29,78'lik kısmını doldurması endişe yarattı. Kentin kuraklık sorunu hakkında GERÇEK HABERCİ'ye konuşan Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel, 'Bu aşamada iyimser bir tablo yok' dedi.

EGE ŞENOL ÇALIŞKAN/GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- İzmir’de yağışların yetersizliği, içme suyu miktarını ve barajlardaki su seviyesini doğrudan etkiledi. İZSU verilerine göre, Alaçatı Kutlu Aktaş, Balçova, Gördes, Güzelhisar, Tahtalı ve Ürkmez barajları kapasitelerine yalnızca yüzde 29,78 oranında etki etti. Baraj doluluk oranlarındaki düşüş vatandaşta su tüketimi bakımından panik yaratırken, çiftçileri ise verim konusunda endişelendirdi. Metrekareye düşen yağış miktarı geçtiğimiz senelere kıyasla, ortalama  147 kilogramdan 101 kilograma gerileyerek yüzde 30 oranında düşüş yaşadı. Meteoroloji Mühendisleri Odası Ege Bölge Temsilcisi Ayşegül Akıncı Yüksel yaşanan kuraklığa ve kuraklığın yaratacağı olumsuz etkilere ilişkin konuştu.

“YAZ AYLARI ZOR GEÇECEK”
Ege Bölgesi’ndeki yağış miktarının yetersizliğine vurgu yapan Ayşegül Akıncı Yüksel; “Tahtalı başta olmak üzere, içme suyu sağlayan barajlarda yüzde 30 gibi bir doluluk oranı söz konusu. Kuraklık var, yağış miktarları da düşük. Geçen yıla göre de, genel ortalamaya göre de düşük. Ege Bölgesi’nde, şiddetli bir kuraklık söz konusu. Kuraklık kapıda değil, içeri girdi. Yaz ayları, su tüketimi açısından zor geçecek. Yağışların barajların doluluk oranlarını ne oranda etkileyeceğini tahmin etmek ise güç. Yağışlara dair ölçümler şehir içinde yapılırken, barajlar ise havzalarda bulunuyor. Barajların doluluk oranını hesaplamak açısından yanıltıcı olabilir. Kar yağmadığı için, Ege Bölgesi olarak büyük dağlara da sahip olmadığımız için büyük su depolarına da sahip değiliz. Ilık bir kış geçti, kuraktı, yağış miktarları düşüktü. Bu nedenle çok iyimser bir tablo yok şu aşamada” dedi.
“CİDDİ TEDBİRLER ALINMASI GEREK”
Yüksel, gıdaya erişimde güçlük yaşanacağını dile getirerek rekolte problemine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla ilgili çalışmalarına da değinen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Tarımsal rekolte ile ilgili ciddi sorunlar olacak, gıdaya erişimle ilgili sorun olacak. Büyük kentlerde suyu temin etmeyle ilgili ciddi sorunlar var. Su tasarrufuna yönelik ciddi tedbirler alınması gerek. Kişisel tedbirleri aşan, büyük tedbirler gerekli. İzmir Büyükşehir Belediyesi geleceğe yönelik çalışmalara başladı. Belediye belli bir yüzölçümündeki inşaatlar için çatılardan su toplanması gibi projeler yürütmeye başladı. Dünden bugüne çözülecek şeyler değil. Temiz suların suların yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Tarımda uygun bitki desenlerinin olması, çok suya ihtiyaç duymayan ürünlere yönelinmesi gerek, bunlar planlama işi. Umarım yağışlar şiddetli olmamak kaydıyla devam eder. Bilimsel verilere göre 15 Mayıs tarihinden sonra, Ege Bölgesi’nde yağışlar azalıyor.”

Ayşegül Akıncı Yüksel su miktarı kuraklık sorunu Kuraklık İzmir