MAK Araştırma'nın sahibi: Yarın seçim olsa Altılı Masa'dan her aday kazanır

TAKİP ET

MAK Araştırma'nın sahibi Mehmet Ali Kulat, Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından seçmenin AK Parti'den uzaklaştığını ve yarın seçim olsa Altılı Masa'nın her adayının kazanacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na YSK Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak sürecinin başlamasının yankıları sürüyor.

Mahkemenin kararının seçmeni AK Parti'den uzaklaştıracağını ifade eden MAK Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Ali Kulat, Sözcü'den Ruhat Mengi'ye değerlendirmelerde bulundu:


"Öncelikli olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin totalde bir oy artışı gündeme gelebilir ama asıl mesele şu; iktidarın adalet konusundaki duruşuna olan güven biraz daha fazla sarsılacak. Türkiye'de zaten vatandaşın adalete güven problemi vardı, dolayısıyla bu karar seçmenin Ak Parti'den uzaklaşmasını hızlandıran bir adım olacak.

İkincisi, bu durum 6'lı masaya büyük bir motivasyon sağlayacak, yani beraber hareket etme kabiliyeti daha güçlü hale gelecek ki Saraçhane mitinginde bunu gördük, 6 lider daha aday belli olmaksızın bir noktada beraber hareket ettiler, bir motivasyon sağladı.

Cumhurbaşkanlığına doğru giden yolda bu mesele Ekrem İmamoğlu'nun CV'sine (özgeçmiş) ciddi bir katkı sağlamakla birlikte 6'lı masada Kemal Kılıçdaroğlu'nun durduğu yer itibarıyla, masanın bileşenlerinin kendisine verecekleri destek itibariyla cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ibrenin Kemal Bey'e halen daha yakın olduğu kanaatindeyim.

Birbirleriyle düşünce dünyaları farklı 6 partinin liderinin bir araya geldiği bir bileşenden refleks tepkiler beklememek lazım. Ben doğrusu bu meselenin Sayın Ekrem İmamoğlu'nun siyasi kariyerine ciddi artı sağlayacağına inanarak ve aday olduğu takdirde seçim kazanacağına da inanan biri olarak söylüyorum; Ekrem İmamoğlu bu seçimi kazanır, Mansur Yavaş da aday olsa seçimi kazanır, Kemal Kılıçdaroğlu veya Meral Akşener de aday olsa bu seçimi kazanır, çünkü iktidar çok büyük hatalar yapıyor, dolayısıyla Kemal Kılıçdaroğlu da aday olsa seçimi kazanır noktada. Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nu da siyasete İstanbul Belediye Başkanı yapmak suretiyle kazandıran bir aktör olarak duruyor, dolayısıyla bu fotoğraftan Sayın Kılıçdaroğlu'nun aleyhine de bir durum söz konusu değil, onun duruşuna artı sağlamıştır, masaya da genelde artı sağlamıştır, bunu ifade etmekte fayda var.

Sayın Cumhurbaşkanı ve iktidar cenahı kamuoyu araştırmalarını önemser, bu anlamda bir ölçüm yapılıyordur ve yapılacaktır, çalışmaları da başlamıştır bu anlamda. Yapılan bu çalışmaların sonrasında ortaya şu çıkar; eğer bunun gerçekten çok ciddi zararına olan bir durum olduğuna –ki aklı başında olan herkes bunu görür- inanılıyorsa Sayın Ekrem İmamoğlu'yla ilgili bu karar istinafta bu karar bozulabilir.

Şunu da diyenler var; “Sayın Cumhurbaşkanı rakip olarak karşısına Ekrem İmamoğlu'nu almak istiyor, dolayısıyla kendi rakibini inşa ediyor”, onların da şunu hesaplayamadığı kanaatindeyim, İmamoğlu aday olursa zaten seçimi alır.

Yarın seçim olsa bu masada ismi geçen isimlerin hepsi seçimi kazanabilecek durumda. Birisi biraz fazla, diğer biraz daha eksik olabilir. Çünkü Sayın Ekrem İmamoğlu noktasında şöyle bir soru işareti de var; diyelim ki seçime 10 gün kala, bir hafta kala yargı bir anda Ekrem İmamoğlu'nun kararını onaylarsa, o zamana kadar onaylamaz ve seçime 2 gün kala –seçim pazar günü olacaksa cuma akşamı- Yargıtay'ın verdiği kararla siyasi yasaklı hale gelirse ne olur?

Erdoğan'ın olayıyla benzer tarafı olmakla birlikte ayrıldığı taraf da bu. Bir anda ittifak cumhurbaşkanı adaysız mı seçime girecek veya aceleyle başka birini mi aday gösterecek?"