Kurumlar izliyor, Kuş Cenneti kuruyor

TAKİP ET

İzmir Kuş Cenneti tatlı su ekosistemini oluşturan sazlıklar kuruyor. Kuş Cenneti için kurulan su sağlama protokollerinin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından tek taraflı feshedilmesi ve artan kuraklık sonucunda sazlıklar, yok olma noktasına geldi. Kuş Cenneti'nin sembol ismi Prof. Dr. Mehmet Sıkı; önlem alınmadığı takdirde, su kuşları popülasyonunun tehlikeye gireceğini belirtti.

Ege'ye Bakış'tan Mert Delen'in haberine göre Flamingo, Pelikan ve daha binlerce göçmen su kuşuna ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti’nin sazlıkları her geçen gün kuruyor. Her ne kadar kış aylarında yağan yağmur suları, sazlıkları beslese de su kuşlarının İzmir’e geldiği yaz aylarında sazlıklar beslenemiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından imzalanan Kuş Cenneti’ne su sağlama protokolleri; 2020 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti. Bu fesih sonucu Kuş Cenneti’ne tatlı su akışı sağlayan “Can Suyu Kuyusu Projesi, pompa istasyonları ve motopomp sistemleri” kullanılamıyor.

Kuş Cenneti’nin sembol ismi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, konu ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mehmet Sıkı; “İzmir Kuş Cenneti sazlıkları, yani Kuş Cenneti tatlı su ekosistemi son 3 yıldan beri (2020,2021,20222) kuruyor. Kurumak demek ne demek? Bütün sucul canlıların ölmesi demek.” ifadelerini kullandı.

(2 Ekim 2020 yılı kurumuş Uçak Tavası sulak alanının, 2019 yılı ve daha önceki yıllarda tatlı su ile dolu durumu)

SU PROTOKOLLERİ TEK TARAFLI FESHEDİLDİ

Kuş Cenneti sazlıklarının bugüne kadar gelmesinin yaklaşık 30 yıllık mücadele ile gerçekleştiğini dile getiren Sıkı; Kendi döneminde Kuş Cenneti’ne 7 farklı kaynaktan tatlı su akışı sağladıklarını dile getirdi. 1987 yılında başlayan kuraklığa önlem alarak su sağlama projelerine başladıklarını söyleyen Sıkı; “O zaman biz de ‘Can Suyu’ projesini geliştirdik ve yaklaşık 5 km olan derin su kuyusunu açtık. Kuş Cenneti sazlıklarına akışını sağladık. Benim dönemimde Kuş Cenneti’ne 7 farklı kaynaktan su geliyordu. Yağmur suları, Can Suyu Kuyusu, Sekonder 47 (vatandaşın fazla suyunun alındığı), seviyesi düşük olan yer altı sularını sazlıklara verebilmek için Motopomp sistemi kurdurduk, Süzbeyli Köyü’ne pompa istasyonu kurduk, Kozca Çiftliği’nden gelen kaynak suyu, Maltepe Köprüsü’nün kuzeyinde kurduğumuz motopomp sistemi kurduk.” dedi ve ekledi:

“Bizler bu protokolleri Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalamıştık. Kuş Cenneti’ne tatlı su sağlama sistemlerinden herhangi biri arıza yaptığında bildiriyorduk. Milli Parklar 4.Şube Müdürlüğü de DSİ’den ekip gönderiyordu. DSİ sorunu çözüyor, masrafı ise Milli Parklar ödüyordu. Bundan daha doğal ne olabilir? Ancak ne var ki 2020 yılında Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü (Manisa); bizim daha önce imzalatmış olduğumuz Kuş Cenneti’ne su sağlama protokollerini tek taraflı olarak feshetti.”

 

“SAZLIKLARIN KURUMASI ÖLÜM DEMEK”

Su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması gerektiğini belirten Mehmet Sıkı; “Yağmur sularını akıllı kullanmak lazım. Bölgede bulunan su kaynaklarını akıllı kullanmak lazım. İzmir Kuş Cenneti sazlıkları, yani Kuş Cenneti tatlı su ekosistemi son 3 yıldan beri (2020,2021,20222) kuruyor. Kurumak demek ne demek? Bütün sucul canlıların ölmesi demek. Su kaynağı eksikliğinin, gerekli adımların atılıp eski protokollerin yeniden imzalatılması gerek. Aksi halde su kuşlarının popülasyonu giderek zarar görecek.” diye konuştu.

İzmir Kuş Cenneti Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü feshedilme Mehmet Sıkı önlem su kuşları tehlike