Maliye Bakanı Naci Ağbal Gürer'in Soru Önergesini Yanıtladı

TAKİP ET

9 yıldır satılamayan Doğusan'da özelleştirme çalışmaları devam ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, 2008 yılından bu yana özelleştirme kapsamında satışı planlanan ancak 9 yılda gerçekleştirilen 5 ihaleden de satış için sonuç alınamayan Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile soru önergesi Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlandı. Bakan Ağbal, şirketin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait yüzde 56.09 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi için ihale hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı. 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde 2007 yılında yüzde 56.09 oranındaki hissesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığına geçen ve 2008 yılından bu yana da özelleştirme kapsamında satışı planlanan Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin satışının hangi aşamada olduğunu sordu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “2007 yılında Özelleştirme İdaresine yüzde 56.09 hisseleri geçen Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş 2008 yılından beri sürdürülen satışına yönelik çalışmalarda sonuç alınmaması nedendir? Şirket mamul satışları işletme faaliyetleri sürdürülebilmesi için yeterli midir? İşletmede sermaye ihtiyacı ve sermaye artışına yönelik bir çalışma düşünülmekte midir? Ürün satışlarında Pazar payının artırılması bayilik sisteminin güçlendirilmesi ile pazarlama ve ürün tanıtımına ağırlık verilmesi yönünde bir çalışma var mıdır? 2007 yılından beri özelleştirme kapsamında olan sınırlı faaliyette bulunan şirketin satış süreci hangi aşamadadır” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 

5 İHALEDEN DE SONUÇ ALINAMADI 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergelerini Başbakan Binali Yıldırım adına Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Maliye Bakanı Ağbal, Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.'deki Özelleştirme İdaresine ait yüzde 56,09 oranındaki hissesinin "Satış Yöntemi" ve "Blok Satış" yoluyla "Pazarlık Usulü" uygulanmak suretiyle özelleştirilmesine ilişkin; bugüne kadar 2008, 2009, 2011, 2012 ve 2016 yıllarında olmak üzere 5 kez ihaleye çıktığını belirterek, “ 2008 ve 2009 yıllarında teklif gelmemesi 2011 ve 2012 yıllarındaki ihalelere en yüksek teklif veren teklif sahiplerinin sözleşme imzalamaması ve 2016 yılında alınan tekliflerin de mali yönden yetersiz olması nedeniyle ihaleler iptal edilmiştir” dedi.

 

ÜRÜN SATIŞI ARTTI

 

Şirketin işletme faaliyetlerini sürdürebilmesi için yılda 3 milyon adet mamul üretim satması gerektiğini vurgulayan Bakan Ağbal, geçmiş yıllarda yeterli düzeyde üretim ve satış yapılamamasına rağmen bayilik sisteminin güçlendirilmesi ve ürün tanıtımına ağırlık verilmesi yönünde yapılan çalışmalar kapsamında ürün satışında önemli artış olduğunu belirtti. Maliye Bakanı Ağbal, bir adet pazarlama elemanı istihdam edilen şirkette 2016 yılında 2 milyon 478 bin 317 adet mamul satışı gerçekleştiğini ifade ederek satışın bir önceki yıla göre yüzde 60 arttığını açıkladı. Bakan Ağbal, 2017 yılında 3 milyonun üzerinde üretim ve satış yapılmasının planlandığını da kaydetti. 

 

İHALE HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

 

Şirketin 20 milyon TL olan ödenmiş sermayesinin genel kurul kararıyla 30 milyon TL’ye çıkarıldığını da açıklayan Bakan Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait yüzde 56.09 oranındaki hissenin özelleştirilmesi için ihale hazırlık çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

maliye bakan naci ağbal gürer soru Önerge