Maliyet artışları ihracatçının bile belini büküyor: Sertbaş, "İç piyasa için durum çok daha vahim"

TAKİP ET

İhracatçının fiyat tutturmakta zorlandığını dile getiren Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, iç piyasada durumun çok daha vahim olduğunu söyledi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Hazır giyimde son bir yılda üretim maliyeti iki kata yakın artarken Hammadde fiyatları kurdaki artış ve dengesizliğin de etkisiyle yaklaşık yüzde 130 oranında arttı. Maliyet artışlarından sadece iç piyasa değil ihracatçılar da etkilenirken Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş GERÇEK HABERCİ’ye açıklamalarda bulundu. Sertbaş, “Bırakın iç piyasayı biz ihracatçı olarak bile satacağımız üründe fiyat tutturmakta zorlanıyoruz. İç piyasa için durum çok daha vahim” dedi.
“Fiyat artışlarına alışmaya çalışacağız”
Birçok emtia fiyatları gerilemesine rağmen hazır giyimde pamuk başta olmak üzere fiyatlar artmaya devam ettiğine dikkat çeken Sertbaş, “Fiyatların sürekli artacağı görünüyor. Çünkü hem Dolar hem de hammadde bazına artıyor. Sanırım artık bu fiyat artışlarına alışacağız ve alıştığı yere kadar gidecek. Alıştıktan sonra gelirimizin artmasını bekleyeceğiz, gelirler de arttığı zaman hayat normale dönecek. Bununla beraber bir geçiş dönemi olacak. Şu anda bütün sektörlerde akıl sır ermeyen fiyat artışları var, bunun da nedeni başta söylediğim gibi hammadde ve kur. Artışlar göreceğiz ve bu duruma alışmaya çalışacağız” diye konuştu.
“Artışların durursa en azından önümüzü görebiliriz”
Sertbaş, satılan ürünün yerine koyulamadığının altını çizerek, “Satışlar da iyi değil. Sürümden kazanma diye bir tabir var, şu anda o bile söz konusu değil. Hem işler yavaş hem de fiyatlar sürekli artıyor. İhracatçı olarak beklentim şu; evet, hammadde fiyatları artıyor; ama dünyaya göre baktığımızda birtakım kalemlerde geriye dönüş var. Bu durumun bizim fiyatlarımıza da yakın gelecekte yansıyacağını düşünüyorum. Fiyatlar düşmese bile artışların durması en azından önümüzü görmemiz adına olumlu bir durum olur. Ya fiyat artışına alışacağız ya da emtia fiyatları geri gelecek. Bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil tüm dünyada bu problem var” ifadelerini kullandı.