Liseye Geçişte Kontenjan Fazlası Olursa Tercihe, Adrese ve Ortaokula Bakılacak

TAKİP ET

Liseye geçişte kontenjan fazlası olması durumunda tercih önceliğine, adrese ve ortaokula göre yerleştirme yapılacak.

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemde öğrencilere dokuz seçenek sunuluyor. Bunlardan beşi seçiliyor ancak son kararı Milli Eğitim Bakanlığı veriyor.

Okullardaki kontanjan fazlası durumda öğrencilerin neye göre seçileceği de meçhuldü.

Tercih önceliği önemli

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kontenjan fazlası için bakanlığın yol haritasını anlattı.

A Haber’e konuşan Tekin, “Mahallinden yerleştirmede kontenjan fazlası bir talep olduğunda sıralama tercih önceliği, adres, kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde belirlendi. Bunu hukuki metinlere de koyuyoruz” dedi.

‘Herhangi bir kurum’ lise olacak

Tekin, ‘sıkıntı çıkarabilecek’ yerlerde okul dönüşümlerine dair tedbirler aldıklarını belirterek il müdürlüklerine, bir mahallede yeterince lise olmaması halinde herhangi bir kurumu, ihtiyaç duyulan lise türüne dönüştürebilecekleri yönünde bilgi verdiklerini aktardı.

Müsteşar, “İkili öğretim gündemimizde yok. İstisnai olarak çok sıkışırsak belki başvurabiliriz ama ikili eğitime zaten uygulanmakta olan okullar dışında başvurmayacağız” dedi.

‘Sorun yok’

Tekin kontenjanlara dair de bilgi verdi. Buna göre devlet okullarında 9’uncu sınıflar için 1 milyon 300 bin, özel lisede de 200 bin kontenjan var. Ortaokul son sınıfta ise öğrenci sayısı 1 milyon 180 bin civarında.

Lise garanti

Müsteşar sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar çocuklarını böyle bir sınava neden sokarlar? Bir kaos, bir bilinmezlik varsa çocuğun hangi liseye devam edeceğini bilmiyorsa böyle bir sınava girip başarısına göre çocuğunu yerleştirmek isteyebilir. Sınav takvimi açıklanmadan önce veliye bir lise sunulacak. Diyeceğiz ki ‘Çocuğun sınava girmezse eğer, şu okullardan birine yerleşmeyi sana garanti ediyorum.’ Biz bunu daha önce açıklayacağımız için o liselerin sınavlarına giriş, yıllar itibarıyla azalacaktır. Şunu kabul ediyorum. Bu yıl daha fazla sayıda öğrenci sınava girecektir, deneyecektir en azından. Ama ilerleyen yıllar, mesela önümüzdeki yıl, bu liste sağlıklı bir şekilde incelendikten sonra yerleştirmeleri sağlıklı yapıldıktan sonra ben bir sonraki yılda bu sınava giren öğrenci sayısının kontenjanın iki katını aşmayacağını tahmin ediyorum.”